Vijest

Lisabon je proglašen foodie prijestolnicom godine. Neka jela po kojima su slavni možete jesti i na Adventu

FOTO: Needpix

Portugalska kuhinja polako osvaja svijet

Prestižni magazin National Geographic dodijelio je svoje godišnje nagrade u području putovanja prema izboru čitatelja. Među brojnim kategorijama, nama je za oko posebno zapela ona koja se odnosi na destinaciju na kojoj se najbolje jede, odnosno Foodie Hotspot godine. Iako svi vrlo dobro znamo da se o ukusima ne raspravlja i da je hrana posebno osjetljiva kategorija, nekako sumnjamo da bi ovom odabiru itko mogao ozbiljnije prigovoriti. Portugalska prijestolnica doista nudi širok izbor različitih kuhinja – poput tradicionalne s naglaskom na ribu i plodove mora, kuhinju zemalja Magreba, a onda i različite fusion varijante.

JOŠ UVIJEK PRIHVATLJIVE CIJENE

Ono što Lisabon, a i cijeli Portugal, razlikuje od drugih popularnih europskih destinacija je to što cijene još uvijek nisu postale previsoke. Poželite li, primjerice, jako dobro jesti u Londonu, Oslu ili Münchenu, vrlo ćete vjerojatno morati posegnuti dublje u džep, dok s Lisabonom to nije slučaj. Grad se ponosi street food kulturom i cijelim nizom restorana i bistroa s pristupačnim cijenama. Ipak, cijene svakako nisu jedini razlog zbog kojeg je Lisabon dobio ovu titulu. Uz to, moramo spomenuti i mnoštvo lokalnih specijaliteta koji nastavljaju oduševljati turiste koji ih dolaze kušati sa svih strana svijeta.

U prvom je redu to slavni pastel de nata, kolačić s kremom od vanilije i limunovom koricom, koji prema mišljenju svih relevantnih gastro stručnjaka najbolje radi slastičarnica Pastéis de Belém (hrvatska ga publika premijerno može probati na Fuliranju), zatim povrtno varivo s kobasicom caldo verde, piri-piri piletina marinirana u češnjaku, maslinovom ulju, čiliju, soli i limuna poslužena uz salatu ili krumpiriće ili tek uvijek ukusne pržene sardine.