ČISTOĆA

Sadržaj omogućava P&G

Kažu da je organizacija pola posla. Ovo su trikovi za savršeno organiziran dom koje smo prigrlili

Ovo su male stvari zbog kojih smo efikasniji u organizaciji životnog prostora

Kažu da je organizacija pola posla kada je u pitanju održavanje čistoće i funkcionalnosti životnog prostora. Svatko ima drugu filozofiju uređenja interijera, a pokazalo se da je usko povezana s tim kako se brinemo o svom domu.

Neki među nama su minimalisti, neki se fokusiraju na samo jedan aspekt doma, a neki samo žele preglednost i urednost u svakom trenutku. Evo kako mi vidimo organizaciju doma, ovo su trikovi koje smo prigrlili.

Ema Glavina

Ne bih rekla da imam neku čarobnu formulu kad je riječ o organizaciji doma, ali mogu reći da postoje smjernice koje mi je značajno olakšavaju. Većim sam ih dijelom pronašla u literaturi i podcastima o pokretu minimalizma, kojemu u svijetu već godinama raste popularnost. Otkrila sam ga posve slučajno, vjerojatno putem YouTubea ili Netflixa, više se ne sjećam točno. U najkraćim crtama, trik je u tome da se riješite što više suvišnih stvari, predmeta iz vlastitog doma, odnosno života. Što sam više o minimalizmu čitala, to mi je više imao smisla, i polako sam ga počela primjenjivati. Još ne bih otišla toliko daleko da kažem da sam punokrvna minimalistkinja, ali češće razmišljam o tome što kupujem i unosim u svoj dom. A kad je stvari u domu manje, logično, manje je posla oko organizacije. I to mi se, moram biti iskrena, poprilično sviđa.

Lucija Tunković

Trikovi za organizaciju doma? Iskreno, budući da još živim kao podstanar, uglavnom nisam previše motivirana uložiti dodatan trud u organizaciju prostora, nego se najčešće samo prilagodim postojećem stanju. Jako sam organizirana jedino oko hrane pa tako iz tjedna u tjedan planiram sve obroke te odlazim u kupnju s popisom namirnica kojeg se strogo pridržavam. Nakon kupnje, hranu spremam u posebne staklenke i ambalažu koja joj produžava svježinu i rok trajanja, što mi je posebno važno jer ne volim bacati hranu. To se posebno odnosi na povrće i određeno začinsko bilje poput peršina i bosiljka. Budući da puno vremena provodim u kuhinji, a imam mačku, trudim se svim silama da sve površine uvijek budu čiste te da niti jedna dlaka ne završi u tanjuru. U tome mi pomaže Swiffer Duster XXL s teleskopskom drškom kojom mogu dosegnuti mjesta do kojih moja mačka dolazi lakoćom, a ja ne mogu niti na prstima.

Veronika Švob

Koliko volim da mi stan izgleda uredno i da je svaka stvar na svojem mjestu, toliko se volim i opustiti kad zavlada manji nered. Ali, ne zadugo. Zapravo sam totalno opsjednuta kutijama i kutijicama i uvijek sve trpam u njih. Volim ih jer su komad koji može biti dio “namještaja”, i mogu stajati na podu, stolu ili polici. Trudim se, generalno, imati što manje stvari u domu i rješavam se onog što ne koristim, na primjer iz kuhinje, ne nosim više odjeće ili obuće no što mi treba i tako redom. Nemam veliki stan, prednost dajem pročišćenim prostorima, tako da sam na dobrom putu da mi stan u svakom trenutku izgleda uredno i posloženo. S druge strane ne ljubim minimalizam, volim raskoš i upečatljive komade, ali kad je u pitanju stanovanje, težim jednoj vilici, žlici i nožu.

Latica Martinis Filković

Mogu reći da sam inače vrlo organizirana osoba, pa to nekako implementiram rado i u svaki dio života, a posebice kada je riječ o organizaciji prostora. Vodim se uvijek onom da je manje više, pa se učestalo svjesno rješavam stvari koje mi ili ne trebaju ili koje jednostavno više ne koristim. Zato mi sve u prostoru ima smisla ili je na svome mjestu, pa je time onda nekako sve i organizirano. S vremenom sam došla do toga da odgovorno kupujem kako bih izbjegla scenarij eliminiranja. Volim općenito onu da je malo toga u domu vidljivo i da je sve spremljeno i sortirano iza nekih ploha ili u kutije, pretince itd., ali i čisto. Upravo mi je čistoća jako bitna, izrazito kod podova jer volim hodati bosa, pa tu uvijek računam na svoj ultimativni čistač Swiffer Sweeper koji se može okretati za 360 stupnjeva. Usudila bih se reći da općenito volim minimalizam i da u njemu vidim čarobnu formulu organizacije svog doma.

Bez obzira na to što se svatko od nas nalazi u drugačijoj životnoj situaciji, pronašli smo način da nam dom bude funkcionalna oaza za uživanje. Ne kaže se bez veze “čist dom – miran um”, kao ni da je čistoća pola zdravlja. Mali kućni pomagači, multifunkcionalni proizvodi zbog kojih možemo dosegnuti sve površine, puno su nam pomogli da se vrijeme održavanja prostora skrati, a vrijeme uživanja u njemu poveća. Bez obzira na vještine organizacije, kada je u pitanju čišćenje, jako dobro znamo da je pomoć uvijek dobrodošla.

Sadržaj donosimo u suradnji s tvrtkom P&G .

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube