GASTRO

Mate Janković otkrio je kojih šest knjiga o kulinarstvu smatra osnovama. Imamo popis

FOTO: TMG CREATIVE

Poznati chef naslove je podijelio sa svojim Facebook pratiteljima

Jedan od najpoznatijih domaćih kuhara, Mate Janković, Facebook često koristi za dijeljenje svojih stručnih znanja sa širim auditorijem. Osim recepata koje već godinama neumorno predstavlja, sad je odlučio odgovoriti na upite mnogih, a u prvom redu budućih kuhara i otkriti nekoliko specijaliziranih knjiga koje, kako piše, smatra biblijama svog posla. U prvom je postu, bez previše objašnjavanja, naveo tri knjige; enciklopediju gastronomije Larousse Gastronomique, The Professional Chef iza kojeg stoji The Culinary Institute of America i The Fundamental Techniques of Classic Cuisine iza koje stoji The French Culinary Institute.

U drugom je postu iduće tri knjige detaljnije opisao. Za Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor, francuskog fizičara Hervéa Thisa kaže da mu je prije 15 godina bila pravo otkriće i da je preporučuje svih kuharima, On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen Harolda McGeeja naziva temeljem i biblijom, dok za A Day At Elbulli Ferrana Adrie kaže da odlično objašnjava misaoni i organizacijski proces iza nekad najboljeg restorana na svijetu. Na kraju, najavio je i kako će svoj popis preporučene stručne literature nastaviti širiti i dijeliti.

https://www.facebook.com/mojprijateljnikimamalukitu/posts/289614912534141

https://www.facebook.com/mojprijateljnikimamalukitu/posts/289940342501598