VIKEND RECEPT

Jesen je vrijeme za jela na žlicu. Morate probati ovu juhu od mrkve, kokosa i pastrnjaka

Recept nam je dala Doris Valković

FOTO: doris valković

Recept nam je dala Doris Valković (@foodoris_)

Sigurni smo da vas je vrijeme kroz protekli tjedan natjeralo da kod kuće provodite nešto više vremena, kao i u to da bi vam ovih dana godila jela na žlicu. Na Instagram profilu Doris Valković (@foodoris_) pronašli smo jedan koji nam se učinio dovoljno jednostavnim, a opet vrlo zanimljivim. Riječ je o juhi od mrkve, kokosa, pastrnjaka i crvene leće koja će vas osvojiti punim okusom. A kako je točno pripremiti, možete provjeriti u nastavku.

Narančasta juha od mrkve, kokosa, pastrnjaka i crvene leće

doris valković

Što trebamo?

1 veća mrkva ili dvije manje
1 pastrnjak
1/4 glavice luka
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica kima (sjemenke)
3/4 šalice kokosovog mlijeka (iz konzerve)
1/3 šalice crvene leće
1 + 1/2 šalice vode
1/2 žličice đumbira u prahu
sol, papar (prema ukusu)
opcionalno: sjemenke sezama, čili pahuljice, ulje sezama

Kako pripremamo?

1.Oguliti mrkvu i pastrnjak (ako su organski ne treba guliti već samo dobro oprati). Narezati na kockice. Luk i češnjak nasjeckati na sitno.
2. Na maslinovom ulju popirjati luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati kim i popržiti kratko, zatim dodati nasjeckanu mrkvu i pastrnjak.
3. Pirjati nekoliko minuta, zatim dodati vruću vodu, leću, kokosovo mlijeko iz konzerve, đumbir te sol i papar.
4. Kuhati dok povrće ne omekša, prebaciti u blender i izmiksati u kremastu juhu bez komadića (može i sa štapnim mikserom).
5. Vratiti u posudu za kuhanje, probati i začiniti još po potrebi. Servirati s dodacima po želji (sjemenke, hladno prešano ulje, začini i sl.)