FOTO: bruna vučak

Možda je napokon vrijeme da napravite svoju prvu pincu: Pronašli smo top recept

Ovog biste se Uskrsa mogli okušati u pripremi tradicionalnog jela koje svi vole

Gastro prijedlog

Možda je napokon vrijeme da napravite svoju prvu pincu: Pronašli smo top recept

Ovog biste se Uskrsa mogli okušati u pripremi tradicionalnog jela koje svi vole

FOTO: bruna vučak

Većina ljudi već ima neki svoj provjereni popis kolača koje radi povodom Uskrsa, a pinca se, vjerujemo, nalazi na svakom od njih. No, to često znači i da se oslanjamo da na to da će ovaj slatki kruh napraviti mama ili baka. Pa zašto danas napokon ne biste probali sami napraviti pincu?

Pinca recept: Sirnica vulgaris by Bruna Vučak

Odličan pinca recept pronašli smo na Instagram profilu YumYum Paradise, Brune Vučak. Riječ je o pinci naziva Sirnica vulgaris koja je toliko dobra da Bruna kaže da ju je čak i baka tražila recept. Otkrijte ga u nastavku.

bruna vučak

Sastojci

  • 550 g manitoba brašna (može i obično glatko ili pirovo bijelo)
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 vanilin šećera
  • 80 do 100g šećera
  • 1 do 2 prstohvata soli
  • 200 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 50 g otopljenog maslaca
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • sok ½ naranče
  • 1 žlica ruma
  • 1 čep arome vanilije
  • žumanjak za premazivanje i šećer u kocki
bruna vučak

Priprema

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, šećere, sol). Posetepeno dodajte ostale sastojke (jaje, žumanjke, koricu limuna i naranče, sok naranče, ulje, rum, vaniliju, maslac otopiti u mikrovalnoj pa u njega dodati mlijeko da se i ono ugrije prije dodavanja u tijesto). Miksajte s nastavkom za tijesta 10 do 12 minuta.
  2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu (ne previše, čisto da se ne lijepi) i oblikujte ga rukama da bude glatko pa ga vratite u nauljenu posudu te ga staviti da se diže u pećnici na 50 stupnjeva otprilike sat vremena. Tijesto se mora udvostručiti (može se dizati i van pećnice, na toplom, ali tada će mu trebati otprilike tri sata).
  3. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela (možete ih staviti i na vagu). Oba dijela oblikujte u lijepe glatke kugle (tijesto treba podvlačiti prema unutra kako bi se stvorio glatki vanjski dio i čvrsta kugla, pritom ne dodavati previše brašna).
  4. Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega staviti kugle te ih prekrijte krpom i vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se dižu još otprilike 35 minuta. Kada ih izvadite, pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Sirnice zarežite nožem u križ, premažite ih razmućenim jajem i pospite sitnim šećerom u kocki. Stavite ih u zagrijanu pećnicu, čim porumene (za otprilike pet minuta) prekrijte ih papirom za pečenje da ne pocrne (može vam se činiti da nisu još dovoljno rumene, ali bez brige, uhvatit će još boje i ispod papira do kraja pečenja).
  6. Pecite ih 30 do 35 minuta, napravite test čačkalicom (mora izaći suha kada ju zabodete). Pečene sirnice pustite da se skroz ohlade prije rezanja.