Back to school

Sadržaj omogućava Pepco

Kreativnost će svakom školarcu olakšati učenje. U PEPCU pronađite sve da ona dođe do punog izražaja

Tko, kada je to potrebno, može ogradu pretvoriti u ljestve, zavjesu u haljinu, sanduk u stol, krpu u lutku, mikroskop u oružje, u tom je trenutku kreativan.” Svi se divimo kreativnosti i kreativnim ljudima, a svatko, zapravo, može biti kreativan. Ona nije urođeni talent, već vještina koja se može i mora razvijati od najranijeg djetinjstva. Već s polaskom u školu, kreativnost može uvelike pomoći u učenju i snalaženju u novim okolnostima. Da bi se djeca počela kreativno izražavati trebaju podršku roditelja, slobodu i poticajnu okolinu, a mnogo korisnih sitnica pronaći ćete u PEPCU.

Što je zapravo kreativnost

Pojam dolazi od latinske riječi stvarati, a označava skup mentalnih procesa koji dovode do novih i jedinstvenih rješenja, ideja, zamisli, umjetničkih formi… Za ono što je kreativno, najčešće kažemo da je originalno, novo, neuobičajeno, a za kreativne osobe da imaju osobine kao što su otvorenost, produktivnost, fleksibilnost, sposobnost otkrivanja. Često se kao sinonimi za kreativnost koriste riječi “genijalnost” i “originalnost”. Bez obzira gdje dijete živi i odrasta te što će raditi u životu, kreativnost je važna u svim aspektima. Kreativne osobe lakše pronalaze rješenje za bilo koji problem, lakše se prilagođavaju tehnološkom napretku, lakše se nose s promjenama i bolje iskorištavaju nove mogućnosti koje im se pružaju.

Potičite kreativnost od najranije dobi

Stručnjaci bi rekli da nikada nije rano, niti kasno započeti razvijati vještinu kreativnosti. Najbolje je pak krenuti u vrtićkoj dobi kada djeca sve upijaju poput spužvi. Aktivnosti koje će djeci zaokupiti umove i ruke, koje od njih traže ozbiljan angažman i donošenje rješenja, ono su s čim je dobro započeti već kad dijete navrši tri godine. Važno je da djeca imaju osjećaj stvaranja i da u aktivnostima ne postoje momenti loših ili krivih rješenja. Djetetu starijem od pet godina možete, na primjer, dati zadatak da sastavi nekog robota, da pokuša nacrtati kako vidi svijet u kojem su sva djeca sretna, da od kolaža izradi šumu kojoj ne prijeti smeće niti zagađenje…

Osmislite kreativni kutak za dijete

Iako je dječja igra oduvijek sinonim za kreativnost, moderna tehnologija sasvim je sigurno promijenila iskustvo djetinjstva i igre pa tako djeca da bi se igrala i zabavila često uopće ne trebaju koristiti maštu i kreativnost. Dovoljno je da pokrenu laptop, mobitel ili tablet ili da posegnu za nekom od svojih modernih igračaka. Pokušajte takvo igranje svesti na minimum, osigurajte djetetu poticajne igračke i pribor i zajedno s djetetom sudjelujte u kreativnim igrama u kojima će razvijati svoju dječju maštu i kreativnost. Otiđite s djetetom u PEPCO i ondje nabavite sve što vam treba da dječja kreativnost pokaže najbolje od sebe.

Poštujte želje svoga djeteta i slušajte ga

Dopustite da vam dijete izrazi svoje želje, da ono predloži aktivnosti i mjesta koje bi htjelo vidjeti i ohrabrujte ga na ono čim se još nije bavilo, ali nemojte mu nametati što bi trebalo raditi. Osim toga, pokažite djetetu kako je u redu doživjeti i neuspjeh, a to potkrijepite nekom pričom iz vlastitog iskustva. Djeca koja se boje neuspjeha često obuzdavaju svoje kreativne ideje i misli i zato im trebate i primjerom pokazati kako se neuspjeha ne treba bojati. Smijte se svojim pogreškama, jer to je navika koja će i vas i vašu djecu činiti sretnijima i kreativnijima.

Osigurajte im vrijeme i slobodu za kreativno izražavanje

Dječji su pedagozi nakon nekoliko istraživanja utvrdili kako je za razvoj dječje kreativnosti mnogo korisnije dati djeci da sami otkrivaju i uče neke stvari nego li im pokazati kako nešto raditi ili koristiti neku igračku. Kada im date slobodu i povjerenje, ohrabrujete ih da pronalaze nova i neočekivana rješenja, a jačate i njihov interes za stvari oko sebe. Djeca trebaju provesti mnogo vremena u nestrukturiranoj, maštovitoj igri koju odrasli neće ometati. Omogućite im tu slobodu, a mnogo korisnih kreativnih sitnica potražite u PEPCU.

Sadržaj donosimo u suradnji s PEPCOM

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba