NOVO MJESTO

Na Martinovki se uskoro otvara Fuego, street food posvećen jelima Latinske Amerike. Probali smo sve

Iza njega stoji Richard Gruica, Amerikanac hrvatskog podrijetla s bogatim iskustvom u gastronomiji

Fuego Fresh Latin Food, street food koji se tako ne deklarira, smjestio se na adresi Zelinska 7. Iza njega stoji Richard Gruica, Amerikanac hrvatskog podrijetla s bogatim iskustvom u gastronomiji. Između ostalog, upravo je on organizirao tajne Gypsy Table večere koje su pohodili brojni gastro entuzijasti, po struci je chef, a do danas vodi i specijalizirane ture vezne uz hranu i piće. Fuego Fresh Latin Food još uvijek nije službeno otvoren, iako su odradili nekoliko evenata otvorenih za javnost. Neovisno o tome, s Richardom smo dogovorili posjet i kušanje hrane, te doznali da se otvorenje očekuje sredinom studenog. A sudeći prema onome što smo kušali, savjetujemo vam da krenete križati dane na kalendaru. No, krenimo redom.

Nedostatak etničkih restorana u Zagrebu

Aleksandar Selak

Ispričao nam je kako živi na relaciji SAD – Hrvatska i kako su ga mnogi pitali zašto se baš sada i baš ovdje odlučio na riskantno otvaranje ugostiteljskog objekta. “Želim se vratiti korijenima. Ne svojim, ali korijenima svojih roditelja, želim upoznati kulturno nasljeđe ovih krajeva. Osim toga, jako volim Zagreb i smatram da je jako podcijenjen kao turistička destinacija”, priča nam Gruica. Komentirao je i zagrebačku gastro scenu, na kojoj vidi još mnogo mjesta za napredak. “Ovdje se još uvijek jaše na valu burgera, koji je svijetu završio prije desetak godina, a vrlo je popularno i sve što ima veze s Azijom. Ponuda je velika, ali vrlo je malo mjesta doista i dobro”, iskren je. Kako je vidio Zagrebu nedostaje etničkih kuhinja, okrenuo se onoj koju poznaje najbolje. Rođen je na Jamajci, godinama je živio na Karibima, bivša mu je žena Peruanka, a američka adresa nalazi mu se u Miamiju, gradu u kojem je latinoamerička kultura iznimno jaka.

Richard Gruica
Aleksandar Selak

Zna da kod nas postoje meksički restorani, ali njegova kuhinja bit će drugačija i ne s njima se ne namjerava natjecati. Neće biti klasičnih jela, primjerice tortilja punjenih piletinom i povrćem. Osim toga, osvrnuo se i na poplavu street food restorana i objasnio zašto svoj tako ne želi deklarirati. “Street food mora biti jednostavan, jednostavno serviran, pun okusa, pristupačan i rađen od svježih namirnica. Svi se danas tako nazivaju, a to nisu, zbog čega sam u naziv radije stavio fresh food”, otkriva. Na meniju će se, doznajemo, nalaziti neka od njegovih najdražih jela Srednje i Južne Amerike, uz napomenu da će začini, poput čilija, ipak biti prilagođeni ovom podneblju, barem u početku. “Dobra je stvar što latinoamerička kuhinja počiva na vrlo sličnim namirnicama kao i hrvatska. Krumpir, grah, riža kukuruz meso, sve to ovdje ljudi jako dobro poznaju. Trik je samo u tome da ćemo ih ovdje malo drugačije pripremati”, priča.

Što će sve nuditi

Ita's Aji de Gallina Bowl
Aleksandar Selak

Baza ponude bit će bowlovi, čija će cijena iznositi 49 kuna; Cuban Roast Pork Bowl donosi svinjetinu u umaku s češnjakom serviranu uz rižu, crni grah i slatko-ljutim bananama, Ita’s Aji de Gallina Bowl donosi piletinu u kremastom peruanskom umaku s rižom, crnim grahom, i krumpirima, nudit će i vegetarijanski bowl sa sirom i svježim povrćem, tu je i Elote (20 kuna), meksički kukuruz koji nam je Gruica opisao kao meksičku verziju francuske salate, a onda i tortilla chips s domaćom salsom (24 kune) koje nismo mogli prestati grickati. U planu je i pravi kubanski sendvič, rade domaći flan s mangom (16 kuna), a moći ćete kupiti i njihove domaće sokove, bezalkoholnu Piña colada ili sok s hibiskusom. Osim toga, ondje ćete moći nabaviti i neke od najslavnijih meksičkih ljutih umaka po pristupačnim cijenama (od 20 do 35 kuna), poput Valentine, Tapatio Salse Picante i Bufalo Picante Classicu.

"Real" Tortilla Chips, Mama's Salsa Fresca
Aleksandar Selak

Sve što smo probali vam iskreno možemo reći da bismo ponovili; toliko snažnih okusa u jednom jelu dugo nismo kušali u Zagrebu. Veseli nas doznati da će, jednom kad se tim uhoda, uvesti i dnevna jela, pa nam je Gruica tako na licu mjesta napravio jedno potencijalno, pržene banane s umakom od crnog graha, limetom s kiselim vrhnjem te guasacaca umakom. Za kraj, valja napomenuti da Fuego funkcionira po ‘to go’ principu i radit će od ponedjeljka do petka u vrijeme ručka, od 11 do 16 sati. No, jelo možete pojesti u baru 808 koji se nalazi tik do Fuega, a koji je u istom vlasništvu, ali i u svim ostalim okolnim barovima s kojima je Gruica, kako je rekao, ostvario jako dobru susjedsku suradnju.

Pržene banane s umakom od crnog graha, kiselim vrhnjem s limetom i guasacaca umakom
Aleksandar Selak
Elote
Aleksandar Selak
"Real" Tortilla Chips, Mama's Salsa Fresca
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Meksički ljuti umaci
Aleksandar Selak
Domaći Fuego sokovi
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube