RECEPTI

Na blogu Sitnica pronašli smo recept za brzopotezni ramen. Evo kako ga pripremiti

Ako volite ovu japansku juhu, sigurno ćete je htjeti pripremiti i kod kuće prema receptu @sit_nica

FOTO: Sara B. Moritz

Ako volite ovu japansku juhu, sigurno ćete je htjeti pripremiti i kod kuće prema receptu @sit_nica

Ako se dosad još niste usudili krajnje je vrijeme da se konačno ohrabrite i kod kuće skuhate ovu kompleksnu i bogatu juhu. Zašto baš sad? Pa upravo smo pronašli motivaciju, i to na blogu Sitnica, autorice Antee Piplice gdje se krije sjajan recept za jedan brzopotezni ramen, točnije ovu tradicionalnu japansku juhu. “Dok sam spremala ovu brzu inačicu ramena u mislima sam bila negdje u Aziji, nemam pojma točno gdje, ali znam da m je bilo dobro i da nisam imala puno vremena da ga potrošim na ručak jer su me bockali komarci i žurila sam dalje” poručila je Antea dok je pripremala svoj ramen, pa onda i recept koji je nesebično servirala na svom blogu, a koji vam donosimo u nastavku. Vjerujemo da ćete se u njemu okušati i da sigurno nećete požaliti.

Što trebamo?

malo maslinovog ulja
4 režnja češnjaka, nasjeckana sitno
3 mrkve
1 poriluk
1 tikvica
nekoliko listova kelja
1 komad đumbira, oguljen i narezan
300 g gljiva
1.5 l povrtnog temeljca
4 žlice soja sosa
100 g rižinih rezanaca
1 žličica rižinog slada
1 žlica miso paste

Sara B. Moritz

Kako pripremamo?

Ulje treba zagrijati u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk narezan uzdužno na tanke rezance, češnjak i đumbir te pirjajte oko dvije minute. Kad je poriluk lagano omekšao (ne skroz) dodajte mrkvu i tikvicu narezanu na rezance pomoću štapnog miksera. Nakon minutu dvije dodajte temeljac, soja sos, miso pastu i rižin slad i sve skupa dobro promiješajte da se sjedini.

Kada juha zakuha, za oko 15 minuta, smanjite vatru i dodajte rezance te kuhajte još par minuta samo dok rezanci blago ne omekšaju, ne trebaju se skuhati do kraja jer će od topline juhe dodatno omekšati. Dodajte i nekoliko listova kelja. Na suhoj zagrijanoj tavi lagano grilajte gljive dok ne poprime boju, prelijte ih s malo soja sosa te pržite dok tekućina skroz ne ispari.