ISPOVIJEST

Karlo Tomašković upravo se vratio iz Tajlanda. Ispričao nam je kako je tamo izgledao početak panike oko koronavirusa

Šesti posjet Bangkoku, za Karla Tomaškovića (@karlo.tom) bio je posve drugačiji od onih do sada

Karlo Tomašković iz Zagreba je strastveni zaljubljenik u putovanja i nove pustolovine. U prosincu je krenuo na put za Bangkok gdje je započela, ali i završila njegova avantura. Epidemija koronavirusa zahvatila je i to područje, a danas Tajland broji 1.875 slučajeva, 505 oporavljenih i 15 umrlih.

U Tajland sam stigao 12. ožujka u ranim jutarnjim satima iz Indije. Prvih nekoliko dana život je tekao sasvim uobičajeno, tek je nekoliko škola i fakulteta bilo zatvoreno, ali većina je i dalje nesmetano radila. Prilikom ulaska u restoran, trgovački centar, ili podzemnu željeznicu mjerili su nam svima temperature. Moja tjelesna temperatura u većini slučajeva iznosila je 36,6 što je sasvim uobičajeno za Tajland budući da dnevne temperature sežu iznad 33 stupnja.

BROJ ZARAŽENIH U SAMO 40 SATI PORASTAO JE ZA 500

Prve mjere počele su se provoditi 18. ožujka kada su prestali raditi noćni klubovi, kina, restorani, barovi, masažni i saloni za tetoviranje. Od toga dana ukida se i nastava u školama do 14. travnja. Na taj potez natjerao ih je upravo broj zaraženih koji je u samo 40 sati porastao za 500 osoba. Prethodno je bilo zaraženo 243 osobe. Tajland je također od 14. ožujka ukinuo vizu po dolasku za više od dvadeset država te postrožio mjere za sam ulazak u zemlju.

Nakon što se stišao noćni život i zatvorili se barovi Bangkok je izgledao užasno prazan, a poznato je da većina turista voli Bangkok upravo zbog odličnog noćnog života. 20. ožujak nosi nove zabrane i prestaju raditi trgovački centri. U to doba većina turista nije marila za virus, npr. hotel u kojem smo odsjedali bio je 85 posto popunjen toga dana. Ipak, ulice su odjednom postale sablasno prazne, većina se zatvorila u svoje hotelske sobe.

BANGKOK NIKAD NIJE BIO PRAZNIJI

Tih dana razmišljalo se o zaključavanju Bangkoka odnosno zabrani kretanja od 19 do 7 sati, ali do toga ipak nije došlo. Ovo je bio moj šesti posjet Bangkoku i grad nikad nije bio prazniji, nedostaje mu onaj zvuk tuk-tuka, mirisi hrane s uličnih kioska te noćni život na koji je većina ovdje navikla. Svoja posljednja dva dana u Bangkoku boravio sam u hostelu u jednom od najposjećenijih kvartova u Bangkoku, a to je Khao San. Tijekom razgovora djelatnica na recepciji mi je rekla kako nakon 25. ožujka ne primaju više rezervacije te kako vlasnik namjerava zatvoriti hostel.

Tajland je jedna od najpopularnijih zemalja na svijetu, većina lokalnog stanovništva živi upravo od turizma i ova pandemija će ponajviše njih pogoditi. Posljednju večer u Bangkoku proveo sam šetajući okolicom. Inače ulice prepune gore spomenutih turista, tuk-tuka, i ulične hrane, zamijenio je samo vrući asfalt i poneki rekreativac.

Ulicu oko Grand Palacea, najpoznatijeg turističkog mjesta u Tajlandu nikad nisam mislio da ću je vidjeti ovako praznu, ali valjda je moralo doći do toga da počnemo cijeniti život, počnemo cijeniti prirodu oko sebe i sve što nam je omogućila. Iskreno, samo se nadam da će ova situacija uskoro završiti i da ćemo opet moći bezbrižno uživati u našim putovanjima.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba