Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

GASTRO

Marin Medak otkrio nam je kojih pet namirnica uvijek ima u svojoj kuhinji i dao nam par genijalnih recepata

Poznatog chefa i vlasnika restorana Rougemarin zamolile smo da nam otvori vrata svoje kuhinje i otkrije omiljene namirnice

Dok čekamo da nam se životi vrate u normalu i da ponovno možemo odlaziti u naše omiljene restorane, i dalje marljivo prikupljamo recepte, ali i savjete za kuhanje kod kuće. Marina Medaka, chefa i vlasnika restorana Rougemarin, tako smo zamolile da nam otkrije nekoliko baznih namirnica koje uvijek ima u svojoj kuhinji. Odmah je pristao, a uz to je odlučio i velikodušno podijeliti nekoliko omiljenih recepata u kojima te namirnice koristi. O kojima se točno radi, provjerite u nastavku.

Ghee, maslo ili pročišćeni maslac

Otkrio sam ga proučavajući ayurvedsku kuhinju za koju je karakterističan, a onda sam se sjetio da ga je i moja baka radila.

Kako se radi?

Kuhajte maslac na niskoj temperaturi. Tijekom kuhanja iz maslaca se isparava voda, a krute mliječne tvari koje se odvajaju uklonimo žlicom ili procijedimo kroz gazu. Kad ga napravim stavim ga u staklenku i čuvam na polici u špajzi.

Kako koristiti?

Koristimo ga svakodnevno od jutra do večeri. Kao osnovnu masnoću u kuhanju, pečenju, prženju ili kao namaz na kruh.

Zanimljivo

Ne sadrži ni kazein ni laktozu zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko.

Jednostavan recept

Pomiješajte povrće (mrkva, batat, luk, tikvice…), začinite (sol, papar…), dodajte ghee. Sve dobro izmiješajte i ispecite u pećnici. Povrće ostane posebno sočno.

Domaći jogurt

Sigurno se pitate zašto bi netko radio jogurt kad u svakom dućanu možeš birati između nekoliko vrsta. Postupak je jednostavan, a sam biraš kvalitetu i vrstu mlijeka.

Kako se radi?

Litru mlijeka prokuhajte tri do četiri minute u loncu i ostavite da se hladi. Kad temperatura padne između 40 i 43 stupnja, dodajte biokulture i stavite 24 sata u aparat za jogurt. Aparat je malen i jednostavan te cjenovno jako pristupačan. Ako nemate aparat možete ga staviti u staklenku i držati u pećnici na 40 stupnjeva 24 sata. Spremite ga u hladnjak i koristite sljedećih desetak dana.

Kako koristiti?

Umiješati sa žgancima, preliti preko granole, napraviti lassi ili voćni jogurt.

Jednostavan recept

Pomiješati šaku smrznutog bobičastog voća, dvije datulje ili dvije žlice meda, dodati jogurt, izmiješati u blenderu. Dobit ćete kremasti i zdravi sladoled.

Zanimljivo

Prva tri do četiri dana dok su kulture najaktivnije možete od male količine jogurta napraviti novi bez dodatnih biokultura.

Temeljac

Kako napraviti?

Teleće kosti ostavimo u vodi s alkoholnim octom dok ne pobijele oko 30 minuta. Pečemo ih u pećnici sat i pol do dva, na temperaturi 160 do 180 stupnjeva. Prebacimo u lonac, zalijemo vodom da plivaju i vratimo u pećnicu 12 sati na temperaturi 100 stupnjeva. Zatim kuhamo još jedan sat na jačoj vatri. Procijedimo i dodamo sol i papar. Prebacimo u staklenku zajedno s masnoćom i u hladnjaku možemo koristiti do mjesec dana.

Kako koristiti?

To je osnovni dodatak za skoro sva jela; rižota, variva, umake…

Savjet

Priprema je jako duga, počnite rano ujutro jedan dan kad ste kod kuće. Kad ga jednom napravite, sljedećih mjesec dana ste skratili pripremu skoro svakog jela.

Šalša

Kako pripremiti?

Rajčice ogulite uz pomoć vruće vode i narežite na kockice. Na maslinovom ulju prepržite smrvljeni češnjak i peršin, dodajte rajčicu. Dugo kuhajte na laganoj vatri uz miješanje, a na kraju dodajte sol, papar, malo šećera i bosiljak. Prebaciti u staklenke i pasterizirati ili u manjim posudicama smrznuti.

Kako koristiti?

Kao umak za tjesteninu ili lazanje, baza za šakšuku, umak uz meso ili zamjena za kečap, umak uz jela iz meksičke kuhinje…

Savjet

Izaberite što zrelije rajčice, ako je moguće stare sorte šljivar.

Špek

Kako izabrati?

Domaći špek često bude deblji i masniji od industrijskih inačica. Često ima kristale soli po sebi jer je samo soljen.

Kako koristiti?

Kao dodatak kod pripreme variva, sarme, punjene paprika, kod pečenja mesa, kao dodatak u umacima, rižotima… uz pečena jaja ili jednostavno nasjeckan uz sir i vrhnje.

Jednostavan recept

Skuhajte tjesteninu. Pomiješajte jaja, naribani parmezan i papar. Nasjeckani špek prepržite na tavi i ubacite tjesteninu s malo tekućine od kuhanja. Dodajte smjesu jaja i sira i miješajte dok se ne prožme. Na tanjuru dodajte još parmezana i malo papra.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba