RELAX

Konačno znamo koliko dugo biste trebali biti na godišnjem odmoru da biste se osjećali potpuno opušteno

Znanstveno istraživanje otkriva pozitivne efekte godišnjeg odmora na vaše zdravlje

Kada planirate odmor, jedna od glavnih stvari o kojoj trebate razmisliti prilikom planiranja je koliko dugo ćete ostati. Idete li dugi vikend, cijeli tjedan ili možda čak i duže? Iako bismo mogli na odmoru biti zauvijek, ipak postoji točno određeni broj dana koji je idealan za maksimalno opuštanje koje će u konačnici utjecati na zdravlje.

Prema znanstvenim istraživanjima, objavljenim u časopisu Journal of Happiness Studies, postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Istraživači na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj, istraživali su kakav učinak na zdravlje ima dužina godišnjeg odmora.

Dolaskom na posao nakon godišnjeg u roku od tjedan dana sve opet kao i prije

Pa kolika je onda dana godišnjeg odmora idealno? Odgovor je, duže od osam dana. U provednom istraživanju sudjelovalo je 54 sudionika, s prosječnom dobi od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje bilo je usredotočeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u prosjeku 23 dana. Znanstvenici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odmakom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tijekom i nakon odmora.

Pratilo se šest čimbenika, zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženja, napetosti i razine energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vrijeme odmora, i to osmi dan. Međutim, u roku od tjedan dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početnu razinu.

I dok je ovaj pozitivan učinak bio kratkotrajan, zdravstvene dobrobiti poboljšale su se u konačnici tijekom dužeg ljetnog odmora. Dakle, ako želite maksimalno iskoristiti svoj godišnji odmor i osjećati se zaista odmorno i svježe, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vrijeme s ugodnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube