DIZAJN INTERIJERA

Nekada neugledna i devastirana, a danas kamena senzacija u Medulinu. Vodimo vas u jednu kuću za odmor

Uz odobrenje osebujnog investitora, Mia Lučić i Žarko Mikulić uspjeli su od ruine stvoriti pravu kamenu ljepoticu za odmor u Istri. Imamo priču

Neugledna, devastirana, neupotrebljiva. Tako je dizajnerica interijera i krajobrazna arhitektica Mia Lučić opisala i prisjetila se početaka izazova pred koji je ne tako davno bila stavljena. No, iako je projekt, točnije objekt na kojem je radila bio toliko zapušten i zbog toga privlačio poglede, a sama lokacija na neki način bila zagađena, danas se ondje kao final nalazi prava kamena vila. Riječ je o kući za odmor u Medulinu koja je između ostalog zahvaljujući osebujnom senzibilitetu investitora iz ruine postala senzacija.

Mia objašnjava kako je ovo bio prvi takav projekt u kojem su njezina vizija i strast naišle na golemo odobravanje, a neizostavna je bila i ugodna suradnja s investitorom. Sve to skupa za dizajnericu interijera bila je ujedno i velika motivacija nakon čega su ubrzo uslijedili nacrti, idejna rješenja, vizualizacije, a sam zadatak bio je, govori, zapravo vrlo kompleksan.

“Osim što je kuća bila beskrajno zapuštena, izvornost njene gradnje iznenadila bi nas na svakom koraku” prisjeća se Mia koja govori da je osim kamena ondje u gradnji zatekla i trsku, dok ravnine i pravi kutevi uopće nisu postojali. Dovoljno je reći da je riječ o zdanju iz 19. stoljeća kada su se graditelji služili prirodnim materijalima za gradnju, a zanimljivo je i da je Mia puno toga napravila sama, čime se može dodatno pohvaliti.

“Gotovo svi građevinski elementi ručni su rad – od namještaja, stepeništa, prozora i vrata, fasade, te zidova, od kojih sam jedan izvodila i sama, oblikujući reljef nanošenjem materijala rukama, puna dva dana, visoko na skeli, ali sa širokim osmjehom i pogledom u budućnost, znajući da želim postići upravo što prirodniji efekt, koji je esencija ove građevine. Također, platna na zidovima potpisujem sama, uz pomoć kolege Žarka Mikulića, krajobraznog arhitekta” objašnjava ponosno, ali dodaje da su zajedničkim snagama uz niz stručnjaka, svaku komplikaciju uspjeli riješiti i prilagoditi izvornoj ideji.

Osim toga, Mia posebno na ovom projektu ističe i Žarkov rad, odnosno uređenje eksterijera za koji je bio zadužen. “U ovom konkretnom projektu, osim ideje i nacrta, maksimalnom brzinom i spretnošću dobavio je sav materijal potreban za uređenje vrta – od kamena za opločenje, odvodnje, a pronašao je i adekvatne izvođače koji su kompleksne elemente izveli kvalitetno. Odabrao je i specijalno bilje vrlo zahtjevnih uvjeta sadnje koje u modernoj formi priča priču o tradiciji, kao npr. autohtona istarska maslina, ali u modernijoj formi grma” otkriva mi sugovornica i ističe kako je nakon toga s lakoćom uspio sve to održati i sezonski još oplemeniti. Malo je reći da je Žarko bio predan svakom detalju ovog predivnog vrta koji okružuje danas ovu kamenu restauriranu ljepoticu.

Osim spomenutog, Žarko je ondje osmislio još i pergolu od prekrasnog mediteranskog drva, koja je pak izrađena ručno, a koja ukrašava kamenu fasadu te se nadovezuje na elemente vanjske kuhinje koju je smjestio nasuprot zelenilu, uz stol i stolice. Za cijeli ovaj izazovni projekt Mia govori kako je u on zapravo sjajna preslika nove razine sofisticiranosti u koju su implementirane visoka estetika, kombinacija tradicije i modernog, fluidni prijelaz između interijera i eksterijera, kao i elegantna rješenja u interijeru te istančani stil. Ono najvažnije, u svemu su zadržana i arhaična, tradicionalna obilježja koja su ondje u funkciji svojevrsnog podsjetnika nekih starih vremena. A kako izgleda ovo velebno zdanje u Medulinu, pogledajte u sklopu članka.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba