VIKEND RECEPTI

Luna Džidić s bloga Kriška i po dala nam je recept za sočni kolač od kikirikija. Izgleda neodoljivo

FOTO: KRIŠKA I PO

Vikend si zasladite ovim jednostavnim, ali nadasve ukusnim receptom

Nađete li se ovaj vikend u situaciji da vam se jede kakva slastica, a na raspolaganju imate nešto vremena, predlažemo vam da se bacite u pripremu sočnog kolača od kikirkija koji smo pronašli na blogu Kriška i po, iza kojeg stoji Luna Džidić. Vjerujte nam, nećete požaliti.

Sočni kolač od kikirikija

ŠTO TREBATE

Za biskvit

400 g datulja
200 ml vode
150 g maslaca od kikirikija bez dodataka
70 g kokosovog ulja
175 g vode od kuhanja slanutka*
1 jušna žlica tapioka škroba
1/2 čajne žličice mljevenog lista stevije
1 prstohvat himalajske soli
150 g sirovih kikirikija
100 g pirovog brašna T 630

*ako sami kuhate slanutak, reducirajte tekućinu na laganoj vatri nakon što ste procijedili slanutak kako bi bila što gušća. Ako koristite slanutak iz konzerve, bit će dovoljna tekućina iz jedne konzerve

Za glazuru

100 g maslaca od kikirikija bez dodataka
100 g sjemenki suncokreta
80 g datulja
1/3 čajne žličice mljevenog lista stevije
50 g sirovog kakaa u prahu
50 g kokosovog ulja
100 ml tople vode

KAKO PRIPREMATE

Izblendajte datulje, vodu, maslac od kikirikija i kokosovo ulje u glatku smjesu i prebacite u zdjelu. Stavite u blender vodu od kuhanja slanutka, tapioku, sol i steviju i blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u čvrstu i prozračnu smjesu nalik snijegu od bjelanjka. Umjesto blendera možete koristiti i obični mikser.

Samo strpljivo i nemojte se obeshrabriti, ovo može trajati oko 20 minuta. Kada napokon dobijete snijeg, umiješajte ga u smjesu s datuljama pomoću špatule, sasvim nježno kako ne biste razbili prozračnu teksturu koju ste dobili. U dobivenu smjesu, također oprezno i nježno, špatulom umiješajte prosijano pirovo brašno i prethodno samljeveni sirovi kikiriki.

Prebacite smjesu u kalup za pečenje i pecite 45 minuta na 175°C. Za čokoladni sloj izblendajte sjemenke suncokreta, maslac od kikirikija, datulje, kakao, kokosovo ulje i toplu vodu kako biste dobili potpuno glatku i kremastu teksturu. Ostavite kolač da se ohladi, pa ga premažite čokoladnom kremom. Po želji ostavite u hladnjaku da se krema malo stisne.