GASTRO

Konoba Zijavica i restoran Navis postali su dio velike europske obitelji vrhunskih chefova

FOTO: PR

JRE obitelj poželjela dobrodošlicu konobi Zijavica i restoranu Navis

U povodu svoga ulaska u JRE Hrvatske, Davor Kapetanović na kojega glasi članstvo u Udruzi je izjavio: “Odrastao sam u u restoranu koji je moj otac otvorio prije 17 godina i s tim poslom živim od rane dječačke dobi. Fasciniraju me procesi u ugostiteljsvu, prošao sam faze od pranja suđa i poliranja bešteka do rada u kuhinji i posluživanja. Nedavno sam magistrirao na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji jer ovo je ne samo moj izbor nego i ljubav. Ulazak u JRE za cijelu je moju obitelj potvrda predanosti i rada. Radujemo se suradnji s vodećim hrvatskim ieuropskim restoranima, nadamo se da ćemo steći nova znanja i vještine, no isto tako, želimo dati i naš doprinos JRE obitelji”.

Elegantni restoran Navis nalazi se u sklopu istoimenog luksuznog boutique hotela, smještenog na spektakularnoj lokaciji u zaljevu Preluk kod Opatije, s pogledom na Kvarner i otoke. Stiven Vunić, chef Zijavice, konobe tik uz more u Mošćeničkoj Dragi, dolazi iz obitelji koja duže od 40 godina ribari kvarnerskim zaljevom. Odrastao je uz mreže, ribu, rakove, školjke, poznaje akvatorij i namirnicu, a otvaranje restorana u kojem kuha i koji vodi zajedno sa suprugom Teom, logičan je slijed obiteljske linije. U povodu ulaska u JRE, Stiven & Tea su izjavili: “Biti dio JRE obitelji u nama budi osjećaj pripadanja istomišljenicima, ljudima koji su prepoznali dugogodišnji rad nas i našega tima, ali i našu profesionalnost, poštovanje i odgovornost prema namirnici te želju za napredovanjem.

Biti dijelom JRE obitelji stoga za nas znači put prema većoj kvaliteti na svim poljima u ovom često teško, ali s ljubavlju odabranom zanatu. Znati da imate podršku kolega koji su vam uzori i maju ogromno iskustvo, biti uz bok vrijednim ihrabrim ljudima na putu do zajedničkih ciljeva, čini da s poštovanjem i ponosom pristupamo Udruzi i našim prijateljima”. Dva nova člana svojim će dolaskom u Udrugu dodatno ojačati smjer koji je definiran manifestom imotom “Talent i strast”, a temelji sena pet postulata. Oni su:

1. Pažnja prema namirnici, njezinom podrijetlu i sezonalnom karakteru

2. Briga spram kulturnog naslijeđa hrvatskih regija i lokalnih gastonomskih tradicija s ciljem očuvanja identiteta hrvatske kuhinje

3. Otvorenost spram drugih gastronomskih kultura i novih tehnika, te voljnost da se nova znanja usvajaju i primijenjuju na vlastitu kuhinju

4. Međusobna razmjena iskustava te suradnja članova s ciljem ostvarivanja zajedničkih ciljeva

5. Iskrena gostoljubivost i stvaranje iznimnog doživljaja zasvakog gosta

Osim novih članova, Udruga u 2021. ulazi s ukupno 4 Membre d’honneur restorana.Tako se restoranu Monte (Rovinj) koji je do sada jedini nosio ovu titulu, pridružuju u statutusu počasnog članstva i restorani Plavi podrum (Volosko), Draga diLovrana (Lovranska draga) te Boškinac (Novalja, Pag). Počasni članovi, kako kod nas tako i u europskoj obitelji JRE chefova, uzor su gastronomije te svojim znanjem i iskustvom služe kao primjer mlađim generacijama.

Članovi JRE Hrvatska su: SanRocco – Brtonigla, Monte*–Rovinj, Pergola – Savudrija, Badi – Umag, Marina – Novigrad, Zigante – Livade, Dragadi Lovrana*– Lovran, Plavi podrum – Volosko, VillaAriston – Opatija, Boškinac* – Pag, Pelegrini* – Šibenik, Foša – Zadar, Dubravkin put – Zagreb, Boba – Murter, Zijavica – Mošćenička Draga, Navis – Opatija.

Partneri JRE Hrvatska su: Chiavalon, Duke Group, Franck, HTZ, Kozlović, Mastercard Miele, Miva galerija vina, Noninio Grappa/Atrox, Nikas, TZ Kvarner, TZ Novalja.