VIKEND RECEPTI

Lana Klingor Mihić s nama je podijelila četiri odlična recepta za vikend. Jedva ih čekamo isprobati

FOTO: Privatni album

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli nekoliko recepata za vikend, a ovaj put je to naša celebrity masterchefica Lana Klingor Mihić

Otkad je 2016. pobijedila u kulinarskoj emisiji Celebrity Masterchef, vjerno pratimo sve što Lana Klingor Mihić priprema u svojoj kuhinji i marljivo dijeli na društvenim mrežama.

Strast prema kuhanju pretače u odlične recepte koje svatko može pripremiti kod kuće, a s nama je ovaj vikend podijelila četiri recepta koja možete pripremiti za nedjeljni ručak ili večeru za prijatelje. Otkrijte ih u nastavku.

HUMUS OD EDAMAME MAHUNA

Privatni album

SASTOJCI

0,5 kg edamama mahuna (ili očišćenog boba)
1 glavica lukovice (ili obični luk)
1 režanj češnjaka
prstohvat kumina
0,1 l soja sosa
0,1 l maslinovog ulja
0,03 l ulja od sezama
0,05 kg tahini paste
šaka svježeg korijandera
1 limeta

POSTUPAK

Edamame skuhamo u hladnoj vodi. Skuhamo ih da se skoro raskuhaju. Na ulju ispržimo luk s kuminom, dodamo češnjak malo kasnije, i edamame. Podlijemo s malo vode i kuhamo dok se edamame ne počnu raspadati. Preselimo u blender ili multipraktik, dodamo tahini pastu, svježi korijander, manje soja sosa i soka od limete. Miksamo uz dolijevanje maslinovog ulja i ulja od sezama dok ne dobijemo pastu lijepe zelene boje s grubom teksturom. Soja sosa stavimo manje da ne pokvarimo boju. Dotjeramo okus sa malo soli i papra i po potrebi s još tahini paste i limete. Okus treba biti kremast, ne kiseo, kao pire od edamama s okusom sezama.

VICHYSSOISE – FRANCUSKA JUHA OD PORILUKA I KRUMPIRA

Privatni album

SASTOJCI ZA DVIJE OSOBE

1 krumpir srednje veličine
½ crvenog luka
1 poriluk
50 g maslaca
400 ml pilećeg temeljca
2 jaja
40 ml slatkog vrhnja (35% mm)
2 žlice krutona
1 žlica maslinovog ulja

POSTUPAK

Krumpir ogulite i narežite na manje kockice i držite u hladnoj vodi. Luk tanko narežite. Poriluku odrežite zelene listove, prerežite ga napola po duljini, isperite pod hladnom vodom, uklonite svu nečistoću, te ga tanko narežite. U velikom loncu na laganoj vatri otopite maslac, i dodajte luk. Pržite 5 minuta dok ne omekša. Dodajte poriluk i često mješajući pržite još 10 minuta. Dodajte krumpir, podlijte s temeljcem, pokrijte poklopcem i krčkajte još 30 minuta. Dok se juha kuha, skuhajte meko dva jaja, ohladite i ogulite. Možete napraviti i poširana jaja.

Kad je juha kuhana, smiksajte ju štapnim mikserom ili u blenderu. Propasirajte kroz gusto cjedilo. Na kraju umješajte slatko vrhnje. Jaje stavite na sredinu tanjura, a okolo izlijte juhu. Začinite solju i paprom po želji, ukrasite krutonima i začinite s nekoliko kapi maslinovog ulja.

JANJEĆA KOLJENICA S NJOKIMA OD KURKUME

Privatni album

SASTOJCI

3 janjeće koljenice
2 ljučičasta luka
3 režnja češnjaka
500 ml temeljca
sol
papar

3 krumpira
250 g glatkog brašna
1 jaje
2 žlice kurkume u prahu

POSTUPAK

Krumpire skuhajte u kori, te ih pustite da se ohlade. Janjeće koljenice posolite i popaprite, pa popržite na vrućem ulju sa svih strana, do zlatno smeđe boje. Luk nasjeckajte na sitno pa dodajte u tavu (lonac) u kojem pržite koljenice. Promiješajte, podlijte s malo vode, ubacite tri režnja češnjaka i dinstajte 10-ak minuta. Prebacite u express lonac, dolijte vode (ja sam koristila bazu za jus, koju sam izblendala – 250ml) da prekrije koljenice i stavite kuhati. Kada lonac zapišti, smanjite vatru na pola i kuhajte 30 minuta.

Za to vrijeme ogulite krumpire, naribajte ih na najsitnije ili istisnite kroz ručnu drobilicu za krumpir. Protisnuti krumpir prebacite na radnu površinu, dodajte jedno jaje i kurkumu pa zamijesite. Postupno dodavajte brašno, dok ne dobijete kompaktnu smjesu za njoke koja se ne lijepi previše za ruke. Odvojite mali komad smjese i rukama oblikujte dugačku oblu traku pa nožem ili rezačem odvojite njoke. Stavite ih na pobrašnjenu površinu, razdvojite i pobrašnite kako se ne bi zalijepili jedni za druge. Pokrijte ih krpom, dok voda za njoke ne bude spremna.

Privatni album

Janjeću koljenicu izvadite iz lonca, odvojite od kosti i narežite na komade. Dobiveni umak izmiksajte štapnim mikserom, te mu dodajte preostali dio baze za jus kako bi dobili gusti i ukusan umak i prokuhajte dok se ne reducira. Kad je gotovo, ubacite meso u umak. U velikom loncu zakuhajte veću količinu vode i posolite. Kad voda zakuha, ubacite njoke i kuhajte dok svi ne isplivaju na površinu, pa ih izvadite rupičastom žlicom.

Njoke servirajte na meso i umak. Ukoliko imate ljubičasti krumpir, tanko ga narežite na šnite i napravite od njega čips (pržeći ga 2 minute u vrućem ulju) pa ukrasite tanjur.

AROMATIČNI KRUH

Privatni album

SASTOJCI

1 kg glatkog brašna
3 velika prstohvata soli
2 šake svježeg ružmarina
3 režnja češnjaka
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2 dcl toplog mlijeka
1 dcl maslinovog ulja

POSTUPAK

U plastičnoj posudi pomiješajte dvije kuhače brašna, jednu žlicu šećera, svježi kvasac nadrobljen na sitne komadiće i dva decilitra toplog mlijeka. Promiješajte drvenom kuhačom. Ukoliko to napravite metalnom žlicom kvasac se neće dobro procesuirati jer ga metal poništava. Ostavite 10 do 15 min da nabubri.

Kada kvasac nabubri, dodajte ga u posudu s brašnom i ostalim suhim sastojcima (brašno, sol, sitno nasjeckani ružmarin i češnjak). Dodajte u smjesu otprilike tri decilitra tople vode, 1 decilitar maslinovog ulja i tucite kuhačom. Smjesa za ovaj kruh mora biti kao npr. smjesa za fritule ili pogače, dakle rjeđa od uobičajene smjese za kruh. Neka vas to ne brine, jer je ovo visoko hidrirani kruh – ako volite one rupice u kruhu ovo je idealan kruh za vas.

Kad ste sve dobro izmiješali, prekrijte krpom i stavite na neko toplo mjesto 20-ak minuta dok se ne digne. Premijesite ponovno kuhačom pa prebacite u posudu za pečenje, koju ste prethodno namazali s malo maslinovog ulja. Ako si želite olakšati vađenje kruha iz kalupa, umjesto ulja stavite masni papir u posudu za pečenje.

Kruh pecite jedan sat na 190 stupnjeva. Kora mora biti zlatno smeđe boje. Ako niste sigurni je li vaš kruh dovoljno pečen, ubodite ga nožem ili drvenim štapićem u sredinu. Ako se ništa ne lijepi za nož, kruh je gotov.

Privatni album