RECEPT

Namaz od dimljene ribe

Sastojci:

• 150 g marinirane orade ili brancina
• 150 g dimljene orade ili brancina
• 45 g maslaca
• 2 velike žlice nasjeckane ljutike (ili ljubičasti luk)
• 2 velike žlice nasjeckanog peršina
• 1 velika žlica limunovog soka
• 50 ml bijelog vina
• 1 velika žlica kapara, nasjeckane
• 1 velika žlica dijon senf
• sol i papar

Priprema: Marinirane filete blanširati u kipućoj vodi 1-2 minute, izvaditi u zdjelu i odmah dodati komadiće maslaca kako bi se rastopio, sve zajedno smrviti i promiješati vilicom. Dimljenoj ribi odstraniti kožu, natrgati je prstima na komadiće, dodati u zdjelu k mariniranoj ribi, promiješati. Ljutiku ili ljubičasti luk nasjeckati što sitnije, nasjeckati kapare i dodati u zdjelu. Dodati bijelo vino, dijon senf, limunov sok i nasjeckani peršin, sve dobro izraditi vilicom, na kraju dodati sol i papar, dobro promiješati. Staviti na nekoliko sati u hladnjak da se stegne. Poslužiti na preprženom tostu ili bruschettama.

Savjet više: Da bi se namaz održao svjež više dana preporuča ga se zaliti maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem.