Nekad je nužno odabrati stranu
Vikend recepti

Na blogu Shedonist pronašle smo recept za fini zimski kolač s bademima, narančom i šipkom

FOTO: @shedonist_ana

Za slučaj da se još uvijek niste zasitili slastica

Vrijeme najraskošnijih blagdanskih gozbi je iza nas, ali većina će nas priznati da se mjesta za još ponešto slatko uvijek može naći. Inspiraciju za ovotjedni vikend recept pronašle smo kod Ane Topić, na blogu Shedonist. Riječ je o zimskom kolaču s bademima, narančom i šipkom, za koji Ana kaže da je zapravo oplemenjeni banana bread. Savršeno će ići uz kakav topli napitak, ali i kao klasični desert nakon obroka, a recept možete provjeriti u nastavku.

Zimski kolač s bademima, narančom i šipkom

Što trebamo?

1 žlica maslaca + malo brašna
3 male banane
limun
2 jaja
50 ml ulja
200 g oštrog brašna
50 g bademovog brašna
2 žličice praška za pecivo
100 g šećera
80 ml soka od naranče
1 vanilin šećer ili žličica ekstrakta vanilije
1 žličica začina za medenjake
prstohvat soli
100 g tamne ili bijele čokolade
1 žlica ulja
šipak

Kako pripremiti kolač?

Maslac otopite u lončiću na laganoj vatri pa kistom premažite stijenke kalupa u kojem ćete peći kolač. Pospite brašnom da se uhvati za maslac i otresite višak. Banane zgnječite, možete vilicom, ili štapnim mikserom, da dobijete glatku smjesu. Iscijedite malo limunovog soka po bananama da ne posmeđe. Jaja miksajte sa šećerom pa dodajte ulje, ekstrakt vanilije i sok od naranče.

Zatim dodajte banane, brašno, bademe, prašak za pecivo, začin za medenjake (ili samo cimet) i sol pa lagano umiksajte mikserom samo da se sastojci spoje. Naranču možete naribati ako pouzdano znate da je neprskana.

Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, 20 do 30 minuta. Test čačkalicom (kad na njoj ništa ne ostane) pokazat će vam kad je biskvit pečen. Biskvit odmah prebacite na tanjur za serviranje ili rešetku za hlađenje. Ostavite da se ohladi. Kad se ohladi rastopite čokoladu na pari. Prelijte biskvit čokoladom i po njemu posipajte očišćeni šipak. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.