RECEPT

Klasičnu varijantu bolonjeza možete odsad zamijeniti ovom zdravijom. Imamo odličan recept

U pitanju je Bijeli bolonjez koji ima dvostruko manju količinu zasićenih masnih kiselina u odnosu na klasičnu verziju ovog jela

FOTO: TMG Creative

Ako vam teško na želudac padne klasična verzija bolonjeza, vrijeme da isprobate onaj Bijeli po receptu gastro blogerice Nastje Chiare Petrić

Ako ste i vi kao i mi u stalnoj potrazi za receptima, danas vam donosimo jedan za malo posebniju verziju bolonjeza. Zašto posebniju? Pa, zato što je riječ o obroku, varijanti bolonjeza koja se može pohvaliti s niskim udjelom ugljikohidrata koji je paralelno bogat proteinima. Osim toga, Bijeli bolonjez prema receptu gastro blogerice Nastje Chiare Petrić ima dvostruko manju količinu zasićenih masnih kiselina u usporedbi s klasičnom verzijom bolonjeza. Recept za Bijeli bolonjez koji se bazira na puretini donosimo vam u nastavku, a slične recepte za uravnotežene obroke možete pronaći u sklopu nove digitalne kuharice Vrtim Zdravi Film koja je nastala u suradnji s roditeljima, profesorima i osnovnoškolcima. Riječ je o jedinstvenoj kuharici koja sadrži preko 40 recepata među kojima su i oni s potpisom televizijske voditeljice Nevena Rendeli Vejzović, gastro blogerice Željka Macan i Tanja Pastuović Klaić te već spomenute Nastasje Chiara Petrić čiji vam recept za bolonjez donosimo u nastavku. Ono što je pak posebno zanimljivo kod Vrtim Zdravi Film digitalne kuharice koja je nastala u suradnji s Nestléom i korisno jest da uz svaki recept možete pronaći i nutritivne tablice.

Bijeli bolonjez

Unsplash

Što trebamo?

400 g mljevene puretine
1 veći crveni luk
1 veća mrkva
1 manja tikvica
1 paprika
2 češnja češnjaka
1 žličica suhog origana
1 žličica slatke paprike
sol i papar
1 konzerva kokosovog mlijeka
1/2 limunovog soka
malo parmezana za dovršavanje jela
malo maslinovog ulja
1:1 (2 šalice) tjestenine od leće ili pirova tjestenina ili integralna tjestenina +
kratko kuhana 1 manja brokula

Kako pripremamo?

Na maslinovom ulju zapecite mljeveno meso koje ste posolili i popaprili. Za to vrijeme očistite i u sjeckalici usitnite luk, mrkvu, papriku i tikvicu. Dodajte mesu i sve skupa još kratko zapecite. Zatim dodajte protisnuti češnjak i ostale suhe začine, promiješajte jednu minutu, pa ulijte kokosovo mlijeko. Dok se umak kuha, u zasebnom loncu skuhajte tjesteninu al dente, a zadnjih pet minuta dodajte i brokulu narezanu na manje komade. U umak na kraju umiješajte i malo limunovog soka te ga servirajte s kombinacijom 1:1 tjestenina i brokula.