GASTRO

Jeste li već radili orzoto? Ovih pet jednostavnih recepata uvjerit će vas da pokušate

NEW YORK, NY - APRIL 17:  View of Orzotto all'Amatriciana finished dish during Chef Cesare Casella's Perfect Pastas class at The 8th Annual New York Culinary Experience Presented By New York Magazine And The International Culinary Center - Day 2 at New York Culinary Experience on April 17, 2016 in New York City.  (Photo by Neilson Barnard/Getty Images for the New York Culinary Experience )
FOTO: Neilson Barnard/Getty Images for the New York Culinary Experience

Ovo talijansko jelo može poslužiti kao odlična zamjena za rižoto

Za slučaj da je dolazak jeseni i vas potaknuo na češći odlazak u kuhinju i eksperimentiranje s novim jelima, imamo jedan prijedlog koji bi vas mogao zanimati. Kako smo na jelovnicima brojnih zagrebačkih bistro i restorana u posljednje vrijeme primijetile orzoto, jelo sa sjevera Italija nalik rižotu, odlučile smo ga i same pokušati pripremiti.

Riječ je o jelu koje bismo mogli opisati kao najsličnije rižotu, s tim da se umjesto riže koristi ječam (tal. orzo). Način pripreme je vrlo sličan; kuha se polako, uz stalno podlijevanje, ali se uglavnom dodaje nešto više maslaca u odnosu na količinu koja bi išla u rižoto. Kombinacije namirnica su, baš poput onih u rižotu, beskonačne, a mi smo odabrale nekoliko YouTube prijedloga food vlogera koji su nam djelovali najzanimljivije. Sve ih provjerite u nastavku.

Orzoto s kozicama, gljivama i porilukom

Orzoto s piletinom i slanutkom

Orzoto s graškom

Orzoto s tikvicama

Orzoto sa špinatom i mljevenom svinjetinom