UMJETNOST

Najstarija tramvajska stanica u Osijeku dobila je novo ruho. Razgledajte fotogaleriju

Stanica datira iz davne 1926. godine, a sad ju je ilustrirao poznati ulični umjetnik Lonac

U sklopu projekta Urbane intervencije pod vodstvom udruge PLANTaža, najstarija tramvajska stanica u Osijeku dobila je novo ruho. Radi se o sjajnoj ilustraciji koju potpisuje poznati ulični umjetnik Lonac, a inspiraciju je dobio prisjetivši se svog prvog ateljea.

“Ideja za ilustraciju bazirana je na samom obliku stanice i podjeli prozora koji su me podsjetili na police, točnije na minijaturni kabinet koji sam od djetinjstva imao na zidu, sve do svog prvog ateljea. U tom malom kabinetu Cabinet of curiosities nalazilo se puno minijaturnih figurica različitih boja i stilova. U samom startu projekta potrudio sam se pronaći fotografiju iz ateljea kada sam zadnji puta čistio minijature, te gledajući fotku skužio sam da sam brojne figure koje su bile iznad moje glave čitavo djetinjstvo, podsvjesno koristio u ranijim radovima, muralima i crtežima – ribe, bicikli, ptice, sova, školjke, satovi, lonac itd. U brojnim dosadašnjim radovima/intervencijama na ulici, pokušao sam stvoriti priču oko same površine koja nije čista ploha već ima određeni problem (u ovom slučaju okviri stakla koji raščlanjuju kompoziciju) oko kojeg stvaram priču (prijašnji primjeri mural Medika Diving-ronioc, i animirano srce. Ova intervencija mi se čini kao dobra prilika da još jednom, u ilustrativnom stilu posjetim drage mi motive te ih možda napokon ostavim na polici.”

Tomislav Šilovinac

Saznali smo da se Lonac trenutačno nalazi u Južnoj Koreji, točnije u Seulu gdje predstavlja svoj rad uz još 19 umjetnika iz cijelog svijeta, uključujući Banksyja, HuaTunana, Rubena Sancheza i druge. U nastavku razgledajte novo ruho popularne tramvajske stanice u Osijeku.

Tomislav Šilovinac
Tomislav Šilovinac
Tomislav Šilovinac
Tomislav Šilovinac
Tomislav Šilovinac
Tomislav Šilovinac

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube