VIJEST

MUO vas poziva da pridružite stvaranju izložbe o potresu slanjem fotografija koje svjedoče o stradanju grada Zagreba

MUO najavljuje veliku izložbu Protreseni MUO od potresa do potresa 1880. − 2020. kao simbol stradanja i optimizma

Velikom izložbom posvećenoj 140. obljetnici djelovanja, koja se otvara 24. studenoga, Muzej za umjetnost i obrt donosi priču o svojoj povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost omeđenu dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine, njegovim stradanjem, nadom i uzdizanjem do jednog od najznačajnijih muzeja u ovom dijelu Europe.

Godinu velikih planova započetu 17. veljače 2020. obilježavanjem stotinu i četrdeset godina od osnutka Muzeja prekinuo je potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Nekoliko mjeseci nakon stradanja, radom, upornošću i optimizmom nastavljamo realizaciju izložbenog programa pripremajući veliku izložbu znakovitog naziva Protreseni MUO. Izložba će na svojevrstan način prikazati sudbinu najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog muzeja u razdoblju između dvaju potresa, onog 9. studenog 1880. i ovog nedavnog, 22. ožujka 2020. Želimo pokazati volju i snagu da, usprkos velikim oštećenjima, Muzej nastavi svojom djelatnošću na zaštiti, očuvanju i promoviranju hrvatske i europske kulturne baštine koja mu je povjerena na brigu i čuvanje

Kroz više tematskih cjelina biti će predstavljena povijest muzeja, kronologija uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO. Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti.

Muzej poziva javnost da se pridruži u stvaranju izložbe slanjem fotografija stradalog Zagreba u potresu koji se dogodio 1880. godine ukoliko ih posjeduju te one koje su snimili 22. ožujka 2020. u teškim trenucima ponovnog stradavanja grada. Fotografije se mogu poslati do 11. studenog 2020. na e-mail dogadjanja@muo.hr, a žiri Muzeja za umjetnost i obrt će odabrati dvadeset najboljih koje će biti predstavljene na izložbi. Širi odabir fotografija bit će objavljen ovdje, na Facebooku i Instagramu. Pravila natječaja nalaze se ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba