GASTRO SPECIJAL

Kad se male ruke slože, kuha se s guštom: Hungry Mile i Sandra Rončević spremili su savršen jesenski rižoto

U najnovijem nastavku gastro specijala “Kuhaj, peci, svima reci! by Hungry Mile” poznati food bloger otkrio nam je tajnu slasnog rižota

Budući da hrana, moćnije od ičega na svijetu, zbližava ljude te da je kuhanje uvijek zabavnije u društvu, Mile je i ovoga puta kuhao u sjajnom društvu. U našem mu se studiju pridružila food blogerica Sandra Rončević iza koje stoji cijeli jedan svijet – O slanom & slatkom: o svemu.

Dinamični dvojac odmah je pripremio Delimano posuđe i bacio se na posao. Budući da jela od gljiva obožavaju svi, te da su ona ujesen zvijezde jelovnika, odlučili su pripremiti slasni rižoto. Za svoj jesenski rižoto odabrali su šampinjone, bukovače i sušene vrganje – tri zvijezde iz svijeta gljiva. No, osim gljiva, vrlo važan sastojak ovog rižota svakako je temeljac kojeg su napravili od raznolikog korjenastog povrća. I tu su nam odmah otkrili i jednu tajnu.

“Povrtni temeljac bilo bi najbolje kuhati barem sat vremena, ali ako vam se žuri, u lonac možete staviti više povrća, a manje vode te ga kuhati kraće. Tako ćete dobiti koncentriraniji temeljac. Također, važno je da stalno vrije, a na 250 grama riže ide od 1000 do 1200 ml temeljca – rekla je Sandra dok se Mile odmah bacio na sjeckanje gljiva.

“Šampinjone je idealno sjeckati na ploške, dok su bukovače nešto žilavije pa ih treba rezati na nešto manje komade”, dodala je food blogerica dok je na ulju lagano pirjala poriluk i gljive. Za to je vrijeme Mile sa strane tostirao rižu. I to je još jedna tajna savršenog rižota.

“Uvijek je dobro tostirati rižu posebno da bi se škrob zatvorio u zrnu i da bi onda ona u procesu kuhanja što bolje upila tekućinu. Tako se dobiva ono pravo, puno zrno riže”, kazala je podlijevajući rižu vinom. Nakon što je alkohol ispario, rižu su dodali gljivama. Čim se riža skuhala, ugasili su vatru, žustrije umiješali maslac za potpuni kremasti užitak te rižoto ostavili nekoliko trenutaka poklopljenog da se slegne.

Kako biste i vi mogli uživati u okusima jeseni kod kuće, donosimo vam recept za ovaj bogati rižoto koji će oduševiti i najizbirljivije goste.

Rižoto s gljivama

Sastojci: 1 luk, 1 poriluk, pakiranje povrća za juhu, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, 300 g riže (Arborio ili Carnaroli), 2 dcl bijelog vina, 500 g šampinjona, 250 g bukovača, šaka sušenih vrganja (po želji), 125 g maslaca, peršin list, timijan, sol, papar, 100 g špeka

Priprema:

Temeljac: Luk i povrće za juhu očistite. Zagrijte lonac, dodajte mlaz maslinova ulja i povrće izrezano na manje komade te kratko zapecite povrće. Prelijte s 1,5 l vode pa kad zakuha kuhajte oko 20 minuta. Procijedite i vratite na vatru, neka bude toplo cijelo vrijeme.

Rižoto: Poriluk narežite na polumjesece pa ga sotirajte na dobro zagrijanoj većoj tavi u koju ste dodali komad maslaca. Dodajte narezane bukovače pa uz često miješanje pustite da se malo opuste, dodajte im vrganje koje ste potopili u mlakoj vodi (vodu dodajte temeljcu za podlijevanje) zatim i šampinjone narezane na ploške te često miješajte dok ne posmeđe.

Dodajte drobljeni češnjak i timijan, sotirajte još minutu, posolite i popaprite, pa dodajte rižu koju tostirajte nekoliko minuta na jakoj vatri. Dodajte bijelo vino i kad ispari alkohol, kroz minutu-dvije, podlijte prvim dijelom vrućeg temeljca. Od ovog trenutka mjerite vrijeme kuhanja riže.

Stalno miješajte i podlijevajte temeljcem, riža nikada ne smije ostati suha ali niti plivati u tekućini. Na kraju dodajte hladni maslac narezan na kockice i energično ga umiješajte. Poklopite i pustite da odstoji 3-4 minute pa poslužite uz ribani sir i kockice špeka kojeg ste prethodno prepekli na suhoj, zagrijanoj tavici.

Ne propustite Super1 gastro specijal “Kuhaj, peci, svima reci! by Hungry Mile“ jer će food bloger pokazati kako se pripremaju delicije uz pomoć posuđa Delimano FiveStar Legend koje je sada dostupno uz popust od -30%. Sve ponude i popuste povodom Crnog Petka provjeri već danas, uz popuste i do -70 posto!

Sadržaj nastao u suradnji s Delimanom