GASTRO

Kako organizirati wine tasting kod kuće? Imamo par fora prijedloga recepata i vina koja idu uz njih

FOTO: Stefan Vladimirov/Unsplash

Čini se da ćemo jesen provesti u malom krugu ljudi, pa smo vam pripremile kratki vodič kroz kućne wine tasting zabave uz fine zalogaje

Zbog pandemije koronavirusa, ova će nam jesen biti drugačija nego što smo ikad mogli zamisliti. Nećemo provoditi vrijeme u klubovima, iz restorana i kafića odlazit ćemo prije ponoći, a sve to upućuje na samo jedno – dobru zabavu kod kuće.

U svom domu možemo stvoriti idealno okruženje bez kršenja epidemioloških mjera i preporuka, a druženje u malom krugu prijatelja bit će intimnije i opuštenije. Uz to, takav nam tip druženja daje šansu da se prepustimo kreativnosti u kuhinji. Zato smo se umjesto vas bacile na pomno planiranje jelovnika za kućna druženja koji uz hranu, naravno, uključuje i vino.

Kako organizirati prostor, broj ljudi i odabrati jelovnik

Theme Photos/Unsplash

Za slučaj da i vama ovakvo što zvuči privlačno, a niste sigurni kako organizirati zbilja dobar wine tasting uz zalogaje u vlastitom domu, naš će vam vodič, nadamo se, pomoći. Predlažemo da druženje, prateći aktualne preporuke koje su već na snazi u brojnim zapadnim zemljama, ograničite na četvero ljudi (dobra je vijest da će vas manja količina ljudi spasiti od sati i sati provedenih u kuhinji!) i ispitate njihove afinitete.

Prostor, ako je to moguće, organizirajte tako da se maksimalno poštuje razmak, svako toliko otvorite prozore i vodite računa o tome da svi redovito dezinficiraju ruke. No, ako se iz bilo kojeg razloga nećete moći fizički okupiti s društvom, sve ćete naše prijedloge u djelo moći provesti i putem Zooma ili kakve slične online platforme.

Bilo kako bilo, budite bez brige, pripremit ćemo vas za sve opcije. Odlučile smo se za klasičnu opciju, predjela, glavnog jela i deserta (nema straha, svi su vrlo jednostavni, brzo gotovi i nadasve ukusni!), a uz svako od njih smo se potrudile pronaći i nekoliko prijedloga odgovarajućih vina. Još jedna dobra vijest? Baš svako od njih trenutačno možete kupiti na akciji u Sparu.

Predjelo: Salata s kozicama à la Waldorf

TMG CREATIVE

Sastojci

200g očišćenih kozica
1/2 veće glavice celera
100g bijelog grožđa
2 jabuke granny smith
75g oraha
1 glavica zelene salate

Za preljev

100g grčkog jogurta
1 i 1/2 žlice dijon senfa
1 žlica jabučnog octa
1/2 limuna
sol
papar

Priprema

U zdjeli izmiješajte grčki jogurt, senf, sok od limuna, jabučni ocat, sol i papar. Skuhajte kozice u slanoj vodi, nekoliko minuta. Na suhoj tavi prepržite orahe i grubo ih nasjeckajte.

Bobice grožđa prepolovite i očistite od koštica. Jabuke narežite na kockice, polovicu veće glavice celera naribajte na krupni ribež. U velikoj zdjeli pomiješajte salatu, celer, grožđe i jabuke, dodajte preljev i kuhane kozice te promiješajte. Pospite orasima i poslužite.

Prijedlog vina: Uz ovo će jelo, i slične hladne salate s plodovima mora, dobro odgovarati vina s naglašenim kiselinama i snažnim aromama, kao što su Kalazić Rajnski Rizling, Orahovica Silvanac Jezerac ili Mihalj Graševina.

Glavno jelo: ramstek s povrćem i gljivama na žaru

TMG CREATIVE

Sastojci

4 ramsteka (po 200g)
sol
maslinovo ulje
2 žličice maslaca

Za prilog

2 mala glavice luka
2 paprike babura
200g gljiva
20 cherry rajčica
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice maslaca
timijan
bosiljak
papar
sol

Priprema

Ramsteke izvadite iz hladnjaka sat vremena prije i dobro natrljajte soli i maslinovim uljem. Grill tavu zagrijte do točke dimljenja pa na nju stavite meso.

Meso pecite s prve strane četiri minute, zatim ga okrenite i pecite još tri minute (za medium rare). U zadnjoj minuti stavite na tavu i malo maslaca te njime podlijevajte meso. Meso izvadite iz tave, odložite na tanjur (ili dasku), pokrijte folijom i ostavite da se odmori deset minuta.

Luk i papriku narežite na trakice, gljive narežite na ploške, a rajčice prerežite na pola. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac pa prepržite luk i papriku. Kad potpuno omekšaju dodajte gljive i pržite dok ne dobiju zlaćanu boju. Dodajte rajčice, posolite, popaprite te dodajte timijan i majčinu dušicu. Nastavite kratko pržiti neprestano miješajući. Poslužite odmah uz meso.

Prijedlog vina: Uz intenzivni okus mesa birajte vina poput istarske Coronica Teran, dalmatinskog Bibich R6, ili francuskog Légende Bordeaux Rougea.

Desert: Čokoladni soufflé

TMG CREATIVE

Sastojci

60g čokolade za kuhanje
4 jaja
žlice maslaca
2/3 šalice šećera u prahu
2 žlice ruma
1 žlica kakaa praha
kuglica sladoleda (po želji)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, namastite šest posudica i poslažite ih na lim za pečenje ili, ako ga imate, koristite kalup za muffine. Čokoladu nasjeckajte i zajedno s maslacem rastopite. U drugoj zdjeli mikserom istucite bjelanjke, pa dodajte trećinu šalice šećera i dvije žlice ruma. Mikserom dobro izmiješajte.

U drugoj zdjeli miješajte žumanjke s preostalom trećinom šećera otprilike pet minuta. Dodajte smjesu čokolade i ruma, dobro promiješajte, zatim dodajte četvrtinu smjese bjelanjaka, dobro promiješajte. Smjesu lagano miješajući dodajte preostaloj smjesi bjelanjaka. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Smjesu rasporedite u posudice za pečenje, stavite u pećnicu i pecite oko 35 minuta. Po želji poslužite s kuglicom sladoleda.

Prijedlog vina: Ovom će jelu dobro pasati Iločki Traminac, ili, ako ste raspoloženi za nešto manje slatku opciju, Korlat Merlot.

Na kraju, dodat ćemo još kako se nadamo da su vam se naši prijedlozi svidjeli i, što reći, požurite po namirnice u najbližu INTERSPAR trgovinu i uživajte u druženju.

Sadržaj nastao u suradnji s trgovinama Spar