DIZAJN INTERIJERA

Nakon Zagreba Mirjana Mikulec ovih dana je i u Splitu otvorila školu za dizajn. Zavirite unutra

Nakon otvorenja škole u Zagrebu, Mirjana Mikulec sada je otvorila školu za dizajn i u Splitu. Evo kako izgleda

Poznata hrvatska dizajnerica Mirjana Mikulec sa svojim je timom nedavno dovršila uređenje prostora škole za dizajn na novoj lokaciji u Splitu. Druga je to takva škola u Hrvatskoj nakon one koju je otvorila u Zagrebu, a koju smo predstavili ovdje. Malo je reći kako je sve spremno za dolazak prvih polaznika, budućih stilista i dizajnera interijera. Već upisani polaznici, kao i oni potencijalni prvi imali su priliku vidjeti kako izgleda prostor škole u samom središtu Splita na adresi Sinjska 5. Kako doznajemo iz prve ruke, koncipirani i uređeni interijeri škola, ureda ili tvrtki koji su napravili odmak od standardnog ili očekivanog uvijek daju dodatnu estetsku dimenziju koja ih činim prepoznatljivima te privlače posebnu pažnju. Upravo takav je slučaj i s prostorom ove škole za dizajn koja se nalazi na samo nekoliko minuta šetnje od splitske rive, u prekrasnoj staroj gradskoj kamenoj kući, a koju vam upravo predstavljamo.

Karakteristike starog građanskog stana željelo se zadržati

Naime, riječ je o interijeru koji se proteže na 220 četvornih metara, a koji ima sve karakteristike starog građanskog stana. Doznajemo kako je u pitanju prostori koji je nekada služio kao ured, no tim Mirjane Mikulec ga je kompletno preuredio i prenamijenio u školu. Tako su ondje formirane dvije velike učionice, svaka površine 50 kvadrata, a pored njih su osmišljene i recepcija, zbornica, prostorija za individualnu nastavu te nusprostorije – kuhinja i sanitarni čvor.

Funkcionalan, ali ugodan prostor

Pored obnove zidova i podnih obloga, bilo je potrebno potpuno renovirati toalet, kao i kuhinju, koja je uz recepciju zamišljena kao mjesto druženja polaznika uz kavu ili čaj prije i tijekom pauze unutar nastave. Pri uređenju se vodilo samom namjenom interijera tako da je glavni cilj bio osmisliti prostor koji bi imao sadržaje potrebne za školu, ali pored toga bio i ugodna i poticajna oaza u kojoj će predavači otkrivati tajne lijepih, odvažnih i funkcionalnih interijera polaznicima.

Visoki stropovi i moderna klasika

Elementi starih građanskih stanova su dali poseban šarm prostoru, a koje su ondje odlučili zadržati. Stilski izgled interijera prati ambijent te je inspiriran modernom klasikom. Visoki stropovi u tom smislu dominiraju, a omogućili su raznoliku i naglašenu rasvjetu. Ona ugradbena je stavljena u prvi plan zbog što kvalitetnijeg radnog osvjetljenja, dok se dekorativna nalazi na recepciji i u sanitarijama. Isto tako, visoki stropovi pružili su priliku za stilska poigravanja na zidovima – kreativnim bojanjem, tapetama, ukrasnim lajsnama, inspiracijskim natpisima, ogledalima i ostalim detaljima.

Koloristički akcenti poput žute sofe

Veliki vanjski otvori opskrbljuju prostor inače obiljem prirodne svjetlosti pa brojne dekoracije i korištenje tamnih boja tako ne zagušuju niti zatamnjuju prostor nego ga čine ugodnim i stvaraju atmosferu doma. Kako bi se u prostoru postigla živost i dinamika, u prostoru na tom polju doprinose dekoracije na zidovima kao i jači koloristički akcenti poput žute sofe u zbornici ili pak narančastih stolica u recepciji i dijela fronti ormarića u kuhinji.

Sve za proaktivnost i kreativnost polaznika

Unošenjem smjelih boja timu Mirjane Mikulec nije strano, pa su tim potezom željeli utjecati na željenu proaktivnosti i kreativnosti polaznika. Za kraj, govore nam i kako je prostor nove splitske škole opremljen kombinacijom namještaja po mjeri te komadnog namještaja iz salona domaćih proizvođača. A kako sve skupa izgleda donosimo vam detaljno u sklopu članka.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube