GASTRO VODIČ

Na Stroosmayjerovom trgu počeo je YES Feel Good Festival. Obišli smo sve kućice i pronašli favorite

FOTO: TMG CREATIVE

U grad je stigao novi festival, posvećen bojama, mirisima i okusima jeseni. Gastro ponuda ponovno je jako zanimljiva

Na mjestu na kojem je samo prije nekoliko dana završio Burger Fest, jučer popodne već je počeo novi, YES Feel Good Festival. Strossmayjerov trg će tako do 27. rujna, svakog dana od 12 do 23 sata, ponovno biti mjesto na kojem se moći kušati različiti zalogaji, piti fora kokteli, uživati u nastupima DJ-eva i raznom drugom popratnom sadržaju.

Kako poručuju organizatori, ovaj je festival posvećen pružanju dobrodošlice jeseni, sa svim njezinim bojama, okusima i mirisima, za koje će se u prvom redu pobrinuti kućice poput Đurine Hiže, El Tora, Marketa, Streetsa, Le Kolača, Jamnica Pulled Pork Trucka i drugih. Mi smo se ondje, po običaju, zaputili odmah po otvorenju, obišli sve kućice i napravili gastro vodič kroz jela i pića koja su nam se najviše svidjela. Sve ih provjerite u nastavku.

Bruschette s namazom od konoplje i zelenim miksom + koktel s konopljom,Urban Farm

Sandro Lendler

Što: Namaz od povrća i konoplje na bruschetti, bilje uzgojeno vertikalnim uzgojem iz vlastitog uzgoja kombinira s industrijskom konopljom + koktel s čajem od konoplje i bosiljka i dodatak ruma, tekile vodke

Cijena: 20 kn (bruschetta), 30 kn (koktel s alkoholom)

Zašto nam se sviđa: Odličan izbor ako tražite fora predjelo ili jednostavno niste previše gladni. Zdravo, iz organskog uzgoja, drugačije, a jako ukusno.

Mezetluk BBQ, Jamnica Pulled Pork Truck

Sandro Lendler

Što: Pulled pork pečen na drvima 10 sati, rog paprika pečena u smokeru na niskoj temperaturi, patlidžan, grčki jogurt, sol, papar

Cijena: 47 kuna

Zašto nam se sviđa: Pulled pork smo na festivalima jeli u raznim inačicama, ali nijednom u ovakvoj. Proces pomne i dugotrajne pripreme zbilja se osjeti u svakom zalogaju.

Quesadilla Pulled Bull, El Toro

Sandro Lendler

Što: Sporo kuhani bik s aij amarillo paprikama, mozzarella, domaći BBQ, coleslaw salata, hrskavi luk

Cijena: 60 kuna

Zašto nam se sviđa: Ova quesadilla predstavlja pravi comofort food, kakav uvijek volimo – hrpa umaka, začina, okusa i tekstura.

Rižoto od graška, Market

Sandro Lendler

Što: Rižoto od graška s kozjim sirom, reduciranim acetom balsamicom i špekom

Cijena: 62 kune

Zašto nam se sviđa: Sve o tome koliko nas je osvojio ovaj rižoto već smo pisali ovdje, pa smo ga morale probati i u festivalskoj varijanti.

Rižoto sa sporo pečenim junećim obrazima, Market

Sandro Lendler

Što: Rižoto sa sporo pečenim junećim obrazima, pireom od pečene jabuke i ukiseljenim rotkvicama

Cijena: 76 kuna

Zašto nam se sviđa: Puni okus, dobra tekstura. Vrlo ukusno jelo, idealno za konzumiranje u malo hladnijim večerima.

Gulaš s divljači i kestenima, Cheese Bar

sandro sklepić

Što: Jelen, divlja svinja, vrganji, kesteni, luk, šumski začini, cherry rajčica, dimljena paprika, vino, buća, kuruza

Cijena: 50 kuna

Zašto nam se sviđa: Pravo jesensko jelo, okrepljujuće i nadasve ukusno.

Picanha steak, Đurina Hiža

Sandro Lendler

Što: Goveđi steak od 300 grama

Cijena: 150 kuna

Zašto nam se sviđa: Jedno od rijetkih jela za koje nismo mogli pronaći dovoljno dobar komentar, što govori samo za sebe.

Zagorski štrukli + bučnica, Đurina Hiža

Sandro Lendler

Što: Slani štrukli sa sirom i špekom zapečene u Kamado grillu, bučnica rađena prema domaćoj recepturi

Cijena: 35 kuna po komadu

Zašto nam se sviđa: Još jedna sjajna opcija za one koji nisu previše gladni, a nešto bi ipak prigrizli. Mi smo se odlučili probati obje varijante i zaključili da malu prednost dajemo štruklima, ali vratili bismo se i po bučnicu.

Crni ribiz, kesten sladoled, Le Kolač

Sandro Lendler

Što: Sladoled od bourbon vanilije i crnog ribizla s kandiranim kestenom

Cijena: 33 kune

Zašto nam se sviđa: Tražili smo jesenski sladoled i dobili smo ga, kesten dominira, crni ribiz ga je lijepo razblažio, a sve skupa je jako fora.

Bulleit and Peach Collins, Jamnica Pulled Pork Truck

Sandro Lendler

Što: Osvježavajući koktel od burbona i breskve

Cijena: 38 kuna

Zašto nam se sviđa: Ako volite slatke koktele, ovaj svakako morate probati. Mi volimo i jako nam se svidio.

Mojito Bundeva, Mangosta

Sandro Lendler

Što: rum, limeta, sirup od bundeve, menta, soda

Cijena: 38 kuna

Zašto nam se sviđa: Jako zanimljiv spoj Mojita koji nas podsjeća na ljeto, i moment bundeve koji asocira na jesen.

Midsummer Solstice, Gingle Bells

Što: voćni gin s tonicom i dodatkom ružinih latica

Cijena: 32 kune

Zašto nam se sviđa: Voćni gin novitet je na festivalima ovakvog tipa, i svakako ga se isplati probati.