Nekad je nužno odabrati stranu
VIKEND RECEPTI

Nataša s bloga Burbon i borovnice dala nam je recept za ratatouille iz pećnice s pirovim špagetima

Danas imamo recept za ukusan ručak koji nam je dala Nataša Rajković s bloga Burbon i borovnice

Nataša Rajković je velika zaljubljenica u hranu i kuhanje, a njezin blog nam je posebno zanimljiv zbog veganske prehrane. Svojim receptima želi ljudima približiti vegansku prehranu i pokazati im kako može biti itekako ukusna i jednostavna za pripremu. S nama je podijelila recept za ratatouille, poznato francusko jelo iz regije Provanse. Zahvaljujući svojim sastojcima (tikvica, patlidžan, rajčice, paprika) možemo ga nazvati pravim ljetnim jelom.

Ratatouille slobodno pripremite nekoliko sati, ili čak dan ranije. Kad odstoji postaje još ukusniji. Možete ga podgrijati, a izvrstan je i hladan. Poslužite ga kao prilog uz bruskete, falafel, pita kruh i humus. Ili uz tjesteninu. Priprema je jako jednostavna i samo vas nekoliko koraka dijeli od eksplozije okusa i mirisa.

RATATOUILLE IZ PEĆNICE S PIROVIM ŠPAGETIMA

ŠTO TREBATE?

  • 2 tikvice
  • 2 patlidžana
  • 1 luk
  • 500 grama daterino (ili nekih drugih) rajčica
  • 4 naribana režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • nekoliko sušenih rajčica
  • maslinovo ulje
  • timijan
  • bosiljak
  • sol
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • svježi bosiljak
  • svježi peršin
  • tjestenina od pira

KAKO PRIPREMATE

Povrće operite, osušite i narežite na otprilike jednake kockice. U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, naribani češnjak, koncentrat rajčice, sol, suhi timijan i bosiljak. S tom smjesom prelijte povrće i sve dobro rukama promiješajte kako bi se sve jednako začinilo. Prebacite začinjeno povrće u posudu za pečenje koju ste obložili s masnim papirom. Uzmite što veću posudu kako bi povrće bilo u jednom sloju.

Prekrijte s aluminijskom folijom i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva. Maknite foliju i pecite još 15 – 20 minuta. Povrće mora biti mekano i smežurano, ali se ne smije potpuno raspadati, svaki komad mora ostati u svom obliku. Svježi bosiljak i peršin narežite na sitno, a tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju (uvijek al dente) . Tjestenini dodajte pečeno povrće, bosiljak i peršin i uživajte, a Natašu možete pratiti i na Instagramu.