NOVO MJESTO

Na Vrbiku je otvoren restoran veganske i bezglutenske prehrane. Posjetili smo ga i provjerili što nude

Vegan Chef se smjestio na adresi Vrbik 10b

Ako ste prije nekoliko godina bili vegan i živjeli u Zagrebu, onda znate da je ponuda restorana u koje ste mogli odlaziti bila prilično ograničena. Upravo nas iz tog razloga veseli vidjeti niz veganskih restorana koji su se nedavno otvorili, kao i restorana koji u svojoj stalnoj ponudi imaju cijelu sekciju veganskih jela. Na Vrbiku, točnije na adresi Vrbik 10b, otvoren je Vegan Chef, restoran veganske i bezglutenske prehrane čija vlasnica, Margita Modrić, za njega ima velike planove.

S njom smo razgovarali odmah po otvaranju, pa nam je otkrila da do kraja ljeta prostor misli opremiti tako da funkcionira i kao dućan zdrave hrane iz domaćih OPG-ova. Kako nam je rekla na samom početku razgovora, dolazi iz okolice Ivanić Grada, a kad je prije nekoliko godina zbog zdravlja trebala iz prehrane izbaciti gluten i namirnice životinjskog podrijetla, malo se po malo educirala i počela maštati o otvorenju restorana. Radila je u jednom veganskom restoranu u Zagrebu, pa kad je dobila otkaz uslijedi pandemije, shvatila je da je vrijeme da se san o nečem vlastitom krene ostvarivati.

Sve su namirnice, kaže, certificirano bezglutenske, odnosno pogodno za celijakičare, namirnice su i veganske, a na minimum se nastoji svesti čak i korištenje soje, iz razloga što je jaki alergen. Općenito, jako vode računa o potencijalnim alergijama, pa su tako kod svakog jela svi alergeni, poput orašastih plodova, jasno istaknuti. Njihova se ponuda sastoji od jela pogodnih za doručak, kao što su tzv. overnight zobene pahuljice ili riža na mlijeku s brezinim šećerom, segmenta Buddha Bowlova (sushi i grčka opcija), kao i veganskog omleta.

Osim toga, važno joj je bilo ponuditi i varijacije tradicionalnih jela, koje ljudima koji pređu na veganstvo često nedostaju, poput punjenih paprika, ćufta i sarme. Uz stalnu ponudu, nude i dnevne menije koji se svakog dana mijenjaju, a neka od jela koja možete očekivati su, između ostalog, faširanci i krpice sa zeljem, ali i jela iz woka. Cijene glavnih jela kreću se između 55 i 65 kuna, kilogram kolača je u prosjeku 150 kuna, rade i torte po narudžbi; cijena prosječne torte promjera 26 centimetara je 300 kuna, dok sirove torte prodaju po cijeni od 320 kuna.

U planu im je, nadalje doznajemo, proizvodnja prehrambenih proizvoda (tjestenina, sokova, kolača, namaza, falafel kuglica), kao i pokretanje webshopa. A kako se u svakom segmentu posla nastoje držati tzv. zero waste filozofije, tako su uredili lokal s rabljenim namještajem, konzerve koriste kao teglice za cvijeće itd. Radno vrijeme restorana je od 7 do 17 od ponedjeljka do petka, subotom od 7 do 17, a jela možete naručiti i putem platforme Wolt.

 

Ime: Vegan Chef
Adresa: Vrbik 10b
Što nude: tradicionalna i modernija veganska bezglutenska jela, doručke, slastice
Raspon cijena: 55 do 65 kuna za glavno jelo

 

Ćufte od leće s pire krumpirom (55 kuna)
Pulled bukovače u pecivu (55 kuna)
Aleksandar Selak
Punjena paprika s pire krumpirom (55 kuna)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube