Nekad je nužno odabrati stranu
GASTRO

Među prvima smo bile na ručku i kavi u gradu. Evo gdje i kako to izgleda u novim okolnostima

FOTO: Aleksandar Selak

Danas su ugostiteljski objekti diljem zemlje ponovno počeli s radom, uz nužno poštivanje zaštitnih mjera. Jedva smo dočekale otići na ručak i kavu

Konačno je došao i taj dan – ugostiteljski objekti, restorani i barovi, s današnjim su danom ponovno dobili dozvolu za rad, uz obvezno poštivanje propisanih zaštitnih mjera koje za cilj imaju minimizirati mogućnost daljnjeg širenja koronavirusa. Koliko god nam je život u izolaciji donio neki mirniji svakodnevni tempo, priznajemo da smo zapravo jedva dočekale da se ponovno možemo uputiti neki od naših omiljenih restorana na ručak ili večeru, a veselili smo se i prvom ispijanju kave u gradu.

Kratka šetnja centrom i odluka je pala

Aleksandar Selak

Danas, za nas, stoga nije bilo prevelike dileme. Ručak i kava u gradu morali su pasti, a na nama je bilo tek da odlučimo gdje ćemo točno otići. Nakon kratke šetnje gradom i vidno življe atmosfere u centru, zaključujemo da ćemo na ručak otići u Soi Fusion, smješten u okviru Swanky Monkey Gardena. Po ulasku u cijeli kompleks dočekalo nas je dezinfekcijsko sredstvo i upute o odgovornom ponašanju.

Aleksandar Selak

Ruke smo temeljito dezinficirali i došli do terase restorana. Oko podneva je ondje bilo tek nekoliko ljudi, a ponajviše su se izmjenjivali dostavljači raznih dostavnih servisa. Odabrali smo stol i odmah kratko popričali s voditeljem restorana, Vedranom Gulinom, kojeg smo zamolili da nas provede kroz sve novitete poslovanja.

Kako izgleda ručak uz zaštitne mjere u Soi Fusionu

Aleksandar Selak

“Terasu smo, uslijed novonastale situacije, odlučili proširiti, a stolovi se nalaze na međusobnoj udaljenosti od dva metra. Uklonili smo sve što se ne može dezinficirati; nema jastuka za sjedenje, nema standardnih cjenika. Cjenik smo otisnuli na papiru koji je periv i koji se nakon svakog korištenja dezinficira, na stolovima nema apsolutno ničega, pribor se postavlja tek nakon što gosti sjednu. Svi u kuhinji nose maske i rukavice, dok konobari i konobarice nose samo rukavice. I, naravno, prije samog ulaska gosti moraju dezinficirati ruke, kao što ste vi napravili”, pojasnio nam je Gulin.

Aleksandar Selak

Na naše veliko zadovoljstvo, ništa od ovih mjera nije utjecalo na naš krajnji dojam odlaska na ručak. Naručili smo Ramen i Tikka Masalu koji su bili posluženi na jednokratnom papirnatom podlošku kakve smo i prije redovito viđali, bili smo dovoljno udaljene od drugih posjetitelja i zaključili kako smo se generalno osjećale i ugodno i sigurno.

Nakon ručka, došao je red i na odlazak na kavu, pa smo se odlučili uputiti preko ceste u Eliscaffe, gdje smo uz kavu s mlijekom kratko razgovarali s vlasnikom, Nikom Orosijem. Kako nam je rekao, kod njih se i nije toliko toga promijenilo.

Konačno smo dočekali i prvu kavu u gradu, u Eliscaffeu

Aleksandar Selak

“Na kraju se odustalo od mjera s raznim pregradama i ogradama, i čini mi se da nitko još ne zna jesu li Šveđani bili u pravu ili pak treba biti maksimalno oprezan. Danas, u prvom danu poslovanja, primjećujem da su ljudi još uvijek malo skeptični.

Ulaze s oprezom, sjede na distanci, i to je normalno”, rekao nam je. Što se tiče dezinfekcije, kaže da je u svom baru i inače opsesivan oko čistoće – aparat se uvijek pere nekoliko puta dnevno, kao i cijeli lokal. Na šanku se nalazi dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje svaki gost treba nanijeti, a konkretnije daljnje mjere za ugostitelje, zaključuje Orosi, i nisu pretjerano jasne.

Aleksandar Selak

Našu smo prvu kavu u gradu popili uz ugodni razgovor o prognozama domaće ugostiteljske industrije, pa, neovisno o tome koliko se one mnogima ne činile optimistične, mi moramo zaključiti kako odavno nismo proveli ljepši dan u gradu. Potpuno nam je jasno da je cjelokupna situacija i dalje daleko od normalne, ali dobar ručak i fina kava natjerali su nas da nam se, barem na koji sat, učini kao da smo se vratili u neka starija, jednostavnija vremena.