GASTRO TEST

Mogu li veganski naresci zamijeniti mesne? Testirali smo osam različitih

Na policama supermarketa i trgovina zdrave prehrane pronašli smo veganske nareske i isprobali ih

Za sve koji žele mesne nareske zamijeniti veganskom varijantom ovog smo tjedna u Super1 redakciji testirali osam veganskih narezaka. Pronašli smo ih na policama dućana zdrave prehrane te u dva supermarketa. Sve smo ih redom i isprobali ne bismo li doznali nalikuju li uopće mesnim narescima i mogu li biti dobar nadomjestak za one koji su prešli na veganstvo, a ipak im nedostaje ovakav tip užine. U testiranju su sudjelovale Ema Glavina, Mirna Marić i Ivana Vranešić, a ovo su njihovi dojmovi.

Dennree šunka veganska s biljem, 90 grama

Gdje: Garden
Cijena: 31,90 kuna
Dojam: “Malo sam podvojena, nije mi strašna, mogla bih je jesti za silu. Ima mi malo umjetan okus. Nešto između, neka srednja ocjena”, bio je Emin zaključak. Meni je bila dobra i mogla bih je uzeti kao zamjenu za mesnu salamu. Mirna je nadodala: “Meni je malo suha, ima mi neki čudan okus, nekako pjeskast, ne znam kako bih je opisala. Ok mi je, za neku osrednju ocjenu.”

Aleksandar Selak

Planet of Plants, salama narezak s proteinima suncokreta, 80 grama

Gdje: Konzum
Cijena: 10,99 kuna
Dojam: Za nju je Ema rekla: “Po meni je ovo veganska verzija Polija i zapravo mi nije loša, mogla bi mi proći. Ima umjetni okus kao Poli, ali mi je ok.” S njom se složila Mirna koja je dodala: “Najviše nalikuje običnoj salami, okusom i teksturom, tako da mi se sviđa.” I mene je podsjetila okusom na Poli. Bila mi je ok.

Aleksandar Selak

Tofu salama s paprikom, 120 grama

Gdje: Tvornica zdrave hrane
Cijena: 17,00 kuna
Dojam: “Definitivno se osjeti tofu tako da ako volite tofu bit će vam dobra. Ako ne volite nemojte je jesti. Sviđa mi se što ima malo pikantniji okus, dosta je debela u strukturi, pravi komad. Okusom meni nije najbolja, ali mislim da ako nemate problema s tofuom da je ok”, prokomentirala je Ema. Za nju je Mirna rekla: “Meni je ok, neobična je malo, nekako se mrvi u ustima, ali mislim da bih je mogla jesti u raznim jelima.” Ja bih je isto mogla povremeno uzeti jer volim tofu. Sviđa mi se u kombinacji s paprikom.

Aleksandar Selak

Seitan salama, 120 grama

Gdje: bio&bio
Cijena: 17,90 kuna
Dojam: “Slično kao i kod prethodne i kod ove salame od seitana mora vam odgovarati seitan da bi vam bila dobra. Meni je ova u odnosu na tofu čak bolja. Okus je blag, mislim da bi se mogla dobro slagati s umacima, ketchupom, majonezom ili sirom ili nečim potpuno veganskim. Nije mi loša”, bio je Emin dojam. “Meni se ne sviđa okus, ne mogu objasniti zašto. Vidim da je po teksturi malo žilava, nije toliko mekana, čak je i malo ljutkasta”, rekla je nakon kušanja Mirna. Meni se zbog dodataka i začina nije svidjela.

Aleksandar Selak

Vegetariana, ekstra narezak s maslinama, 300 grama

Gdje: Kaufland
Cijena: 25,99 kuna
Dojam: “Na prvu podsjeća na običnu salamu, ali mi je zanimljiv jer se u ustima nekako rastopi. Okusom mi je ok”, bilo je Mirnino mišljenje. “Meni mrvicu dominira umjetni okus, ali mogla bih je jesti. Znam da ova dolazi s različitim dodacima, ova konkretno koju mi jedemo je s maslinama. Ok je”, bio je Emin dojam. Meni se svidjela jer su u nju dodane masline koje popravljaju okus. Mogla bih je koji put uzeti kao zamjenu za mesnu salamu.

Aleksandar Selak

Vegenska mini salama

Gdje: dm
Cijena: 9,90 kuna
Dojam: Za nju je Ema rekla: “Malo mi je problematična tekstura, više mi je kao pašteta. Okus mi je dobar, pikantna je, paprika se osjeti. Dobra je.” Mirna je dodala: “Ljuta mi je, tekstura je malo čudna, podsjeća me na paštetu. Imam osjećaj da jedem neki suhi namaz, a ne kobasicu.” Mene je podsjetila na mesni doručak, ali u veganskoj varijanti.

Aleksandar Selak

Alnatura veganska salama sa seitanom i tofuom, 50 grama

Gdje: Muller
Cijena: 8,90 kuna
Dojam: “Slično je kao i prethodna samo što je malo blaža pa bih radije nju odabrala”, bio je kratki komentar Eme. “Jedan drugi začin prevladava, samo ne znam koji. Ali isto kao i kod prethodne ta mi se tekstura ne sviđa. Nisam sigurna s čim bih to jela”, bio je Mirnin zaključak. I mene je ova salama podsjetila na onu iz dm-a. Zbog okusa i teksture ova me se nije dojmila. Ne bih je sigurno drugi put uzela.

Aleksandar Selak

Stellina kobasica, 120 grama

Gdje: Mrkvica
Cijena: 19,99 kuna
Dojam: “Za vegansku je ovo prilično dobra kobasica, možda mi je čak najbolja do sada. Kupila bih je ponovno za neki sendvič”, komentirala je nakon kušanja Ema. “Suha mi je, ali u kombinaciji sa sendvičem bila bi mi ok. Sviđa mi se”, bio je Mirnin dojam. Ja bih je mogla zamijeniti za neku mesnu kobasicu. Sviđa mi se njezina pikantnost.

Aleksandar Selak

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube