VIJEST

Lego je pokrenuo novi projekt koji će omogućiti djeci s oštećenjem vida da lakše slažu kockice

Jedna od najpoznatijih svjetskih kompanija Lego počela je raditi sve veće korake u smjeru inkluzivnosti i brige za okoliš

Posljednji projekt tvrtke Lego su zvukovne instrukcije za djecu s oštećenjem vida te kockice s Brailleovim pismom. Lego je taj projekt pokrenuo u suradnji s Matthewom Shifrinom koji je rođen slijep. Matthew danas ima 22 godine i u suradnji s Legom pokrenuo je projekt čiji cilj je stvoriti zvukovne instrukcije i instrukcije na Brailleu za svaki set Lego kockica na što više jezika.

“Imao sam prijateljicu koja bi upisala sve korake izgradnje kako bih ih mogao prenijeti u sustav koji mi je omogućio da prstima pročitam korake za slaganje na Brailleovom čitaču. I ona je naučila Braille, a zatim je provela bezbroj sati prevodeći Lego upute na Braillovo pismo. “, rekao je Shifrin o projektu.

Njegova prijateljica preminula je 2017. godine što ga je navelo da pokuša pomoći što većem broju djece koji se bore s istim problemom. Projekt je trenutno u pilot fazi, a od početka iduće godine u prodaji će biti četiri seta s Brailleovim pismom i zvukovnim instrukcijama. Cijene setova bit će od 67 do 200 kuna (9,99 do 29,99 dolara) i moći će se kupiti na svim prodajnim mjestima na kojima se prodaje Lego. Instrukcije će biti dostupne i online u obliku Brailleovog pisma ili zvukovnog zapisa.

Lego je sličan projekt pokrenuo i prije mjesec dana kada su izdali prve kockice s Brailleovom abecedom kako bi pomogli djeci s oštećenjem vida da lakše koriste njihove igračke, ali i za one bez problema da nauče čitati Brailleovu abecedu. Uz to, nedavno su objavili kako će do 2030. godine prestati proizvoditi kockice od plastike, već da će početi koristiti materijale na biljnoj bazi koji su razgradivi u prirodi.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba