Na Martinovki se uskoro otvara Fuego, street food posvećen jelima Latinske Amerike. Probali smo sve
Iza njega stoji Richard Gruica, Amerikanac hrvatskog podrijetla s bogatim iskustvom u gastronomiji
Fuego Fresh Latin Food, street food koji se tako ne deklarira, smjestio se na adresi Zelinska 7. Iza njega stoji Richard Gruica, Amerikanac hrvatskog podrijetla s bogatim iskustvom u gastronomiji. Između ostalog, upravo je on organizirao tajne Gypsy Table večere koje su pohodili brojni gastro entuzijasti, po struci je chef, a do danas vodi i specijalizirane ture vezne uz hranu i piće. Fuego Fresh Latin Food još uvijek nije službeno otvoren, iako su odradili nekoliko evenata otvorenih za javnost. Neovisno o tome, s Richardom smo dogovorili posjet i kušanje hrane, te doznali da se otvorenje očekuje sredinom studenog. A sudeći prema onome što smo kušali, savjetujemo vam da krenete križati dane na kalendaru. No, krenimo redom.
Nedostatak etničkih restorana u Zagrebu
Ispričao nam je kako živi na relaciji SAD – Hrvatska i kako su ga mnogi pitali zašto se baš sada i baš ovdje odlučio na riskantno otvaranje ugostiteljskog objekta. “Želim se vratiti korijenima. Ne svojim, ali korijenima svojih roditelja, želim upoznati kulturno nasljeđe ovih krajeva. Osim toga, jako volim Zagreb i smatram da je jako podcijenjen kao turistička destinacija”, priča nam Gruica. Komentirao je i zagrebačku gastro scenu, na kojoj vidi još mnogo mjesta za napredak. “Ovdje se još uvijek jaše na valu burgera, koji je svijetu završio prije desetak godina, a vrlo je popularno i sve što ima veze s Azijom. Ponuda je velika, ali vrlo je malo mjesta doista i dobro”, iskren je. Kako je vidio Zagrebu nedostaje etničkih kuhinja, okrenuo se onoj koju poznaje najbolje. Rođen je na Jamajci, godinama je živio na Karibima, bivša mu je žena Peruanka, a američka adresa nalazi mu se u Miamiju, gradu u kojem je latinoamerička kultura iznimno jaka.
Zna da kod nas postoje meksički restorani, ali njegova kuhinja bit će drugačija i ne s njima se ne namjerava natjecati. Neće biti klasičnih jela, primjerice tortilja punjenih piletinom i povrćem. Osim toga, osvrnuo se i na poplavu street food restorana i objasnio zašto svoj tako ne želi deklarirati. “Street food mora biti jednostavan, jednostavno serviran, pun okusa, pristupačan i rađen od svježih namirnica. Svi se danas tako nazivaju, a to nisu, zbog čega sam u naziv radije stavio fresh food”, otkriva. Na meniju će se, doznajemo, nalaziti neka od njegovih najdražih jela Srednje i Južne Amerike, uz napomenu da će začini, poput čilija, ipak biti prilagođeni ovom podneblju, barem u početku. “Dobra je stvar što latinoamerička kuhinja počiva na vrlo sličnim namirnicama kao i hrvatska. Krumpir, grah, riža kukuruz meso, sve to ovdje ljudi jako dobro poznaju. Trik je samo u tome da ćemo ih ovdje malo drugačije pripremati”, priča.
Što će sve nuditi
Baza ponude bit će bowlovi, čija će cijena iznositi 49 kuna; Cuban Roast Pork Bowl donosi svinjetinu u umaku s češnjakom serviranu uz rižu, crni grah i slatko-ljutim bananama, Ita’s Aji de Gallina Bowl donosi piletinu u kremastom peruanskom umaku s rižom, crnim grahom, i krumpirima, nudit će i vegetarijanski bowl sa sirom i svježim povrćem, tu je i Elote (20 kuna), meksički kukuruz koji nam je Gruica opisao kao meksičku verziju francuske salate, a onda i tortilla chips s domaćom salsom (24 kune) koje nismo mogli prestati grickati. U planu je i pravi kubanski sendvič, rade domaći flan s mangom (16 kuna), a moći ćete kupiti i njihove domaće sokove, bezalkoholnu Piña colada ili sok s hibiskusom. Osim toga, ondje ćete moći nabaviti i neke od najslavnijih meksičkih ljutih umaka po pristupačnim cijenama (od 20 do 35 kuna), poput Valentine, Tapatio Salse Picante i Bufalo Picante Classicu.
Sve što smo probali vam iskreno možemo reći da bismo ponovili; toliko snažnih okusa u jednom jelu dugo nismo kušali u Zagrebu. Veseli nas doznati da će, jednom kad se tim uhoda, uvesti i dnevna jela, pa nam je Gruica tako na licu mjesta napravio jedno potencijalno, pržene banane s umakom od crnog graha, limetom s kiselim vrhnjem te guasacaca umakom. Za kraj, valja napomenuti da Fuego funkcionira po ‘to go’ principu i radit će od ponedjeljka do petka u vrijeme ručka, od 11 do 16 sati. No, jelo možete pojesti u baru 808 koji se nalazi tik do Fuega, a koji je u istom vlasništvu, ali i u svim ostalim okolnim barovima s kojima je Gruica, kako je rekao, ostvario jako dobru susjedsku suradnju.