ISPOVIJEST

omogućava Arena Centar

Moraju li se čovjeku dogoditi neke teške stvari da bi se odlučio na promjene, pita se Alis Marić

Alis Marić na Facebooku prati više od pola milijuna ljudi. Stoji iza poznatog bloga Čitaj knjigu, a za Super1 otkriva što ju je natjeralo da kaže: “Odlučila sam: od danas sam nova ja!”

Nakon gubitka posla, u pedesetoj godini života, osjetila sam strah, sram i neizvjesnost. Osim što sam dobila neslavnu titulu ‘nezaposlena’ shvatila sam da sam cijeli svoj radni vijek radila posao koji nisam voljela. Osjećala sam se beskrajno prazno i beskorisno. To je prouzročilo i totalni pad samopouzdanja. Kako sam se osjećala tako sam počela i zračiti na van. Negativno, zabrinuto, poraženo. No onda sam rekla sebi – svijet se ne mijenja, ali mi se mijenjamo.

Naš je život u najvećoj mjeri proizvod onoga o čemu razmišljamo. Ono što mislimo i dajemo vraća nam se natrag. Odlučila sam da neću pasti u trajni očaj i okrivljavanje drugih. Odlučila sam se posvetiti svojoj najvećoj ljubavi i strasti – knjigama. Odlučila sam biti nova ja.

Iako su me u početku svi obeshrabrivali, nisam se osvrtala. Prvi put sam slijedila glas svog srca – “Imaš konačno priliku raditi ono što voliš”.

Danas moja blog i facebook stranica “Čitaj knjigu” povezuje 550.000 fanova i ljubitelja književnosti iz regije i šire uz razvijanje mnogih drugih aktivnosti vezanih uz knjige i čitanje. Moji snovi se svakodnevno ostvaruju. Ne sami od sebe, nego stvaranjem prilika i upornim djelovanjem.

Znam da sam na pravom putu jer ‘teško uspijeva ono u čemu nema srca’. Kad mi je krenulo, jednostavno ne mogu stati. Neprestano slijede novi izazovi, nova iskustva i ideje. U svim tim promjenama mnogi ljudi su izašli iz mog života, a privukla sam nove ljude koji su obogatili moj život.

Danas znam da je to bio pravi put suočavanja s promjenom. Pokazalo se da je promjena koja je bila ravna najvećem životnom porazu, zapravo bila novi početak, a ne kraj. Nešto naizgled važno prestalo je postojati u starom obliku. Ali se zato rodilo u puno boljem i ljepšem novom obliku. Ništa se nije dogodilo slučajno ni usput. Dogodilo se jer sam ja tako odlučila a na način da sam otpustila i bila svjesno zahvalna za takvo iskustvo. Uskoro nakon takve odluke stvari su počele sjedati na svoje mjesto.

Kako sam uključila zahvalnost i promijenila svoj izbor emocija sve se posložilo. Danas sam najsretnija i najzahvalnija osoba na svijetu. I bogatija za spoznaju da smo mi kontrolori situacija koje nam se događaju.

Danas svjesno biram stvari koje mi pružaju radost. Sve više vremena posvećujem stvarima koje mi hrane duh: više dugih šetnji, uzimanje vremena koje je samo moje a to onda najčešće bude odlazak u knjižaru gdje sam najsretnija. Nema dana da tamo ne navratim. Najviše volim moderne, dobro opremljene knjižare kao što je Hoću knjigu u Arena Centru. Tamo se osjećam kao doma. Zavalim se u sofu i prelistavam novitete, starije knjige koje posebno cijenim, uz njih prelistam i poneku zaboravljenu i napuštenu knjigu koja žudi za pažnjom.

Uz knjigu tu je i obavezna kavica ili čaša dobrog vina koje volim ispijati u ugodnom okruženju s puno živih i prirodnih boja. Cafe Latte je kao stvoren za malo meditacije i promišljanja. Morate znati da se pretvarate u ono čime ste okruženi i postajete ono što unosite u sebe. Zato pomno biram s čime ću se okružiti. S godinama sve je lakše. Zato volim godine svoje. Potpuno sam svjesna da sam isključivo ja odgovorna za svoj život.

Počev od svojih misli, do svojih djela, do svojih osjećanja i svega što iza toga slijedi. Optuživanje drugih jest opravdavanje samoga sebe. Na taj način samo odbacujemo vlastitu moć. Pogreške, krive odluke, povređivanje drugih i propuste treba najprije priznati, zatim ih prihvatiti, ispričati se i ne ponavljati ih.

Sve što vam se u životu događa, događa se sa određenim razlogom i trebate uvijek slušati svoje srce. Kada naši životi završe, jedino što će trajno ostati je ono što smo poslali, trag koji smo ostavili i ljubav koju smo dali.

Moj današnji životni moto je: “Teško uspijeva ono u čemu nema srca”

Knjige koje su me na mom putu inspirirale, a koje i vi možete i potražiti i nabaviti u odlično opremljenoj knjižari Hoću knjigu na prvom katu Arena Centra:

  1. Jedi moli voli
  2. Kako sam izgubio nevinost – autobiografija Richarda Bransona
  3. Steve Jobs – Walter Isaacson – biografija
  4. Stoljeće mudrosti – pouke iz života Alice Herz-Sommer, najstarije živuće osobe koja je preživjela holokaust
  5. Moć sadašnjeg trenutka – Eckhart Tolle
  6. 7 tajni uspjeha – dr. Kenan Crnkić
  7. Pazi kojeg vuka hraniš – dr. Kenan Crnkić

Osim bloga, instagrama i facebook stranice Čitaj knjigu i organizacije stalnih aktivnosti vezanih za čitanje i promicanja knjiga i čitanja već sedam godina sam i aktivna članica udruge Women on Wine (Žene i vino) kojom želimo pokazati da žene na hrvatskoj vinskoj sceni postoje i potaknuti ih da pokažu i istaknu svoju prisutnost. Iako se ističe nazočnost žena, nikako ne isključujemo muškarce. Od svojega nastanka u kolovozu 2011., udruga je do danas zauzela važno mjesto na hrvatskoj ali i europskoj vinskoj sceni. Ponosna sam da sam od početka dio tog inventivnog ženskog tima koji kontinuirano već sedam godina bilježi samo uspjehe.

Nedavno sam postala po prvi puta baka i pokrenula sam novi blog kao baka blogerica pod nazivom – Bakino zlato. Njime želim ukazati na važnost vremena djece provedeno s bakom i djedom jer ih uči važnosti obiteljskih veza i obiteljskoj privrženosti, stoga su oni vrlo važan dio života djeteta. Iz perspektive bake mogu itekako pridonijeti širenju iskustva u odgoju i odrastanju djece svih dobi. Glas baka se također treba čuti na društvenim mrežama. Planiram biti njihov svojevrsni glasnik. Pri tome ću poseban naglasak stavljati na knjige za djecu i važnost čitanja knjiga djeci, posebno kada su u pitanju baka i djed. Oni za to imaju više vremena od njihovih roditelja.

Jedna od mojih najvećih želja je da jedna knjiga hrvatskog autora/autorice postane svjetski bestseller koji će se u svijetu prodavati u milijunima primjeraka. Radim na tom projektu intenzivno i znam da će se jednog dana to i dogoditi.

Moje najveće otkriće leži u spoznaji da ljudska bića mogu poboljšati svoj život tako što će promijenit sebe i svoj stav. Zato osvijestite jednu važnu poruku: Svakog jutra kada se probudimo sami biramo naš stav.

Svoja omiljena mjesta za opuštanje potražite u Arena Centru

Više savjeta i ideja o zdravijoj prehrani potražite u našem SPECIJALU

Sadržaj nastao u suradnji s Arena Centrom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube