HRANA

Naišle smo na divan blog sa slasticama koje izgledaju kao da su naslikane. Imamo i recept

FOTO: @nm_meyiee

Instagram profil Mei Yee prepun je divnih fotografija slastica i glavnih jela, a za njih je podijelila i recepte

Mei Yee na svom blogu svakodnevno dijeli recepte za slastice izrađene na biljnoj bazi koje priprema za svoju obitelj. Među kategorijama na njenom blogu mogu se pronaći recepti za doručak, deserti te glavna jela od kojih su mnoga veganska, bez glutena i rafiniranog šećera.

Kako i sama navodi na blogu, svi recepti su vrlo detaljni te brzi i laki za izradu. Za sve recepte koristi biljne i prirodne sastojke jer želi potaknuti što veći broj ljudi na prihvaćanje takvog načina života i pripremanja hrane. Najnovija opsesija su joj glazirane slastice čiji sjaj dobiva od bijele čokolade i kokosovog maslaca, a zbog kojih deserti izgledaju posebno luksuzno i privlačno.

Za doručak predlaže jela poput čokoladnih muffina s kvinojom, bezglutenski banana bread, veganske palačinke, smoothie od crvenog voća i druge. U kategoriji glavnih jela i priloga mogu se naći veganski dumplingsi, wontonsi, humus od cikle, njoki sa špinatom i gljivama te mnogi drugi. Među brojnim desertima kao što su torta od sira, kupina i bijele čokolade, torta od limuna, tortice od sira i matche te cupcakeovi od pistacije i matche najviše nam se svidjela tart torta od kupina i bijele čokolade pa vam za nju donosimo i recept. U nastavku pogledajte još par divnih recepata.

Tart torta od kupina i bijele čokolade

Što trebamo?

Kora

  • 1 šalica bezglutenskog ili zobenog brašna
  • 1 šalica badema
  • 2-3 žlice javorova sirupa
  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Nadjev

  • 3/4 šalice indijskog oraščića (namočen u vodi 4 sata, opran i ocijeđen)
  • 1 šalica svježih kupina
  • 200 grama veganske bijele čokolade
  • 2 konzerve kokosova mlijeka
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • 1 žličica agar agar praha
  • 1/4 žličice praha za dobivanje boje (jestivi ekstrakt boje za hranu)

Ukrašavanje

  • svježe kupine
  • grožđe

Kako pripremamo?

Kora
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namažite posudu kokosovim maslacem ili uljem. Odložite. U posudi pomiješajte sve sastojke, trebate dobiti vlažnu smjesu koja se može lako oblikovati. Čvrsto je pritisnite na dno i na gornjoj strani posude za pečenje. Pecite 20-25 minuta dok kora ne postane zlatno smeđa. Prebacite na tanjur i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.

Nadjev
Stavite kupine i dvije žlice vode u lonac na srednje jakoj vatri. Dok se kuhaju ih zgnječite pa kada je skuhano procijedite kroz sitno mrežasto sito. Ostavite da se ohladi. Dodajte bijelu čokoladu i kokosovo mlijeko u tavu i stavite na štednjak na laganu vatru. Kad smjesa postane topla i bijela čokolada se otopi, dodajte agar agar, prah u boji i javorov sirup. Stalno miješajući, kuhajte dok se agar agar potpuno ne otopi.

U blender dodajte kremu koju ste dobili, mješavinu kupina te namočene indijske oraščiće koje ste prije oprali i ocijedili. Obradite dok ne postane glatko. Ulijte nadjev u koru. Stavite kolač u hladnjak preko noći da odstoji. Uredite ukrasima od svježih kupina, borovnica i cvjetića koje ćete dobiti tako da izrežete višak tijesta od kore na cvjetiće i ispečete ih.