Vikend recepti

Još se nismo zasitile slastica, pa nam je Matejka Buča dala recept za cheesecake s jabukom i karamelom

FOTO: @matejka_likechocolate

Svima omiljeni recept u nešto zaigranijoj verziji

Tortu od sira možemo jesti u svakoj prilici, i kroz sva godišnja doba, a s nama se slaže i gastro blogerica Matejka Buča, s bloga Like Chocolate. Priznaje kako je svoju inačicu ove slastice smislila u svega nekoliko trenutaka, vodeći se jednostavnom logikom; jabuke i cimet podarit će torti onaj dobro poznati zimski štih, a gdje idu jabuke, tu uvijek može ići i karamela. Recept vam donosimo u nastavku.

Cheesecake s jabukama i brzim karamelom

Što trebamo?

Podloga
250 g speculaas keksa
125 g otopljenog maslaca

Jabuke
4 veće jabuke
40 g maslaca
40 g smeđeg šećera
1,5 žličica cimeta

Krema
400 g kremastog sira
500 g mascarponea
4 jaja
120 g šećera
prstohvat praha vanilije

Brzi karamel
200 g običnog smeđeg šećera
120 g mliječnog vrhnja za šlag
100 g maslaca
prstohvat soli

Kako je pripremamo?

Pećnicu zagrijte na 200°C, a kalup premažite maslacem. Kekse sameljite i pomiješajte s maslacem pa dobro utisnite u dno kalupa. Pecite ih od osam do 10 minuta tj. dok ne zamirišu i malo ne dobiju boju. Izvadite iz pećnice pa pećnicu smanjite na 170°C. Jabuke ogulite, izrežite sredinu i narežite na tanke ploškice. U tavi ili zdjeli šireg dna zajedno otpite maslac, šećer i cimet pa tome dodajte jabuke. Dinstajte oko 10 minuta, tj. dok jabuke ne omekšaju i puste sok. Zatim ih iscijedite, ali sok sačuvajte. Jabuke bez soka složite na pečene kekse. Zavrijte lonac vode.

Za kremu pomiješajte sve sastojke zajedno sa sokom od jabuka i izlijte preko jabuka. Kalup s tortom stavite u drugi kalup i u taj drugi kalup ulijte vrele vode do visine dva centimetra. Ako vaš kalup od torte nije baš najčvršći, za svaki slučaj ga omotajte alu folijom kako voda ne bi ulazila u njega. Sve zajedno stavite u pećnicu u pecite oko 50 do 60 minuta. Torta kad je gotova treba biti još mrvicu drhtava u sredini. Izvadite iz kalupa s vodom i ohladite, najbolje preko noći. Za karamel pomiješajte sve sastojke zajedno i kuhajte dok se karamel ne zgusne, oko osam minuta. Ohladite prije posluživanja – a tada ga prelijte preko pojedine kriške ili preko cijele torte.