VIKEND RECEPTI

Mihaela s bloga Bite It Quick dala nam je recept za čokoladnu tortu s kokosom. Izgleda neodoljivo

FOTO: Bite It Quick

Slastice apsolutno ne diskriminiramo; volimo ih u svim okusima i oblicima. Ipak, priznat ćemo da nam je posebno teško odoljeti klasičnoj čokoladnoj torti. Recept za jednu takvu, ali s malim pomakom, pronašli smo kod Mihaele s bloga Bite It Quick. Dolazi s dodatkom kokosa, izgleda nevjerojatno sočno i jedva je čekamo isprobati. Recept vam donosimo u nastavku.

ČOKOLADNA TORTA S KOKOSOM

Sastojci

6 jaja L, odvojeni bjelanjci i žumanjci
250 grama tamne čokolade, 60 do 70 posto kakao dijelova
120 grama maslaca sobne temperature
150 grama šećera
40 grama glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo (10 grama)
1 žličica ekstrakta/arome vanilije
prstohvat soli
75 grama kokos brašna

Čokoladni ganache

150 grama tamne čokolade
150 grama vrhnja za šlag

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm namastite i pospite brašnom, a dno obložite papirom za pečenje. U maloj zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Rastopite čokoladu i maslac nad parom, dodajte polovicu šećera i pjenjačom dobro izmiješajte. Pustite da se malo ohladi.

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U čokoladnu smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro izmiješajte nakon svakog dodavanja. Dodajte vaniliju i izmiješajte. Umiješajte smjesu s brašnom. Električnim mikserom tucite bjelanjke dok ne postanu pjenasti, dodajte ostatak šećera i izmiksajte u čvrsti snijeg. Koristeći špatulu nježno umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu. Špatulom umiješajte i kokos brašno. Pazite da ne izmiješate prejako .

Ulijte smjesu u kalup i savite u pećnicu. Odmah snizite temperaturu na 120 °C. Nakon 15 minuta, smanjite temperaturu na 100 °C i pecite jedan sat (ukupno vrijeme pečenja je oko sat i 15, sat i 20). Torta je gotova kad se sredina torte stegne, a čačkalica gurnuta u sredinu izađe s vlažnim mrvicama. Pustite da se potpuno ohladi prije nego ga prelijete čokoladnim ganacheom.

Čokoladni ganache

Stavite nasjeckanu čokoladu u zdjelu. Zagrijte vrhnje u manjem loncu dok ne postane jako vruće, ali da ne zavrije, prelijte ga preko čokolade i izmješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Ostavite ganache da se malo ohladi prije nego što ga prelijete preko torte.