INTERVJU

Naši volonteri plešu s oboljelima od Alzheimera, peku palačinke za nezbrinutu djecu. Ovako smo sve pokrenule

Danas započinje volonterski projekt 72 sata bez kompromisa koji se inače organizira u devet europskih zemalja. Razgovarale smo s Anamarijom, Katarinom i Mašom Marijom koje sudjeluju u organizaciji

Projekt 72 sata bez kompromisa se u Hrvatskoj ove godine organizira šesti put, od danas 17. pa do nedjelje 20. listopada, a cilj mu je okupiti srednjoškolce, studente i mlade zaposlenike i pokazati kako se volontiranjem i zajedničkim akcijama može promijeniti okruženje u kojem živimo. Projekt, kako mu i ime govori, traje 72 sata, a za to vrijeme mladi stavljaju svoje sposobnosti na raspolaganje i sudjeluju u raznim akcijama. Volonteri koji su se prijavili pri početku nisu znali koja akcija će im se dodijeliti. Danas su dobili svoje zadatke koji mogu biti razni kao što su pravljenje frizura beskućnicima, ples s oboljelima od Alzeheimerove bolesti, pečenje palačinki u domovima za nezbrinutu djecu, radne akcije, čišćenje, prikupljanje sredstava za siromašne i drugi.

Aleksandar Selak

Iako su trenutno u velikoj gužvi, uspjele smo uhvatiti Anamariju, Katarinu i Mašu Mariju koje sudjeluju u organizaciji projekta u Hrvatskoj. Anamaria je 23-godišnja sociologinja iz Zagreba koja je ujedno i voditeljica projekta 72 sata bez kompromisa u Zagrebu, Katarina je 22-godišnja studentica prava i voditeljica promotivnog tima projekta u Sisku, a Maša ima 22 godine, dolazi iz Splita te je voditeljica promocije projekta u Zagrebu. Ponosno su nam ispričale kako se svake godine uključuje sve više gradova. U Hrvatskoj ih je trenutno uključeno 10, a ove godine po prvi put u projektu sudjeluje i Karlovac.

Uključeno 10 hrvatskih gradova

Aleksandar Selak

U svakom gradu postoji organizacijski tim, grupa mladih volontera koji pripremaju projekt, promoviraju, osluškuju potrebe zajednice, osiguravaju njegovu provedbu i kreiraju volonterske akcije. S veseljem nam pričaju kako je volonterstvo sve češća aktivnost među mladima. “Ovakav projekt pokazuje da mladi u Hrvatskoj aktivno čine promjene u društvu, da osluškuju potrebe i djeluju u skladu s njima. Poneki mladi kroz ovaj projekt ostvaruju svoje prvo volontersko iskustvo i nakon toga se odlučuju za dugoročno volontiranje. A o dobrobitima volontiranja mogli bi pričati cijeli dan – sreća, radost, razvoj vještina, širenje socijalne mreže.”, govori nam Anamaria.

Uključivanje mladih u lokalnu zajednicu obostrano je zadovoljstvo, jer oni donose svježinu, inovativnost i angažiranost. Samo im je potrebno dati prostora

Iako projekt traje samo 72 sata, dosadašnje iskustvo im je pokazalo kako ta tri dana mogu napraviti veliku promjenu. “Uključivanje mladih u lokalnu zajednicu obostrano je zadovoljstvo, jer oni donose svježinu, inovativnost i angažiranost. Samo im je potrebno dati prostora. Pa makar samo i 72 sata. Jer prošlost projekta dokazuje koliko toga se dosad postiglo u malo vremena.”, zaključuje Maša. U tih 72 sata volonteri dobivaju razne akcije, od čišćenja otpada u okolicama vrtića i škola, do provođenja vremena s umirovljenicima i prikupljanja novaca za siromašne.

“Volonteri danima nakon akcija razgovaraju o tome gdje su bili, što su radili i kako su proveli svoja 72 sata. Iako smo svjesni da jedan volonterski projekt ne može promijeniti svijet, vjerujemo da može biti mali poticaj za veliku promjenu u životu svake osobe koja iskusi beskompromisno davanje za druge.”, s veseljem nam priča Katarina.

Razne akcije bez kompromisa

Aleksandar Selak

Djevojke se već neko vrijeme bave volontiranjem, a sve nam govore koliko pozitivnih iskustava im je to u životu donijelo. Anamaria se u projekt uključila čim je stigao u Zagreb 2015. godine, pa, kako priznaje, nije baš shvatila što znači beskompromisno. “Na prijavnicu smo napisale napomenu da bismo htjele volontirati s djecom. Tada smo osjetile prave čari ovog projekta jer smo bile poslane u šumu. Iako totalno neočekivano iskustvo i van svih želja, to je bio tren kad sam se ‘zakačila’ za volontiranje.” Nakon toga je do 2018. godine sudjelovala kao sudionik, a ove godine je dobila priliku voditi projekt u Zagrebu.

Katarina je voditeljica promotivnog tima projekta u Sisku, a u projekt se uključila kada je došao u njen grad. “Tijekom vremena koje sam provela na volonterskim akcijama, s volonterima, ali i s korisnicima nekih od ustanova koje smo posjetili, bile su razbijene moje predrasude i nesigurnosti za koje nisam ni znala da postoje. Ono što svakako moram istaknuti jest da su ostali članovi organizacijskog tima Sisak danas moji najbliži prijatelji bez kojih je teško zamisliti svakodnevicu.”

Lista onoga što sam naučila kroz ovaj projekt je podosta duga, osim što sam se oslobodila strahova, naučila sam plivati u situacijama koje su izvan moje zone ugode

Maša se u projekt 72 sata uključila prije pola godine, ali je do sada kao volonterka vodila društvene mreže u SKAC-u. “Anamaria i tim su vidjeli potencijal u meni. Upravo njihova vjera, poticaj i sloboda koji su mi pružali je nešto potrebno svakoj mladoj osobi da se okuša u nečem drugačijem, da si dopusti pogrešku ali i da nauči. Lista onoga što sam naučila kroz ovaj projekt je podosta duga, osim što sam se oslobodila strahova, naučila sam plivati u situacijama koje su izvan moje zone ugode. Najljepše od svega su zapravo ljudi koji su ušli u moj život. Oni su najveći dar ovog projekta.”

Aleksandar Selak

Projekt 72 sata bez kompromisa do sada je okupio preko pet tisuća mladih u više od 700 akcija, a ove godine očekuju oko četiri tisuće mladih na 450 volonterskih akcija radnog, socijalnog i ekološkog tipa. U svakom gradu postoji organizacija koja pomaže projektu, u Zagrebu je za to zadužena SKAC Palma, a u Sisku Pastoral mladih Sisačke biskupije.

Prijave za sudjelovanje za ovu godinu su završile, a djevojke nam kažu kako su se sva mjesta popunila i brže nešto što su očekivale. Ako razmišljate o tome da se prijavite iduće godine, postoje tri vrste volonterskih akcija u kojima možete sudjelovati – radne, socijalne i ekološke.

“Radne akcije najčešće uključuju uređivanje unutarnjih i vanjskih prostora, a tu spadaju poslovi poput gletanja, krečenja, čišćenja, a ponekad i cijepanje drva. Socijalne akcije podrazumijevaju druženje i provođenje vremena bilo s djecom, sa starijima ili osobama s posebnim potrebama. U ovom tipu akcija posebno je bitna suradnja s ustanovama koje skrbe o određenoj skupini ljudi, a spremne su otvoriti svoja vrata našim volonterima. U zadnje vrijeme primjećujemo i sve veću potrebu za ekološkim akcijama u kojima mladi uređuju gradske kvartove ili zapuštena područja koja se često zbog neuređenosti ne koriste na najbolji mogući način.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba