ZDRAVLJE

Sadržaj omogućava Libresse

Laži i istine s društvenih mreža. Istražili smo što je sve ‘normalno’ kad je u pitanju zdravlje vagine

Naišli smo na neke doista bizarne trendove

Internet nam je omogućio da gotovo sve što nas zanima možemo doznati kroz samo nekoliko trenutaka. Više nam se tako ne može dogoditi da danima pokušavamo pronaći neku pjesmu ili da neki recept rekreiramo po sjećanju. Istraživanja, video materijali, iskustva drugih ljudi, sve nam se nudi na dohvat ruke. Raspolažemo s većom količinom informacija nego ikad prije, a paradoksalno, s vrlo malim brojem njih doista i baratamo.

Pravi je primjer toga zdravlje; mnogi će danas na prvi znak prehlade ili glavobolje otići guglati simptome i postaviti si dijagnozu, ne vodeći računa o tome koliko internetski sadržaj može biti neprovjeren. Kako smo kroz posljednjih nekoliko godina svjedočili nizu lažnih, i potencijalno opasnih tvrdnji vezano uz zdravlje žena, na TikToku i drugim platformama, odlučili smo vam pripremiti mali vodič kroz najčešće internet mitove vezane uz zdravlje vagine. Pa, evo i zašto u njih ne trebate vjerovati.

Detox vagine

Da, dobro ste pročitali. Brojne korisnice TikToka uvjeravale su svoje pratitelje da moraju isprobati pamučne paketiće punjene biljem koje, tobože, čiste vaginu i vraćaju floru u balans. Nijedno istraživanje nije potvrdilo navode tvrtke koja proizvodi ove paketiće, a jedino što možete biti sigurni da ćete time postići jest narušavanje prirodnog pH.

unsplash

Parenje vagine

Još jedan bizaran trend s društvenih mreža koji nema nikakvo znanstveno uporište. Obraća se ženama koje žele doskočiti potencijalnom neugodnom mirisu vagine; tvrdi da trebate čučnuti iznad lonca vruće vode s raznim začinskim biljem i pariti vaginu. U stvarnosti, neugodni miris vagine u pravilu dolazi zbog raznih infekcija. Neće vam, dakle, pomoći nikakvo parenje, već posjet ginekologu.

Kockice leda, ocat i zubna pasta u službi ‘sužavanja’ vagine

Nevjerojatno, ali istinito. Osim što je pokušavaju detoksicirati, korisnici društvenih mreža vaginu svim raspoloživim sredstvima nastoje – suziti. Iz razloga znanih samo njima, tako su na TikToku masovno dijelili video uratke u kojima sugeriraju da će se vagina suziti ako je tretirate jabučnim octom, pastom za zube ili ako u nju gurnete kockice leda. Što se tiče znanosti, dileme nema – ove metode ne djeluju. Umjesto toga, ako želite ojačati mišiće zdjelice iz zdravstvenih razloga, možete isprobati Kegelove vježbe.

unsplash

Mitovi o iscjetku

Razbijanje ovog mita možda je među važnijima, u smislu koliko se često s njim susrećete i kako utječe na vaš svakodnevni život i samopouzdanje. Suprotno popularnom vjerovanju i teorijama koje nemaju smisla, iscjedak je potpuno prirodna pojava, svakodnevno uobičajena kod većine žena. Za razliku od gore navedenih metoda, iscjedak je način na koji se vagina čisti i održava onakvom kakva treba biti. Njegov se izgled, pa i miris, mijenjaju kroz ciklus, a sve o tome zašto ga se ne trebate bojati, već samo poznavati možete pročitati u izvrsnom priručniku dvije mlade liječnice iz Norveške, Dolje je najbolje.

Iscjedak je nešto protiv čega se ne trebamo i ne možemo boriti. No, život s njim si možete učiniti ugodnijim. Prije svega, pronađite dnevne uloške u koje se možete pouzdati i koji vam ni na koji način neće smetati. Odličan primjer toga su novi Libresse tanki i super upijajući dnevni ulošci koji pružaju osjećaj svježine i čistoće svakog dana u svim prilikama. Nosite ih dok ste kod kuće, na poslu, dok odrađujete trening ili idete u noćni izlazak – i nemojte se opterećivati nepotrebnim mitovima.

Bacanje donjeg rublja nakon 6 mjeseci

Viralan video na TikToku je postao i onaj u kojem jedna, ponovno za tu temu needucirana korisnica tvrdi, da donje rublje, odnosno gaćice, moramo baciti nakon što samo ga koristili kroz period od 6 do 9 mjeseci. Prema njezinim navodima, rublje će tad doseći razinu bakterija koje je nemoguće oprati. Srećom, liječnica Jennifer Gunter, autorica bestelera The Vagina Bible: The Vulva and the Vagina: Separating the Myth from the Medicine, u svom je kratkom videu objasnila da se nikakve magične bakterije nakon tog određenog perioda ne mogu pojaviti. Bez problema, kaže, svoje donje rublje nosite koliko god dugo želite, sve dok god da redovito perete.

Sadržaj nastao u suradnji s Libresseom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube