NOVO MJESTO

Nakon onog u Irskoj, par iz Varaždina je otvorio veganski street food i u Zagrebu. Isprobali smo nekoliko jela

Burgeri, krumpirići s veganskim sirom i lukom i falafel u tortilji samo su neka od jela

FOTO: Aleksandar Selak

Burgeri, krumpirići s veganskim sirom i lukom i falafel u tortilji samo su neka od jela

Vegani sa zagrebačkom adresom ovih dana pričaju samo o jednom – napokon je otvoren Veganko. Riječ je o veganskom street food restoranu originalnom otvorenom u irskom Corku, a koji se od ponedjeljka nalazi i na adresi Masarykova 26/1, tik pokraj poznate Žute kopiraonice u prolazu. Ne bismo li o svemu skupa doznali više i iz prve se ruke uvjerili zašto su domaći vegani i vegetarijanci (ali i ne samo oni) odbrojavali dane do otvaranja, odmah smo se uputili u Veganko i razgovarali s vlasnicom, Martinom Ratković. Kako doznajemo, Veganko shop u Irskoj otvoren je prošle godine u kolovozu, a prethodno su radili prvo iz šatora na tržnici, a onda i iz food trucka. “No, krenula je pandemija, provodili smo dosta vremena kod kuće, ja sam ostala trudna, a u Hrvatskoj nismo bili dvije godine. U tim trenucima nekako shvatiš da su obitelj i prijatelji najbitniji, pa smo se odlučili vratiti barem na kratko. Međutim, na kraju smo ovdje ostali”, pojašnjava nam priču iza zagrebačkog Veganka, uz napomenu da onaj u Corku i dalje radi.

Aleksandar Selak

Pronašli su prostor u centru grada koji im je odgovarao, ali i osjetili da publika traži točno ovakvo mjesto. “Takav smo osjećaj imali i prije otvorenja u Corku”, priča nam i dodaje da je Zagreb puno veći grad, što im je također plus. Na pitanje o konceptu ponude za one neupućene, odgovara da je on dosta jednostavan – junk food za vegane, koji je ipak nešto zdraviji u odnosnu na onaj klasični, a i nemjerljivo je bolji za okoliš. “Želimo pokazati kako veganska brza hrana može biti gotovo ista kao druga brza hrana. Samo će vam lakše pasti na želudac, biti bolja za zdravlje i ekologiju”, napominje. Za ideju iza Veganka odgovoran je njezin partner Nino Huzjak, s kojim je mnogo putovala, a gdje god da su bili, tražili su upravo hranu poput veganskih burgera, hot dogova ili kebaba. “On je na kraju došao i do odgovarajuće kombinacije začina za naša jela, a napominjemo i da većinu komponenti radimo sami. Okuse smo s prijateljima testirali dobrih sedam ili osam mjeseci prije nego što smo s njima bili zadovoljni”, prisjeća se.

Cheesko: Handmade KO "goveđa"pljeskavica u mekanom tostiranom pecivu sa sjemenkama, svježa salata, luk, rajčica, krastavci, žuti senf, naš KO burger umak, rastopljeni sir (42 kune)
Aleksandar Selak

Kako smo i pretpostavljali, njihove delicije nisu rezervirane samo za one koji ne jedu meso. Dapače, kaže nam Martina, čini joj se da oko 80 posto njihovih posjetitelja u Irskoj inače jede meso i druge namirnice životinjskog podrijetla. “Dolaze probati jer ih zanimaju okusi i teksture ili zato što su na dijeti. Iako, naravno, burgeri baš i nisu dijetna hrana”, priča i smije se. Pitali smo je i da nam preporuči nekoliko najpopularnijih jela, koja bi svatko tko kod njih dolazi prvi put trebao probati. Bez puno razmišljanja, izdvojila je Cheesko Burger s veganskim sirom, Beyond Black Burger i Kebab Chickenko. Za naš smo prvi posjet i sami odabrali Cheesko i Beyond Black Burger, ali i Falafel Kebab te krumpiriće s veganskim sirom i češnjakom, za koji apsolutno nećete moći vjerovati da nije pravi sir. Sve što smo kušali jako nam se svidjelo (neovisno o tome što nitko od nas nije vegan), cijene su korektne, a zaključak je da se u Veganko vraćamo vrlo skoro isprobati i ostatak ponude. Trenutačno nude takeout opciju, dostupni su i preko Wolta i Glova, ali rekli su nam kako im uskoro stiže i terasa. Radno vrijeme Veganka je svaki dan, osim nedjelje od 10 do 22 sata.

Beyond Black Burger: Beyond Meat pljeskavica u crnom pecivu, svježa salata, naša KO majoneza češnjakom, žuti senf, crveni luk, krastavci, rajčica, začinjena paprika s dimljenim začinima s grila, hrskavi prženi luk (69 kuna)
Aleksandar Selak

Falafel Kebab: svježa domaća tortilja, humus, svježa salata, rajčica, luk, crveni kupus, svježi krastavci, falafel okruglice, naša KO majoneza s češnjakom i tzitzaki umak (43 kune)
Aleksandar Selak
Loaded fries Garlic & Cheese: hrskavi zlatni krumpirići, začinjeni luk s grila, rastopljeni sir, naša KO majoneza s češnjakom (27 kuna)
Aleksandar Selak