SUPER FOOD

Le Mika od ovog tjedna u ponudi ima francuski doručak, brunch i smoothije. Sve sam isprobala

Jelovnik francuske creperije od ovog tjedna ima novitete, na meniju se sada nalaze doručci i brunchevi

Galeterija i creperia Le Mika nedavno se preselila na novu adresu u Teslinoj ulici i sve brže postaje jedno od najpopularnijih mjesta u Zagrebu. Na njihovu jelovniku do sada su se nalazili fini ručkovi s već poznatim slanim i slatkim palačinkama, a od ovog tjedna imaju i fine doručke. Posjetila sam ih i isprobala.

Le Mika je iz Masarykove preselila u Teslinu. Bile smo u novom, ogromnom prostoru

Neka od ovih jela nećete pronaći nigdje u Zagrebu

Doručci i brunchevi poslužuju se od 9 do 12 sati, a u ponudi su omleti i kajgane, te jaja pripravljena po nekoliko francuskih receptura – poširana, Benedict i Monte Carlo. “Željeli smo napraviti pravi francuski meni s pravim, kvalitetnim doručkom za koji koristimo samo najbolje sastojke. Neka od ovih jela nećete pronaći nigdje u Zagrebu, čak niti u Francuskoj. Tako smo dobili komentar kako se neka od ovih jela mogu jesti samo u hotelskim restoranima”, kaže vlasnik i chef Mika Alix.

Tradicionalna francuska jela na meniju

Jedna od posebnosti na ovom meniju je i brioche pecivo. “Ovo je jedini takav kruh koji možete kupiti u Zagrebu, izrađen je prema našoj recepturi i time upotpunjavamo naš jelovnik originalnim, izvornim i tradicionalnim francuskim jelima”, dodaje.

Najčešće se s jelovnika naručuju jaja Benedict, točnije poširana jaja na tostiranom brioche pecivu, sa šunkom i Hollandaise umakom. Jelo sam čekala oko 10 minuta, a kad je stiglo malo sam se iznenadila kako je mnogo toga na tanjuru. “Ponosni smo na izvorne recepte naših Hollandaise i bešamel umaka koji se rade od pravih namirnica, a ne od gotovih kupljenih proizvoda”, tvrdi Mika. Ako poželite ovo za doručak ili brunch, izdvojit ćete 45 kuna.

Osim toga, isprobala sam i Croque Madame – tostirano brioche pecivo u koje ide šunka s kosti, ementaler, bechamel umak, jaje na oko i zelena salata. Slično jelo koje imaju u ponudi je Croque Monsieur, samo ono ne sadrži jaja, a mala je razlika i u cijeni, pa tako Croque Madam košta 41 kunu, a Monsieur 39 kuna. Porcija je također jako velika, radi čega je idealna i za brunch.

Uz tradicionalna jela, na meniju su i svježi smoothiji

Smoothiji u Le Miki se rade od svježih namirnica, pa ćete tako u Smoothie bowlu za 32 kune dobiti vruće zobene pahuljice, javorov sirup, banane te mješavinu sjemenki. Također imaju mliječne i bezmliječne smoothije sa špinatom pa svatko može pronaći nešto za sebe.

Odlučila sam isprobati njihov ‘Dobro jutro smoothie’ koji sadrži špinat, kelj, jabuku, ananas, bananu i sjemenke lana. S obzirom na to da je zelene boje, može se pretpostaviti da je gorak, no baš suprotno, sladak je i ukusan, a čak se osjeti okus sjemenki lana. Cijena mu je 34 kune.

Meni se mijenja svaki dan

Premda se još ne nalaze na jelovniku, idućeg tjedna će u ponudi biti i quiche koji će uvrstiti u jutarnji i popodnevni meni. Radit će se quiche Lorraine i quiche sa zelenim povrćem koji će se moći naručiti za doručak, brunch ili ručak.

“Gotovo svakog dana malo promijenimo meni jer uvijek primijetimo da neki sastojak bolje odgovara ili pronađemo neku novu kombinaciju. To je pokazatelj da brinemo o tome što naši gosti dobivaju na tanjuru”, dodao je Mika. Uz to, kako im se sve više širi ponuda, uskoro se očekuju i francuske juhe.