DIZAJN INTERIJERA

Jeste li već zamijetili novo elegantno ruho Gradske kavane u Umagu? Čule smo se s arhitekticama

Elegantno, moderno i s ukusom, tako bismo opisale novi interijer Gradske kavane u Umagu za koji su zaslužne dvije arhitektice. Doznale smo sve detalje

Nova Gradska kavana u Umagu nalazi se u samom centru grada, tik uz more i s pogledom na trg. I dok je unutarnji prostor otvoren ove zime, vanjska terasa otvorila se na proljeće, a ima i tendenciju širenja. No nakon otvorenja ona je ubrzo zatvorena, kao i mnogi ugostiteljski objekti uslijed pandemije koronavirusa.

Nedavno je na oduševljenje mnogih građana s popuštanjem mjera ponovno otvorena, a za sigurno i ponovno primanje gostiju u kavani se naravno, pridržavaju svih propisanih epidemioloških preporuka.

Nama je pažnju u cijeloj toj priči svakako privukao novi elegantni interijer, za čije su uređenje zaslužne arhitektice Alberta Nikolov i Natali Zulijani Giambastiani, dok je tvrtka Arte Interijeri iz Pazina izvodila radove. Ističu kako je glavni smjer uređenja bio ostvariti topli i ugodan ambijent, a koji će istovremeno biti moderan i zanimljiv.

Koridor 27

Osim toga, u umaškoj Gradskoj kavi primjetna je i igra različitih boja te materijala, kojima se jedinstven prostor podijelio u različite zone i tipologije sjedenja. Stoga je, govore arhitektice, u centralni prostor tako postavljen drveni pod unutar kojeg je organizirano slobodno sjedenje s foteljama i stolićima za kavu.

U obodnom prostoru koji pak obavija centralni dio postavljene su keramičke pločice s grafičkim motivima u azulejo stilu. Prostorom dominiraju i klupa za sjedenje u boji konjaka koja s pločicama čini kontrast.

Svi elementi sjedenja, kao i dekoracije, prošarani su u raznim bojama tkanina, te raznim materijalima kojima je prostor dobio na prepoznatljivosti, čemu je pridružen i karakterističan vizualni identitet te brending za koji je bila zadužena kreativna agencija Aeon Studio iz Umaga.

Koridor 27

Iako je u pitanju Gradska kava, prostor se planira koristiti i za razna događanja, okupljanja, pa je iz tog razloga bilo važno projektirati dovoljno veliki prostor šanka na kojem će se moći organizirati buffet. Šank je monumentalan i naglašen zlatnim stupovima, koji se na crnoj pozadini ističu.

Osim toga, bilo je bitno i istaknuti proizvode koje kavana nudi, poput slastica i vrhunskih vina, stoga je za to zamišljena otvorena polica na kojoj je moguće postaviti sve spomenuto. Iz tog razloga je sva oprema unutarnjeg uređenja izvedena po mjeri prema zamišljenom projektu.

Koridor 27

Inače, arhitektice otkrivaju kako je renovacija prostora Gradske kavane imala i je veliki značaj za grad Umag ponajviše radi povijesti tog prostora, interijera. Naime, zgradu u kojoj je smještena je krajem 18. stoljeća sagradila obitelj Sforzina, zajedno s još jednim objektom na sjeveroistočnom potezu glavnog gradskog trga, preko puta župne crkve.

Koridor 27

“Kuće je krajem 19. stoljeća kupio poduzetnik Antonio Coslovich, koji ih je u razdoblju pionirskog turizma prenamijenio iz građevina za stanovanje u objekte za trgovinu i turizam. Coslovich je prema gradskoj luci sagradio i hotel, ali su dvije građevine uništene krajem Drugog svjetskog rata. Od cijelog kompleksa je ostala u uporabi samo zgrada u kojoj se nalazi Gradska kavana, a u čijem se prizemlju, kao i danas nalazio tzv. caffè-restaurant. Renovacijom prostora ponovno je aktiviran originalni ulaz u prostor s južne strane objekta, koji je u međuvremenu zazidan. Drugi ulaz u kuću na zapadnom pročelju koristio se, kao i sada, za ulazak u stambene prostorije na katovima. Ako pak provirite kroz ta vrata susrest ćete se i s bistom Antonija Coslovicha” prepričavaju arhitektice.

Koridor 27

“U svojem caffè-restaurantu Coslovich je nudio vina iz vlastite proizvodnje, a vina su se onda u Istri dijelila na tri vrste: flaširana, istaknuta i vina za trgovinu. Ondašnji zakonski akti poznavali su sedam vrsta ugostiteljskih objekata: za smještaj gostiju, one koji nude usluge prehrane, usluge pića (pivo, vino i sokovi), prodaju umjetnih vina i poluvina, prodaju toplih i osvježavajućih napitaka, prodaju žestokih pića i one koji imaju dozvolu za igranje društvenih igara. Tako je Coslovich, čovjek poduzetničkog duha i vizionarskih stremljenja, uspio razviti kulturno-turistički proizvod, spajajući za goste potrebne usluge smještaja, prehrane i pića. Stoga je Coslovichev obiteljski kompleks Al Leon d’oro (K zlatnom lavu) postao simbolom modernog umaškog turizma” prisjećaju se za kraj. A kako izgleda novo ruho umaške Gradske kavane pogledajte u sklopu članka.

Koridor 27

Fotografije: Koridor 27

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba