SERIJE

Najbolje Netflix serije u 2022: 10 naslova koje će ti upotpuniti večer kod kuće

Večer uz čaj i seriju ponekad je najbolji oblik terapije nakon dugog dana. Donosimo ti listu najboljih Netflix serija

Od fantastičnih komedija, animiranih fantazija pa sve do detektivskih peripetija – Netflix serije uključuju brojne smjerove u koje mašta može zaroniti i prepustiti se bespućima kreativnog izražavanja. Najbolje Netflix serije često puta nisu one koje imaju najveću ocjenu nego one koje pašu uz raspoloženje toga dana i životne faze u kojoj se nalazimo. U godini na izmaku pripremili smo listu najboljih Netflix serija uz koje smo se smijali, plakali, maštali i promišljali.

1. Russian Doll (2019)

Fantastična misteriozna komedija čije smo epizode pregledavali ponekad i dva puta prava je poslastica za ljubitelje filma Groundhog Day. Kroz dvije sezone serije pratimo Nadiju, ciničnu mladu ženu koja živi u New Yorku koja na svoj 36 rođendan upada u tajanstvenu vremensku petlju. Na odlasku s rođendanskog slavlja Nadija umire prelazeći zebru. Samo nekoliko trenutaka poslije, budi se i ponovno dolazi na istu rođendansku zabavu u kojoj sudjeluje i svaki put umire na kraju dana. Serija prati i duboki psihološki aspekt nagrađivane glumice Natashe Lyonne koja preispituje ​​svoj razum dok nastoji razotkriti misterij svoje situacije i načina kako da izađe iz nje.

2. Maya and the Three (2021-)

Ova animirana avantura savršen je odabir kada trebate posegnuti u maštu i krenuti u vlastite avanture. U fantastičnom svijetu, gdje magija pokreće svijet i gdje četiri kraljevstva vladaju zemljama, hrabra i buntovna princeza ratnica po imenu Maya uskoro će proslaviti svoj petnaesti rođendan i krunidbu. Sve se naglo mijenja kada stignu bogovi podzemlja i objave da je Mayin život izgubljen u korist Boga rata, što je cijena koju ona mora platiti za tajnu prošlost svoje obitelji. Kako bi spasila svoju voljenu obitelj, svoje prijatelje i vlastiti život, Maya kreće u uzbudljivu potragu da ispuni drevno proročanstvo koje predviđa dolazak tri velika ratnika koji će joj pomoći pobijediti bogove podzemlja i spasiti čovječanstvo.

3. Special (2019-2021)

Netflix serija Special nastala je kao polu-autobiografska komedija temeljena na memoarima glumca i pisca Ryana O’Connellia. Kroz seriju pratimo Ryana u srednjim 20-ima, homoseksualca s cerebralnom paralizom koji odlučuje odbaciti svoj identitet žrtve i početi živjeti punim plućima. Nakon godina stažiranja, pisanja blogova u pidžami i komuniciranja kroz tekstove, Ryan pronalazi put kako svoj život pretvoriti iz tmurnog u fantastičan. Zanimljiva komedija prati Ryanovo odrastanje, pronalazak prvog posla posao, prve poljupce i ljubavne avanture, selidbu u svoj stan i napuštanje posesivne majke.

4. The Dragon Prince (2018-)

Netflix serija The Dragon Prince je super odabir za ljubitelje kratkometražnih animiranih avantura. Radnja je smještena u čarobnoj zemlji Xadia u kojoj magija dolazi iz šest primarnih izvora: sunca, mjeseca, zvijezda, neba, zemlje i oceana. Kad ljudski čarobnjaci stvore sedmu vrstu magije – tamnu magiju – počnu hvatati i prikupljati jedinstvena magična stvorenja koja su im potrebna kao sastojci. Upravo to pokreće rat između Xadije i Ljudskih kraljevstava. Kroz format od 30-minuta pratimo troje djece sa suprotnih strana sukoba – dva princa i vilenjački ubojica koji je poslan da ih ubije. Tijekom svojih avantura njih troje otkrivaju tajnu koja bi mogla promijeniti sve i odlučuju udružiti snage i krenuti na epsko putovanje koje postaje jedini način da okončaju rat i vrate mir u oba svijeta.

5. Lupin (2021 – )

Lupin je jedna od onih kriminalističkih drama koja iz epizode u epizodu gledatelje drži u iščekivanju. Ekranizirana verzija klasične francuske priče o Arsèneu Lupinu, svjetski poznatom džentlmenu lopovu i majstoru prerušavanja. Život mladog Assanea Diopa okrenuo se naopačke u veoma ranoj dobi od tek 13 godina kada mu je otac umro, optužen za zločin kojeg nije počinio. Gledajući životnu priču šarmantnog Lupina, gledatelji ne mogu a da se ne zapitaju – koja je granica između dobrog i lošeg, i postoji li ona uopće?

6. The Sandman (2022-)

Napravljena prema DC stripovima čiji je kreator Neil Gaiman, Netflix serija The Sandman, savršena je mješavina mita i mračne fantazije isprepletena kroz deset epskih poglavlja koja prate brojne avanture glavnog lika – Dream. Serija otvara jedan čaroban svijet koji čeka sve nas kada zatvorimo oči i spavamo — mjesto zvano Snovi, gdje Sandman, gospodar snova daje oblik svim našim najdubljim strahovima i fantazijama. Nakon što je Dream neočekivano uhvaćen, njegova odsutnost pokreće niz događaja koji će zauvijek promijeniti svijet snova i budnosti. Kako bi vratio balans, Dream putuje kroz različite svjetove i vrijeme kako bi ispravio pogreške koje je napravio tijekom svog dugog postojanja.

7. Blockbuster (2022-)

Za one koji su do sada uživali u serijalima The Office i Superstore, rado preporučujemo komediju Blockbuster. Fantastični Randall Park još jednom je pokazao glumačku raznolikost tako što je spretno uskočio u cipele Timmy Yoona, analognog sanjar koji živi u 5G svijetu. Nakon što je Timmy saznao da upravlja posljednjim Blockbuster Video dućanom u Americi, Timmy i njegovi zaposlenici (uključujući i njegovu dugogodišnju simpatiju Elizu) bore se da ostanu relevantni, a jedini način da to uspiju je tako da podsjete svoju zajednicu da pružaju nešto što velike korporacije ne mogu: ljudsku vezu.

8. Down to Earth with Zac Efron (2020-)

Za fanove Zac Efrona, putopisa i holističkog pristupa život, Netflix uradak Down to Earth jedinstven je serijal koji spaja sve to u mini seriju kroz dvije sezone. Kroz dvije sezone pratimo Zac Efrona koji putuje svijetom sa stručnjakom za wellness Darinom Olienom u potrazi za zdravim, održivim načinima života.

9. Dear White People (2017-2021)

Smještena na progresivni Ivy-League koledž, serija kroz 4 sezone prati skupinu nebijelih studenata koji se bore sa svakodnevnim omalovažavanjem i mikroagresijama na kampusu. Djelomično komedija, a dijelom drama doživljava vrhunac kada osoblje humorističnog časopisa organizira uvredljivu zabavu za Noć vještica. Kroz zabave, agresiju i razgovore, serija ispituje brojne situacije i kako one utječu na crnce, a odličan je materijal za svakoga tko želi bolje razumjeti vlastite nesvjesne predrasude i štetne stereotipe kojih ima prema bilo kojim manjinskim skupinama.

10. Queen Sono (2020-2021)

Upečatljiva Netflix serija Queen Sono više je od privlačnog špijunskog trilera. To je žestoka, svjesna proslava Afrike i žena u njezinu srcu. Zabavan špijunski triler prati Sono, odraslo siroče koje pronalazi svoju svrhu radeći za špijunsku agenciju posvećenu zaštiti cijelog afričkog kontinenta. Kraljičina odanost je na kušnji kada pronađe sumnjive informacije o ubojstvu svoje majke, jedne od političkih aktivistica.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube