Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

RECEPT

omogućava Arena Centar

Lasagne s bućom, sirom i keljom

Sastojci za 6 osoba:

• 70 dag oguljene i očišćene buće
• 3 i ½ jušne žlice maslinovog ulja
• sol
• svježe samljeveni crni papar
• 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
• 2 šalice kelja narezanog na trakice
• 2 jušne žlice usitnjenih svježih listova bosiljka
• 3 jušne žlice brašna
• 2 šalice obranog mlijeka
• 2 šalice svježeg kravljeg sira
• 1 veliko jaje
• 2 jušne žlice nasjeckanih svježih listića origana
• ½ šalice mozzarelle od djelomično obranog mlijeka

Priprema:  Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Buću izrežite na tanke ploške i položite ih na papir za pečenje. Poprskajte mješavinom 1 jušne žlice ulja i prstohvata soli i papra. Pecite 30 minuta, dok buća ne omekša, zatim izvadite iz pećnice, ali pećnicu ostavite uključenu. U međuvremenu veliki lonac s vodom stavite na vatru da zavrije, dodajte listove lasagna i kuhajte 7 minuta tako da budu kuhani “al dente”. Ocijedite i kratko stavite pod mlaz hladne vode kako se listovi ne bi slijepili. U srednje velikoj tavi zagrijte 1 i pol jušne žlice ulja, dodajte češnjak i pržite ga 2 minute. Dodajte kelj i 1 jušnu žlicu peršina, zatim ¼ šalice vode da prekrije povrće, poklopite te nastavite kuhati još 5 minuta. Otklopite, smanjite plamen i kuhajte još 3 minute, zatim stavite na stranu da se ohladi.
U lončiću srednje veličine zagrijte preostalo ulje, dodajte brašno i miješajte 1 minutu, zatim polako umiješajte mlijeko i prstohvat soli te kuhajte dok ne zavrije, neprekidno miješajući. Kad zavrije, nastavite kuhati još 2 minute, odnosno dok se bijeli umak ne zgusne, zatim sklonite s vatre.  Sir pomiješajte s keljom, dodajte jaje i origano, promiješajte, te posolite i popaprite prema po želji. Vatrostalnu posudu veličine 22 x 35 cm namastite, zatim dno prekrijte pripremljenim umakom te na njega poslažite sloj lasagna. Preko lasagna rasporedite polovicu smjese od sira i kelja, zatim na nju poslažite pečenu buću, po njoj rasporedite pola mozzarelle i završite preostalom smjesom od sira i, na kraju, još jednim slojem lasagna. Prelijte ostatkom bijelog umaka, pomiješanog s preostalom mozzarellom i peršinom.  Namastite list aluminijske folije i zatim prekrijte zdjelu s lasagnama tako da namaštena strana bude okrenuta prema dolje. Pecite lasagne 25 minuta, uklonite aluminijsku foliju i nastavite peći još 15 minuta, dok sir lagano ne porumeni.

Savjet više: Izvadite lasagne i ostavite 5 minuta da počinu prije nego što ih narežete i razdijelite u tanjure.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
učitavanje...
Više s weba