NOVO MJESTO

Na Martinovki se otvorio Punkt, šarmantni bistro s hranom koja izaziva osjećaj doma. Bili smo tamo

FOTO: tmg creative

Svaki dan u ponudi imaju barem dva topla jela na žlicu spravljena od sezonskih namirnica koje nabavljaju od OPG-ova, a nude i veganske i bezglutenske opcije

U Koranskoj 1c, na Martinovki, vlada zbilja ugodna, prijateljska i kućna atmosfera. Ondje se, pomalo zavučen u prolazu, smjestio bistro Punkt, koji smo odlučili posjetiti u vrijeme ručka, probati što kuhaju i čuti njihovu poslovnu filozofiju. O svemu smo razgovarali sa Željkom Bartolićem, cheficom koja je, kako nam je rekla, iz marketinga pobjegla među kuhače i lonce, a na svojoj djeci naučila kako u obroke ‘podmetnuti’ što više povrća i žitarica. Svaki dan se iz svježih sezonskih namirnica tako pripremaju dva topla jela na žlicu, i to vegansko ili vegetarijansko te mesno ili riblje jelo, kao i obavezno neko bezglutensko.

Aleksandar Selak

Naglasak je, priča nam Željka, na svježem sezonskom povrću, uz dodatak kvalitetnog domaćeg mesa ili ribe, organskih mahunarki i cjelovitih žitarica. Variva, primjerice, upotpunjuju teleće kobasice i faširanci, i to iz pećnice, a krem juhe se pripremaju od povrća uz dodatak žitarica ili mahunarki. Uz krem juhu se preporučuje pojesti i friško pečeno beskvasno pecivo od ekološkog bijelog pirovog brašna i raznih žitarica, pirea od bundeve, sjemenki, jogurta ili beskvasnu pogaču s domaćim maslinovim uljem. I bez brige, ondje ćete uvijek, kaže nam Željka, moći pronaći i kakvu zdravu varijantu slastice, uglavnom bez šećera. Ponuda se svaki dan mijenja, a sastojci variraju ovisno o raspoloživim namirnicama i inspiraciji u kuhinji.

Aleksandar Selak

“Ono što nam je jako bitno naglasiti jest to da hranu dobavljamo od provjernih OPG-ova, a možete nas sresti i na Trešnjevačkom placu”, dodaje Željka. Hranu možete konzumirati u samom lokalu, malenom, ali šarmantnom uređenom, na terasi, možete doći po nju za van sa svojim posuđem, ili od njih preuzeti staklenku (kaucija) ili pak jednokratnu ambalažu. Na svojoj web stranici, kao i na društvenim mrežama na mjesečnoj bazi objavljuju novi jelovnik, podijeljen po danima, od ponedjeljka do petka (radno vrijeme je, inače, od 9 do 17 sati). Trenutačno je on sastavljen od namirnica tipičnih za zimu, poput kiselog zelja i kobasica, ali s obzirom na temperature, pojašnjava Željka, vrlo se skoro planiraju okrenuti proljeću. Osim toga, doznajemo i da preferira lokalnu kuhinju, a kod slaganja jelovnika i pripreme jela služi se i znanjima iz područja makrobiotike, te ayurvedske kuhinje koju posebno voli zbog bogatstva začina, ali i blagotvornog utjecaja na organizam.

Mi smo tako imali prilike kušati bogato varivo od mahunarki, žitarica i povrća (38 kuna), zimsko jelo od kiselog zelja s heljdom i kobasicom (svakako jedno od favorita), ječam s mladom ciklom i blitvom (45 kuna), pitu od smeđe riže i bundeve (fenomenalna!), a sve smo skupa zaokružili slatkim kolačem od bundeve i rogača (15 kuna) i jako zanimljivim ultra čokoladnim kolačem s ciklom. Hrana nam se, dakle svidjela, ali još nas se i više, zaključili smo, dojmila ta prijateljska atmosfera i nepretencioznost mjesta. “Najsretniji smo kad ljudi dođu i pojedu kod nas, u našem malom i svijetlom prostoru, jer osim kuhanja i nabavke namirnica, jako volimo i ugošćivati ljude, čuti ih”, rekla nam je za kraj Željka, a mi iz prve ruke potvrđujemo da se to doista i vidi.