BANKSY

Kontroverzni umjetnik Banksy sinoć je prodao svoj rad. Sekundu nakon ga je razrezao

Banksy, jedan od najkontroverznijih modernih umjetnika današnjice ponovno je šokirao cijeli svijet

Sinoć se održala Sotheby’s aukcija umjetnina u Londonu. Među radovima našla se i slika anonimnog uličnog umjetnika Banksy-a, ‘Djevojka s balonom’. Prodana je za 1.4 milijuna dolara i par sekundi nakon prodaje se – razrezala.

Sam je razrezao svoju umjetninu

Čim je na aukciji udaren čekić i izgovoreno ‘sold’ kao znak da je slika prodana, oglasio se alarm. U isto vrijeme se slika počela izmicati iz okvira, točnije padati prema dolje. Ovo i ne bi bilo tako čudno da se u istom trenutnu slika nije počela rezati na komadiće.

Banksy je ovo napravio namjerno, a čak se time i pohvalio na Instagramu napisavši Picassovu izjavu “Potreba za uništenjem je također kreativna potreba.”. Prikazao je i kako je sam napravio rezač u slučaju ako slika ikada završi na aukciji.

Iz aukcijske kuće navode kako su u pregovorima s osobom koja je kupila umjetninu. Sada pokušavaju dogovoriti je li umjetnina na ovaj način uništena ili samo transformirana, točnije, je li sada izgubila ili još dobila na vrijednosti.

Banksy, vječita legenda

Ako na internet utipkate “Who is Banksy” bit ćete jedni od milijuna ljudi koji su napravili istu stvar. Misteriozni britanski umjetnik navodi ljude da se pitaju ovo pitanje već preko 20 godina. Stotine puta se pokušavalo doći do njegova identiteta, a posebno je zanimljivo da se njegovi ulični radovi pojavljuju o cijelom svijetu, zbog čega postoji nekoliko desetaka teorija o tome tko je on zapravo.

Njegovi ulični radovi (grafiti) posvećeni su subkulturi, često su kontroverzni i tiču se društvenog stanja. Banksy je započeo svoj rad popravljajući i ponavljajući neke od radova Blek Le Rata koji je bio aktivan grafiter u 90ima. Za svoje radove koristi matrice s kojima slika satirične ilustracije koje često prati crni humor, filozofija i politika. Popularnost mu je naglo narasla kad je odlučio svojim radom označiti Betlehemski zid.

Banksy je u međuvremenu od uličnog umjetnika postao direktor filmova, politički aktivist i prava umjetnička legenda.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube