NOVO MJESTO

Na vrhu Radićeve ulice otvorila se prva hrvatska pinserija. Odmah smo je posjetile

FOTO: Aleksandar Selak

Pinsa je prethodnica pizze, a u različitim je varijantama možete probati u pinseriji The Brick

Vrlo ćete teško pronaći osobu koja ne voli pizzu, a sudeći prema onome što smo jučer imale prilike kušati, jednako bi teško moglo biti pronaći i osobu kojoj se ne sviđa pinsa. Možda ste je viđali na putovanjima, možda ste je nekad čak i kušali, ali vjerojatno niste znali da je riječ o prethodnici pizze, koja je također nastala kao jelo siromašnih radnika koji su si mogli priuštiti tek osnovne sastojke. Kad smo čule da se na adresi Radićeva 36, tik uz Kamenita vrata otvorila prva hrvatska pinserija, znale smo da je odmah moramo otići posjetiti.

The Brick
Aleksandar Selak

Devet pinsi u dvije veličine

The Brick pinseriju otvorio je Dubravko Odorijan, iskusni ugostitelj, koji nam je rekao kako je zagrebačkoj publici, ali i turistima, htio ponuditi nešto drugačiju inačicu omiljenog jela. U malom lokalu, u kojem je prethodno bio smješten istoimeni kafić, još uvijek možete popiti kavu, ali i kušati jednu od devet pinsa, koje dolaze u manjoj ili većoj opciji, ovisno o tome koliko ste gladni. Cijene malih pinsa kreću se od 18 do 25 kuna (ako niste baš jako, jako gladni, mala bi vam trebala biti sasvim dovoljna), dok se cijene velikih kreću između 36 i 50 kuna.

Pinsa Romana
Aleksandar Selak

Pomno birani talijanski sastojci

Na karti pinsa pronaći ćete poznate opcije, poput Romane (pelat, mozzarela, cherry rajčica, bosiljak) i Quattro Formaggio (pelat, mozzarela, ricotta, brie, dimljeni sir), ali i nešto neobičnije, poput Bologne (mortadela, pistacio, bešamel, ricotta), koju smo prvu probale i čija nas je punina okusa jako ugodno iznenadila.

Moramo dodati i da su nam objasnili kako se tijesto za pinsu radi drugačije od onog za pizzu, i lakše pada na želudac, u što smo se i same uvjerile; osjećaja težine nakon ručka stvarno nije bilo. Cijelom dojmu sigurno su pridonijeli i pomno birani talijanski sastojci koji se nalaze na pinsi, a za slučaj da ipak možete još malo pojesti, u ponudi se nalazi i nekoliko slastica, poput tiramisua, panna cotte i limun crostatte, po cijeni od 20 kuna.

Deserti u The Bricku
Aleksandar Selak
The Brick
Aleksandar Selak
The Brick
Aleksandar Selak
The Brick
Aleksandar Selak
The Brick
Aleksandar Selak