Kad ste zadnji put pripremali jabukovaču? Imamo recept koji će vas uvjeriti da je radite češće
Nataša Rajković s bloga Burbon i borovnice dala nam je jednostavni recept za slatki jesenski napitak
Jesen je službeno počela, a s njom i prve konkretnije niske temperature. U slučaju da tražite dodatne načine na koje biste se mogli zagrijati, možda će vas zanimati onaj koji predlaže gastro blogerica Nataša Rajković, koja stoji iza bloga i Instagram profila Burbon i borovnice. S nama je podijelila svoj recept za ultimativno jesensko piće, jabukovaču čiji je okus intenzivniji što je duže kuhate. Osim što će vas zagrijati, jabukovača će vas i zasladiti, a kako je pripremiti, provjerite u nastavku.
JABUKOVAČA
Što trebamo?
3 litre vode
1,5 – 2 kg jabuka
2 naranče
komadić svježeg đumbira
2 žlice šećera kokosovog cvijeta (više ili manje, po vlastitom ukusu i sorti jabuka)
3, 4 štapića cimeta
žličica kardamoma, klinčića, anisa
Kako pripremamo?
Voće dobro operite na narežite na kocke. U što dublju zdjelu dodajte vodu, voće, začine i komadić oguljenog đumbira. Kuhajte na laganoj vatri barem dva sata (i ne zaboravite uživati u mirisu!)
Kad je voće jako omekšalo, upotrijebite gnječilicu krumpira pa ga gnječite do teksture kaše (naravno, ovo sve radite u zdjeli u kojoj se i kuhalo). Sad jabukovaču procijedite u novu zdjelu kako biste dobili bistru tekućinu.
Nataša je, objašnjava, prvo malo po malo cijedila kroz cjedilo sa sitnim rupicama a zatim je pulpu još jednom procijedila kroz gazu. Za ovaj korak pustite sve da se malo ohladi, u suprotnom ćete se opeći. Dobivenu jabukovaču poslužite spremite u staklenu bocu s poklopcem. Držite je do nekoliko dana u hladnjaku, kad vam se pije jednostavno je malo podgrijte iako je izvrsna i sasvim hladna.