NOVO MJESTO

Kokumi je novi restoran azijske kuhinje u Tkalči. Super su nam hrskava junetina i ramen

FOTO: TMG CREATIVE

Kokumi je novi azijski restoran u kojem smo isprobali nekoliko jela

U Tkalčićevoj se ulici otvorio još jedan restoran internacionalne kuhinje. Na broju 57 sada ondje možete, pod okriljem History bara, pronaći Kokumi, u kojem se kuha azijski fusion. Chef Hrvoje Hrnčić, koji otprije ima iskustva s vođenjem restorana sličnog tipa kuhinje, ali u formi svojevrsnog fast fooda, s ovim je projektom, priča nam, htio otići korak naprijed i ponuditi azijski fusion u tipu restorana.

Aleksandar Selak

No, odmah nam na početku razgovora skreće pažnju na njihov slogan Casual Fusion, i naglašava kako, samo zato što se nalazite u restoranu, ne morate očekivati da će atmosfera biti uštogljena. Upravo suprotno, on želi da sve skupa bude maksimalno opušteno i ugodno za svakoga, da svira glazba poput hip hopa. Što se tiče imena, Hrnčić kaže kako pojam kokumija označava tzv. šesti okus; dok umami označava sinergiju okusa i ono ukusno u jelo, kokumi je, u slobodnom prijevodu, dugotrajni okus, koji ostaje dugo u ustima.

Azijski klasici uz pokoju novu kreaciju

Aleksandar Selak

Kad je riječ o konceptu menija, koji se sastoji od devet jela, Hrnčić kaže da se vodio idejom da se kroz njih pokriju različite kulinarske tehnike, da nije, kako bi se moglo očekivati, sve puno woka ili pržene hrane. I wok i prženu hranu na njegovom ćete meniju naći, ali tu sui i ramen, gyoze, proljetne rolice, katsu piletina, zeleni curry, ali i neka posve nova jela koja će zagrebačka publika moći probati, kao što su Black Beef Noodles (rižini rezanci, junetina, tofu, kupus, jaja, klice) i Wok lignje (hrskave lignje s povrćem iz woka u slatko kiselim umaku, jasmin riža na pari). Sva su ova jela, kaže nam, zamišljena tek kao osnovna, jednostavna ponuda s kojom se kreće prema publici; služe kako bi se provjerio njezin senzibilitet. Kasnije će se, ovisno o reakcijama, meni mijenjati i nadopunjavati.

Ramen koji trebaju probati čak i skeptici

Aleksandar Selak

Kad govorimo o jelima koje apsolutno preporučuje probati, to je u prvom redu, kaže, upravo ramen. Riječ je o daleko najkompliciranijem jelu na jelovniku, i u smislu vremena pripreme (temeljac se kuha preko 10 sati), i u smislu količine sastojaka koji su potrebni da bi ga se kvalitetno napravilo. Mi smo ga, naravno, poslušali i kušali ramen, za koji smo vrlo brzo zaključili da je jedan od boljih koje smo u Zagrebu imali prilike jesti, pun okusa i okrepljujuć. Prije ramena kušali smo i jedina dva predjela s menija, gyoze i proljetne rolice za koje smo se također složili da su vrlo dobro izvedeno.

Spring rolice, 39 kuna
Aleksandar Selak

Konačno, probali smo i Hrskavu junetinu (hrskavo pržena junetina sa slatko-kiselim umakom od naranče, sezamom i jasmin rižom na pari), koja ima jedan vrlo klasični azijski, ali vrlo dobar okus, a svidjela nam se i konkretna doza pikantnosti. Sve su porcije, primijetili smo odmah, prilično izdašne, a cijene korektne, dok nam je Hrnčić objasnio i da se vodio onom da gostima zbilja ponudi poštenu cijenu za novac, odnosno da jelo ne košta više nego što vrijedi.

Gyoza, 37 kuna
Aleksandar Selak

Radno vrijeme Kokumija trenutačno je od 17 do 22 sata, ali, kako smo doznali, plan je da se u bliskoj budućnosti krene raditi od 11 do 23 sata, kroz cijeli dan. Dostava je također u planu, iako Hrnčić ističe kako ta stavka nije prioritet. Umjesto toga, žele se okrenuti domaćoj publici koja ide u restorane, i koja traži dobar azijski fusion. Nada se da će Kokumi upravo postati mjesto na koje će se u tom slučaju svi prvo uputiti. Sve novosti vezane uz restoran Kokumi možete pratiti ovdje.

Hrskava junetina, 75 kuna
Aleksandar Selak
Ramen, 75 kuna
Aleksandar Selak