intervju

Jutro smo provele u pržionici kave na Kvatriću koja će uskoro postati i zgodan kafić. Ugostio nas je Karlo Purić

FOTO: Aleksandar Selak

Karlo Purić prošle godine proglašen je najboljim hrvatskim baristom. Na Kvatriću ima pržionicu, a upravo je u pripremi otvorenja coffee shopa

Svoju strast prema kavi 26-godišnji Karlo Purić otkrio je relativno nedavno. Nakon što se odlučio ispisati s fakulteta, koji kako nam kaže nije baš išao po planu, počeo je ozbiljno i predano raditi u obiteljskom kafiću Caffe bar II. kat na Kvatriću. Pripremio je tamo na stotine kava, ali je ujedno shvatio i da priča oko kave može biti puno kompleksnija, razrađenija i na skroz jednom drugom nivou.

Kako je interes bio tu, svoju strast počeo je postepeno samostalno razvijati uz pomoć tečajeva, videa i dostupnog online materijala. Sajmovi posvećeni kavi, ali i isprobavanje kave na putovanjima stavio je među svoje prioritete. Da se našao na pravom putu koji je inicijalno zamislio, dokazao je sebi i drugima već jako brzo i to na jednom natjecanju barista 2018. godine u sklopu kojeg je osvojio i prvu nagradu, kada je proglašen najboljim hrvatskim baristom.

Aleksandar Selak

Bio je to vjetar u leđa koji je mudro iskoristio. Povrh obiteljskog kafića, nekoliko katova iznad, odlučio je za početak otvoriti vlastitu pržionicu kave imena Four wheel coffee roasters. Upravo tamo proveli smo jutro i doznali od Karla da je ovo tek početak njegove priče koja se bazira na popularnoj specialty kavi i popratnim ritualima, a koja je prema njegovim riječima jako dobro startala.

U svojoj ponudi zasad ima nekoliko vrsta kave koje između ostalog isporučuje i nekim većim klijentima u Hrvatskoj. Iako se na proljeće planira širiti, odnosno u sklopu pržionice otvoriti i coffee shop koji će se smjestiti na urbanoj krovnoj terasi nalik na zelenu oazu, Karla, odnosno Four wheel coffee roasters možete i sada posjetiti na adresi Martićeva 67, 4. kat. Rado će vas prema najavi ugostiti, popričati s vama, uputiti vas u okuse i vrste kava koje ima, ali i napraviti jednu. Ako vam se ona pak svidi, kao i nama, on će vam je po potrebi na licu mjesta samljeti i spakirati u simpatičnu brendiranu vrećicu za doma.

Aleksandar Selak

“Odlučio sam se na model poslovanja da u ponudi imam stalno dvije kave. Trenutno su to Nicaragua i Colombia. Cilj je da kad se iz postojećih kava izvuče maksimum da se dodaje nova vrsta u ponudu. Tako sada imam i Costa Ricu. Dakle, tri su.” objašnjava mi Karlo, a ja ga odmah pitam i za cijene. Pakiranje od 250 grama, bilo zrno ili mljevena, košta oko 50 kuna što smatra najrealnijim omjerom kada su u pitanju cijene nabave te kvaliteta kave.

Na moje pitanje koliko Hrvati piju kavu i kakvu kavu cijene, govori da smo baš pravi kavoljupci, posebice kada je u pitanju sam ritual, ali da zapravo jako malo znamo o kavi. Kaže kako bi volio na tom polju vidjeti i doprinos samih ugostitelja i barista na način da promijene svoj pristup kod serviranja. Sugerira kako bi mu bilo drago vidjeti prijateljski, edukativan razgovor, odnosno da se gostu objasni zašto je ta kava primjerice kisela, gorka ili po čemu je posebna.

Aleksandar Selak

Za svoje kupce i klijente ističe pak da najviše preferiraju Nicaragua kavu jer je kremasto-čokoladna, u što sam se i sama imala prilike uvjeriti. Pitam ga i gdje se onda njegova kava sve može popiti, osim u njegovoj pržionici. “To su Mala kavana u Zagrebu i D16 coffee shop u Splitu, zasad.”

Zanimalo me i kakvu sam kavu pije, odnosno voli. “Fan sam kiselijih, slađih kava. Pijem uglavnom čisti espresso, a ponekad i kavu s mlijekom. Ako se probudim baš jako ambiciozno nastrojen zna se dogoditi i filter kava.” No, kada si kavu ne radi kod kuće ili u svojoj pržionici, voli se zaputiti u zagrebački Cogito, Express Bar, u QUAHWU ili pak Malu kavanu.

Aleksandar Selak

I dok intenzivno radi na otvorenju svog Four wheel coffee shopa, Karlo se u međuvremenu priprema i za razna specijalizirana natjecanja na koja nerijetko odlazi. Kaže mi kako jako voli osjetiti taj natjecateljski duh koji je zavolio baveći se godinama rukometom. “Što više natjecanja, to bolje.”

Objašnjava kako se za jedno takvo natjecanje zna pripremati mjesecima jer da je sve skupa dosta kompleksno. Na natjecanjima barista su četiri suca kojima kuhate kave. U pitanju su četiri cappuccina, četiri espressa i četiri koktela na bazi kave bez alkohola.

“Ovdje nema improvizacije. Imate i neke zadane stvari kao što su vrijeme i aparat za kavu kojim se služite. Gleda se i čistoća radne jedinice, konzistentnost u pripremi kave. Dakle, prva i zadnja kava moraju biti identične u svakom mogućem pogledu. U cjelokupni dojam ulazi i vaš stav, znanje, pričanje o kave, okusima, pripremi, ali i kako ste odjeveni te niz drugih detalja. Tu je i glavni sudac koji pak nadgleda sve suce, ali i natjecatelje” priča mi Karlo te otkriva kako će sada natjecanja za bariste ostaviti nakratko po strani jer da mu je idući cilj svjetsko natjecanje u prženju kave.

Aleksandar Selak

Ispijajući posljednje gutljaje stvarno jako ukusne kave, po kojoj doslovno miriše cijela zgrada u kojoj se nalazi ova zgodna pržionica, ostavljamo Karla uz njegov stroj za prženje. Govori mi kako se mora baciti na posao jer da ima tjedne isporuke te plan i raspored kojeg se mora držati. Ostavljamo ga dok pali svoj roaster i dogovaramo odmah idući susret, onaj povodom otvorenja Four wheel coffee shopa kojem se jako veselimo. Vjerujemo i vi.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak