SUPER FOOD

Na poslu nam se jelo nešto fino i zdravo pa smo pripremile brzi brunch s Galbani mozzarellom

FOTO: Borko Vukosav/S1

Ona je kraljica među sirevima, slasna i prefina, i to bez obzira uživate li u njoj uz malo maslinova ulja, rajčice i bosiljka ili je ubacite u neku salatu. Kako je blagog i svježeg okusa, a lako se topi, savršena je i na brusketama, u cannellonima, lazanjama, na pizzi, sljubljena uz piletinu, dodana u muffine…

Brza i zdrava salata s Galbani mozzarellom, rikulom i chia sjemenkama

Potrebni sastojci:
250 grama mozzarelle Galbani
400 grama svježe rikule
2 konzerve filea tune
400 grama cherry rajčica
1 velika žlica chia sjemenki
Maslinovo ulje
Sol, papar

Priprema:
Listove rikule operite i potom istrgajte na manje dijelove. Mini rajčice operite, narežite na polovice ili četvrtine (ovisno o njihovoj veličini i vašim željama). Mozzarellu izrežite na ploške. U posebnoj posudi (može čaša) izmiješajte maslinovo ulje, krupnu morsku sol, papar, promiješajte i ostavite da se sastojci prožmu (po želji možete dodati aceto balsamico). Rikulu i mini rajčice stavite u zdjelu za salatu, prelijte dresingom, dobro promiješajte i na kraju dodajte mozzarellu i ponovno (lagano) izmiješajte sastojke. Pospite chia sjemenkama koje ste prethodno 10-ak minuta namočili u vodi.

Poslužite samostalno kao laganu i osvježavajuću salatu ili uz pečeno meso (npr. s roštilja).

Cannelloni s ricottom, svježim špinatom i Galbani mozzarellom

Potrebni sastojci:
250 grama ricotte Galbani
400 grama mozzarelle Galbani
400 grama svježeg špinata
glavica luka
sol, malo maslinovog ulja
4 dl Dukat Brzo&Fino bešamela
parmezan

Pripema:
Luk nasjeckajte i pirjajte na malo maslinova ulja. Nakon što je luk omekšao, dobio lijepu žutu boju, dodajte opran i nasjeckan špinat. Kratko ga popržite s lukom dok ne povene. Špinatu dodajte ricottu i mozzarellu i dobro promiješajte. Nemojte previše soliti, jer se kasnije dodaje parmezan.

Cannellone punite smjesom (nije ih potrebno prije kuhati ili namakati u vodi), najbolje s vrećicom za zamrzavanje na kojoj napravite malenu rupu ili slastičarskom špricom. Posudu u kojoj ćete peći cannellone (najbolje vatrostalna posuda) premažite maslinovim uljem, stavite malo bešamela te poslažite napunjene cannellone. Ako vam ostane smjese slobodno je raspodijelite po cannellonima. Obilno ih prelijte bešamelom, naribajte po njima mozzarellu i parmezan. Pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

Od mozze do mozzarelle

Mnogo je različitih priča kada se mozzarella zapravo počela proizvoditi. Prema nekim izvorima, recepturu za mozzarellu od bivoljeg mlijeka osmislili su u 3. stoljeću redovnici samostana San Lorenzo di Capua na jugu Italije, a dokumenti govore da se službeno počela proizvoditi u 15. stoljeću u okolici Rima pod nazivom mozzare što znači priprema sira.

Mozzarella od bivoljeg mlijeka proslavila je talijansku gastronomiju diljem svijeta baš poput parmezana, pizze, špageta, maslinova ulja, vina i mnoštva drugih talijanskih jela. Galbani Mozzarella di latte di Bufala broj 1 je mozzarella od bivoljeg mlijeka, nutritivno je vrijedna namirnica, a njena je čarolija u blago slankastom okusu i mliječnoj, kremastoj unutrašnjosti.

Svježa je najbolja

Svježa mozzarella je elastična, nema šupljina, a kada je režete na nožu ostavlja vlažan trag sirutke. Rade se u malim grudicama promjera do šest centimerara, u obliku jaja. Teže između 80 i 100 grama i uvijek se čuvaju u vlastitoj sirutki, u kojoj se osjeti lagana kisela nota. Ako odmah ne potrošite svu mozzarellu iz kutije ili vrećice, treba je čuvati u njenoj sirutki ili mlijeku i vodi, potpuno pokrivenu. Ne vraćajte je u hladnjak jer će promijeniti okus, a svakako je potrošite unutar 24 sata.

Sadržaj donosimo u suradnji s Dukatom.

Želiš postati dio naše super zajednice i odmah saznati kad objavimo novi video? Subscribeaj se na naš YouTube kanal!