ADVENT

Mija Dropuljić vodi nas na Advent u Rijeci. Između ostalog, tu je 17 km lampica na Trsatskoj gradini

FOTO: Privatni album

Advent u Rijeci je čaroban na svoj način, a kroz njega nas je provela Mija Dropuljić

Vjerojatno ne postoji niti jedna osoba u Hrvatskoj, ali i iz obližnjih zemalja (a čini se čak i dalje) koja nije čula za zagrebački Advent koji svake godine sve više raste i pretvara se u megalomanski božićni sajam. Sve je više kućica, sve je više lokacija, događanja, a svi smo negdje putem prestali pratiti njegovu ogromnu gastronomsku ponudu. Pročitamo pokoji gastro vodič i prema njemu krećemo u svoj pohod. Doslovno ti cijeli Advent nije dovoljan kako bi isprobao sve što poželiš.

Osobno sam veliki ljubitelj Božića, lampica, mirisa cimeta, kolača, blještavila i cijelog tog kičeraja koji ne poznaje granice (barem ja ne poznajem). Svake godine se nekoliko puta prošećem centrom Zagreba i svake godine se iznenadim koliko je lijep, raskošan, ali i sve više pretrpan nego lani. Ali nema Zagreb samo svoj Advent. I drugi gradovi se trude stvoriti božićnu bajku koja možda nije tako grandiozna, ali često u onim malim stvarima leži velika sreća i zadovoljstvo. Nakon što sam pročitala da riječki Advent ima čak kilometre i kilometre lampica, jedva sam čekala istražiti i njegovu ponudu.

ADVENT NA TRSATSKOJ GRADINI

Zagrebački Advent možda ima više kilograma mesa i šećera, više litara kuhanog vina i gina i gastro ponudu koja nadilazi klasična jela, ali nema tako predivan prizor kao onaj koji me dočekao na Trsatskoj gradini. U Zagrebu svi čekaju paljenje lampica na Zrinjevcu, no paljenje čak 17 kilometara lampica na Trsatu je sigurno bio prizor za pamćenje. Obišla sam brojne božićne sajmove u Europi, no moram priznati da me osvijetljena Trsatska gradina oduševila. Ona toliko bliješti da se kilometri lampica vide čak iz samog centra Rijeke. Unutar same utvrde postoji par slatkih kućica koje pretežito nude kuhano vino ili gin te druga alkoholna pića, a tu se nalazi i slatko uređen foto kutak, stvoren za Instagram feed.

ŠTO SVAKAKO ISPROBATI

Glavni gastro dio nalazi se pored malog klizališta gdje u par kućica možete naći nekoliko zanimljivih ponuda koje ne odskaču previše od klasičnih jela, kao što su kobasice sa zeljem, burgeri, krumpirići i fritule. Cijene su nešto niže nego one u Zagrebu, no zato su porcije ponešto veće. Cijene burgera iznose oko 40 kuna, kobasice se kreću oko 25 kuna, dok za fritule trebate odvojiti oko 20 kuna. Na Trsatskoj gradini svakako trebate isprobati tri stvari. Za ljubitelje čokolade tu je mousse od nougata s komadima prhkog lisnatog tijesta, keksom, lješnjakom koji je uz to zaliven toplom čokoladom po cijeni od 26 kuna.

Kruškoni, Bakin lijek, Snjeguljica, Marunela, Bombardino i Tikvan nazivi su toplih koktela od kojih neki obećavaju i liječenje svih bolova, a druga su stvar koju ne bi bilo dobro propustiti na Adventu u Rijeci. Zato, ako ste se zasitili kuhanog vina ili gina ovi kokteli po cijeni od 30 do 45 kuna pravi su izbor za vas.

Osobno sam veliki obožavatelj slatkog i niti jedan Advent ne može proći bez da isprobam nešto novo. Na Adventu na Gradini pronašla sam novi slatki izazov i treću stvar koju preporučujem da isprobate – sladoled od kuhanog vina. Da, dobro ste čuli, kuhanog vina. Po cijeni od 15 kuna dobit ćete u maloj posudici jedan od najzanimljivijih sladoleda posljednjih godina. Možda na prvu djeluje kao izrazito mala porcija, no ovaj sladoled bogatog i veoma neobičnog okusa teško je pojesti više od par žličica. Kakvog je okusa? Doslovno kao kuhano vino – pravi must za sve one koji vole isprobavati nove okuse.

Ostatak riječkog Adventa odvija se u samom centru grada i to na šest lokacija, a najzanimljiviji dio, barem za one gladne i žedne, jest Ri Gastro Advent koji se nalazi na Trgu riječke rezolucije. Na par kućica koje su usmjerene prema maloj pozornici pronaći ćete klasičnu adventsku gastro ponudu koja obuhvaća kobasice čije cijene se kreću između 20 do 30 kuna, a najpopularniji su burgeri koje možete potražiti po cijeni od oko 30 kuna. Riba ne smije izostati na obali, a štand konobe Korkyra nudi frigane lignje, gavune, gambere i srdele po cijeni od oko 40 kuna, a zanimljiv je i burger od tune po cijeni od 38 kuna.

Slatka ponuda obuhvaća vafle, germknedle i fritule, a oni spremni na gastro eksperiment isprobat će hot dog vafl. Jer čini se da Rijeka voli eksperimentirati sa slatko-slanim kombinacijama. Osobno nakon burgera, sladoleda od kuhanog vina i pokojeg kuhanog gina (svakako isprobati onaj na štandu Morski prasac, možda je najskuplji, ali je najbolji) nisam baš bila spremna kušati tu vrstu vafli.

Zagrebački vs. Riječki advent?

Nemoguće je uspoređivati. Zagrebački nudi nevjerojatnu gastro ponudu, dok Rijeka tek počinje sramežljivo širiti svoju te su rijetki štandovi koji će ponuditi pokoji gastro eksperiment. S druge strane cijene su niže nego u Zagrebu, a porcije znatno veće. Osobno je moj favorit Advent na Trsatu jer – 17 kilometara lampica. I sladoled od kuhanog vina. Riječki Advent je u usporedbi sa Zagrebom tek na početku, no zato nudi intimnu atmosferu u kojoj nema dugih redova, nesnosne gužve i glavobolje zbog potrošenih novaca. I ako nisam dovoljno istaknula – 17 kilometara lampica.