GASTRO

Nastasja Petrić s bloga Chiarin tanjurić dala nam je 5 lakih recepata koje će klinci obožavati

FOTO: TMG CREATIVE

Zabluda je da zdrava prehrana treba biti komplicirana, kao i to da uglavnom neće biti dovoljno ukusna djeci

Ovih smo dana puno pisale o svim mogućim receptima koje smo isprobavale u izolaciji. No, priznajemo da se s receptima namijenjenim prvenstveno djeci, pa još u zdravoj varijanti, nismo previše susretale. S obzirom na to da sve veći broj roditelja želi doznati više o načinima na koje mogu poboljšati prehranu svoje djece, u pomoć smo pozvale gastro blogericu Nastasju Chiaru Petrić, s bloga Chiarin tanjurić, koja posebnu pažnju posvećuje upravo receptima koje priprema svojim kćerkicama.

“Od prvog dana sam znala da želim imati što prirodniji pristup po pitanju hranjenja djece. Na kraju mi je moja profesionalna crta i puno pročitane literature dobro poslužilo da svojoj djeci priuštim kvalitetnu prehranu”, počinje nam pričati. Objašnjava kako smatra da je važno da roditelji slijede nekoliko osnovnih pravila; prvo je da se vode opuštenim pristupom s naglaskom na povjerenje, prema djetetu, ali i sebi. Zatim, praćenje sezonskih namirnica, lokalnih (ali i egzotičnih) i iz ekološkog uzgoja što je više moguće. Potom, da dopuste djetetu da se samo hrani, jer na taj način stvara bolji odnos prema prehrani i puno je manja vjerojatnost da postane izbirljivo po pitanju jela.

https://www.instagram.com/p/ByVdPGJBEHA/

“Osobno se vodim svojom intuicijom, a kuharsko znanje primjenjujem kako bih izvukla najbolje iz svake namirnice i kako bi djeca mogla jesti što više hrane u svojem izvornom obliku, uz moderan, ali i tradicionalni pristup. Raznolika hrana, umjerenost u svemu i stvaranje pozitivnog ozračja pri zajedničkim obrocima, to mi je glavna nit vodilja”, zaključuje. Zamolile smo je i da nam izdvoji nekoliko konkretnih zdravih recepata za djecu, a o koje je odabrala, provjerite u nastavku.

Pesto od brokule

Sastojci

80g brokule
100g maslinovog ulja
50g badema
1 režanj češnjaka
40g naribanog parmezana
1 šaka svježeg peršin lista
5 žlica tople vode
pola žličice himalajske soli
malo sitnog papra
300g svježih orecchietta

Priprema

Brokulu očistimo i natrgamo na manje komade, te ju skuhamo na pari točno tri minute. Zatim ju prebacimo u posudu u kojoj ćemo ju izblendati. Dodajemo ostatak namirnica, s time da bademe možemo i prethodno oguliti blanširanjem.

Napravimo gusti pesto sa štapnim mikserom, te ga pomiješamo s kuhanom toplom tjesteninom. Po želji serviramo uz još malo kuhane brokule, parmezana i maslinovog ulja. Dodatne savjete možete potražiti ovdje.

Juha i rižoto od cikle

Sastojci

4-5 manjih cikli
2-3 manja krumpira
1 manji crveni luk
1 lovorov list
prstohvat kima
oko 1 litre vode
1 konzerva kokosova mlijeka
sol i papar

Priprema

Ciklu cijelu i neoguljenu skuhajte u vodi dok ne omekša. Za to vrijeme u loncu popržite na laganoj vatri sitno sjeckani luk na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast. Krumpir ste ogulili i narezali na kockice, dodajte ga luku s kimom i popržite sve skupa još minutu.
Podlijte vodom da prekrije sastojke tri prsta iznad njih, stavite lovorov list te kuhajte sve dok krumpir potpuno ne omekša. Zatim pjenjačom umutite kokosovo mlijeko i kuhajte još par minuta.

Ciklu ste ogulili, narezali i stavili u blender. Prelijte je juhom od krumpira i izblendajte sve dok ne postane sasvim kremasto i glatko. Procijedite je kroz sito, da ne ostanu grudice, te servirajte toplo uz malo ulja od peršina i nekoliko kapi svježeg kefira. Dodatne savjete možete potražiti ovdje.

Palačinke bez šećera

https://www.instagram.com/p/BGhTS62EYPQ/

Sastojci

Za palačinke

1 banana
1 jaje
3 žlice integralnog punozrnatog brašna
4 žlice zobenog ili kravljeg mlijeka
1/8 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli

Za namaz od suncokreta

200g suncokretovih sjemenki
45g maslinovog ili kokosovog ulja
2 prstohvata soli
+ sezonsko voće po želji

Priprema

U blenderu izmiksajte sve sastojke za palačinke. Ako je smjesa pregusta dodajte malo mlijeka, ako je prerijetka dodajte malo brašna. Pecite palačinke na malo maslinovog ili kokosovog ulja na srednje jakoj vatri minutu-dvije sa svake strane. Koristite tavu s neprijanjajućim dnom, a višak masnoće obrišite s papirnatim ručnikom. Za manje palačinke dovoljna je jedna žlica smjese.

Od suncokretovih sjemenki i ulja napravite mekani maslac u blenderu miksajući prvo sjemenke u nekoliko serija po 20 sekundi, a onda dodajte ulje i sol te miksajte još jednom dok ne postane kremasto. Voće očistite i narežite na kockice i pomiješajte s malo meda i cimeta kako bi dobili brzinsku voćnu salatu. Dodatne savjete potražite ovdje.

Zalogaji od tamne čokolade i jagoda

Sastojci

80g indijskih oraščića
120g datulja
150g svježih jagoda
200g tamne čokolade od 65% kakaa
+ jagode za dekoraciju

Priprema

Indijske oraščiće namočiti dan prije u hladnoj vodi, a ovisno o mekoći datulja, i njih je potrebno namočiti kako bi dodatno omekšale. Zatim oboje procijedimo i izblendamo kako bismo dobili što kremastiju smjesu; prvo oraščiće, a potom dodamo i datulje.

Očišćene jagode također stavimo u blender i napravimo gustu kremu. Čokoladu smo otopili na pari, te punimo silikonske kalupe za muffine ili praline. Prvo tanki sloj po dnu, zatim žličica kreme od jagoda, te sve skupa prelijemo s tankim slojem čokolade. Po želji ukrasimo s polovicama jagoda i stavimo u zamrzivač da se stisne. Dodatne savjete potražite ovdje.

Torta Gaia

https://www.instagram.com/p/BHp_dyFhuue/

Sastojci

Za biskvit

240g glatkog brašna
60g kakaa u prahu
1 čajna žličica sode bikarbone
1/2 čajne žličice praška za pecivo
125g maslaca (na sobnoj temperaturi)
75g nerafiniranog svijetlog muscovado šećera (predlaže Billington’s)
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
3 velika jaja
350g tikvica (neoguljenih, naribanih)

Za kremu

200g tamne čokolade od 70% kakaa
200g tamne čokolade od 52% kakaa
2 konzerve kokosovog mlijeka od 400g

Ostalo

domaći džem od borovnica ili malina (s manje šećera ili potpuno bez)
svježe bobičasto voće

Priprema

U većoj posudi prosijte brašno, kakao u prahu, soda bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj posudi mikserom miksajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti i više ne osjećate granule šećera pod mikserom. Zatim postepeno dodajte jaja i ekstrakt vanilije, te nastavite miksati. Tikvicu ste oprali i naribali, te joj dodajte trećinu suhe smjese i dobro promiješajte dok svaki komadić nije omotan u njoj i nema previše grudica.

Preostali dio suhih sastojaka dodate u mješavinu maslaca i jaja, promiješate mikserom ili pjenjačom, te ukomponirate tikvice bez da previše miksate sve skupa. Kalup u kojem će se peći biskvit dno ste obložili papirom za pečenje, a stranice ste premazali maslacem ili koristite silikonski okrugli kalup pa papir i dodatni maslac preskočite. Ulijte smjesu za biskvit, poravnajte ga, nekoliko puta lupite kalupom o stol da se smjesa poravna i u pećnici zagrijanoj na 180º pecite ga 40 do 45 minuta, odnosno dok štapić od ražnjića ne izađe suh nakon što probodete sredinu. Prije rezanja, biskvit ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.

Za kremu otopite čokoladu na pari, te kada se otopila, dodajte kokosovo mlijeko i pjenjačom umutite u glatki ganache. Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko dva sata da se stisne do čvrstoće idealne za glaziranje i punjenje torte. Možda će biti potrebno vrh biskvita poravnati tako da višak odrežete nožem. Zatim prerežete ohlađeni biskvit ravnomjerno po dužini, najbolje na tri ili četiri dijela.

Kada slažete tortu uvijek pazite na to da vam glatki dio biskvita, odnosno dno, bude na vrhu jer ga je lakše ukrasiti i glazirati. Stavite džem od borovnica na prvi sloj biskvita (tri do četiri pune žlice), jednu trećinu kreme i, po želji, svježeg bobičastog voća, zatim preklopite drugim dijelom biskvita, ponovite postupak s džemom, kremom i voćem, dodajte treći biskvit i premažite tortu ostatkom kreme, te ju ukrasite s raznim bobičastim voćem. Dodatne savjete potražite ovdje.